Aicina ziedot asinis orgānu transplantācijas un sirds operāciju veikšanai

Valsts asinsdonoru centrs sadarbībā ar mājokļu attīstītāju “Bonava Latvija” un mājas preču mazumtirdzniecības uzņēmumu “JYSK” rīt, 17. janvārī, aicina ikvienu pievienoties asins ziedošanas iniciatīvai, ziedojot asinis Paula Stradiņa Klīniskajai universitātei slimnīcai orgānu transplantācijas un kardioķirurģisko operāciju veikšanai.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Latvijas Transplantācijas centrā 2023. gadā veiktas 47 nieres transplantācijas, trīs sirds transplantācijas un viena aknu transplantācijas operācija, savukārt slimnīcas Kardioloģijas centrā īstenotas 959 sirds operācijas mākslīgajā asinsritē.

Mūsu slimnīca ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kurā tiek veiktas orgānu transplantācijas, kā arī apjomīgas un sarežģītas kardioķirurģiskās operācijas pieaugušajiem. Tās ir operācijas, kas nereti prasa lielu asinskomponentu patēriņu. Tāpat ik gadu piedzīvojam situācijas, kad papildus jau ieplānotajām operācijām slimnīcā nonāk pacienti, kuriem palīdzība nepieciešama akūti. Lai šādas situācijas veiksmīgi atrisinātu, esam tiešā veidā atkarīgi no Latvijas iedzīvotāju sniegtā atbalsta, ziedojot asinis. Tāpēc esam pateicīgi visiem, kuri sadzird mūsu aicinājumus un nepaliek vienaldzīgi,” stāsta PSKUS Asins kabineta vadītāja Ilona Pildere.

Reaģējot uz kritisko situāciju ar asins krājuma rezervēm, Valsts asinsdonoru centrs, mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija” un mājas preču mazumtirdzniecības uzņēmums “JYSK” 17. janvārī no plkst. 10.00 līdz 13.00 aicina ikvienu pievienoties asins ziedošanas kampaņai, kas notiks “Bonava Latvija” jauno mājokļu ciematā “Dreilinga mājas” Robežu ielā 5 k-2 (koplietošanas telpā), Dreiliņos.

Neskatoties uz to, ka pagājušo gadu esam noslēguši ar rekordaugstu donāciju un asinsdonoru skaitu, slimnīcās aug pieprasījums pēc asins komponentiem, tādēļ donorus mēs gaidām visu laiku. Situācija ar asins grupu krājumu arī ir strauji mainīga – pat viena, divas smagas operācijas var daudz ko mainīt, tādēļ nepieciešamas visu asins grupu asinis. Paldies aktīvajiem donoriem, kā arī uzņēmumiem, kuri atbalsta asinsdraugu kustību!” saka Valsts asinsdonoru centra direktore Egita Pole.

Mums kā ilgtspējīgam attīstītājam ir svarīgi ne tikai radīt energoefektīvus un funkcionālus mājokļus, bet arī nodrošināt tādu apkārtējo vidi un apstākļus, kuros cilvēkiem ir iespēja justies pasargātiem un laimīgiem. Taču, kā zinām, laime lielā mērā ir atkarīga no veselības. Tāpēc man ir prieks, ka asins ziedošana mūsu uzņēmumā pēdējo gadu laikā ir jau kļuvusi par tradīciju, turklāt šajā iniciatīvā arvien vairāk un vairāk spējam iesaistīt arī mūsu radīto māju iedzīvotājus un citus uzņēmumus, tādā veidā sniedzot reālu un būtisku palīdzību tiem, kuriem tā nereti ir dzīvības vērtē,” atzīst “Bonava Latvija” ilgtspējas un procesu vadītāja Baltijā Agnese Gaile.

Visā pasaulē orgānu transplantācija ir vai nu labākais, vai pat vienīgais ārstēšanas veids dažādu orgānu mazspēju gala stadijā. Piemēram, nieru mazspējas gala stadijā optimāla ir nieres transplantācija, un kā tilts līdz tai ir pieejamas dažādas nieru aizstājterapijas metodes (peritoneālā dialīze vai hemodialīze), savukārt aknu mazspējas gala stadijā tādas tilta terapijas īsti nav pieejamas, un aknu transplantācija ir vienīgais ārstēšanas veids.

Latvijā orgānu transplantācija ir 100% valsts apmaksāta ārstēšana, un to nodrošina PSKUS Transplantācijas centra komanda. Slimnīca orgānu un audu transplantācijas programmā šobrīd veic sirds un sirds vārstuļu, aknu, radzenes, dzīvo donoru orgānu un nieru transplantāciju. Tāpat slimnīcā tiek nodrošinātas arī cilmes šūnu transplantācijas, kas tiek veiktas Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikā.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar