Valsts prezidents: Ukrainas vieta ir Eiropas Savienībā

24. novembrī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs darba vizītē ieradās Ukrainā, kur Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski (Volodymyr Zelenskyy), kā arī apmeklēja Černihivas apgabalu, kura atjaunošanā Latvija sniedz atbalstu. Vizītes laikā E. Rinkēvičs apliecināja Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainai un tās eiroatlantiskajai integrācijai.

Valsts prezidents sarunā ar Ukrainas prezidentu apliecināja nelokāmu Latvijas solidaritāti un ilgtermiņa atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. “Latvija ir atbalstījusi Ukrainu jau kopš 2014. gada un turpinās to atbalstīt līdz pilnīgai Ukrainas uzvarai. Latvija šajā gadā apmācījusi gandrīz 3000 Ukrainas karavīru, un turpinās apmācības arī nākamgad. Ukraina var paļauties uz Latvijas politisko, ekonomisko, finansiālo un militāro atbalstu,” uzsvēra E. Rinkēvičs. 

Valsts prezidents pauda atbalstu Eiropas Savienības iestāšanās sarunu uzsākšanai ar Ukrainu. “Ukrainas vieta ir Eiropas Savienībā. Tā ir sasniegusi ievērojamu progresu reformu īstenošanā, neskatoties uz aktīvu karadarbību un cīņu pret agresorvalsti Krieviju. Sasniegto progresu apliecina arī Eiropas Komisijas paplašināšanās ziņojums. Latvija iestājas par ātru Eiropas Savienības iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Ukrainu. Latvija ir gatava sniegt Ukrainai politisko un tehnisko atbalstu, lai sekmētu tās integrāciju Eiropas Savienībā,” uzsvēra E. Rinkēvičs. 

E. Rinkēvičs arī atzīmēja Latvijas ievērojamo atbalstu Černihivas apgabala rekonstrukcijā. “Latvija ir apņēmusies atbalstīt Černihivas apgabala rekonstrukciju. Latvijas ieguldījums Černihivas apgabala atjaunošanā ir ievērojams. Latvija  ieguldījusi jau vairāk nekā piecus miljonus eiro, kā arī plāno līdzīgus ieguldījumus arī turpmākajos gados. Būtisku atbalstu sniedz arī Latvijas nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji,” norādīja E. Rinkēvičs.

Valsts prezidents pauda atbalstu Ukrainas miera formulai, kas ir vienīgais veids, kā atrisināt pašreizējo situāciju. “Tikai, kad pēdējais Krievijas karavīrs atstās Ukrainas teritoriju, varēs runāt par kara beigām,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Valsts prezidents arī atzīmēja, ka rīt, 25. novembrī, būs Holodomora 90. gadadiena. “Latvija jau pirms 15 gadiem atzina Holodomoru par genocīdu pret Ukrainas tautu. Iespējams vilkt paralēles ar Holodomoru un šī brīža situāciju, un Krievijas rīcību. Bet atšķirība ir tā, ka Ukraina vairs nav viena,” pauda E. Rinkēvičs.

Apmeklējot Černihivas apgabalu, Valsts prezidents tikās ar Černihivas apgabala Militārās administrācijas vadītāju Vjačeslavu Čausu (Vyacheslav Chaus). Valsts prezidents apmeklēja arī Jahidnes ciemu, kur kopīgi ar ciema iedzīvotājiem apskatīja Jahidnes skolas pagrabu, kur okupācijas karaspēks gandrīz mēnesi necilvēcīgos apstākļos gūstā turēja visus ciema iedzīvotājus. E. Rinkēvičs uzsvēra, ka jāturpina aktīvi strādāt, lai nodrošinātu visaptverošu Krievijas un tās pārstāvju atbildību par agresijas un kara noziegumiem.

Černihivas apgabalā Valsts prezidents apmeklēja arī Tarasa Ševčenko reģionālo ukraiņu mūzikas un drāmas teātri, kas š.g. 19. augustā cieta raķetes uzlidojumā, kā arī apmeklēja sieviešu atbalsta centru, kas tapis sadarbībā ar Latvijas vadošo sieviešu tiesību aizstāvības organizāciju “Centrs Marta”, apskatīja atbalsta iniciatīvas “Uzņēmēji mieram” un Latvijas nodrošinātos mājokļus un iepazinās ar ukraiņu ģimenēm, kas, pateicoties atbalstam, radušas mājvietas.

Vizītes ietvaros Valsts prezidents Kijivā piedalījās arī sanāksmē Ukrainas tiesībsarga birojā, kur uzsvēra prettiesiski deportēto ukraiņu bērnu atgriešanas Ukrainā nozīmi. “Jādara viss iespējamais, lai atgrieztu ukraiņu bērnus Ukrainā,” atzīmēja E. Rinkēvičs.

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

TOP Komentāri

avatar