Saeima noteic lojalitātes pienākumu valsts iestāžu darbiniekiem

Valsts iestāžu darbiniekiem ir pienākums būt lojāliem Latvijas Republikai un tās Satversmei. To noteic Saeimā ceturtdien, 21.decembrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā. Ja šis pienākums nebūs ievērots, nelojālus darbiniekus varēs atbrīvot no darba.

Noteikts, ka nodarbinātības vai dienesta attiecības varēs izbeigt, ja valsts pārvaldē nodarbinātais būs paudis publisku viedokli vai veicis citas darbības, kas nepārprotami liecina, ka viņš nav lojāls Latvijai un tās Satversmei un turpmāk viņa darbs attiecīgajā institūcijā var būtiski apdraudēt šīs institūcijas darbību vai valsts intereses.

Grozījumus sagatavoja Saeimas Nacionālās drošības komisija, ņemot vērā 13 165 pilsoņu parakstīto un Saeimai iesniegto kolektīvo iesniegumu “Aizliegt ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās prokremliski noskaņotām personām”. Grozījumu autori rosināja noteikt pienākumu valsts pārvaldē nodarbinātajiem būt lojāliem Latvijas Republikai un tās Satversmei.

Lai gan jau līdz šim vairāki likumi, kas attiecas uz valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, īpaši ierēdņiem, prasa no viņiem lojalitāti gan valstij, gan Satversmei, izmaiņas ļaus vienādot attieksmi pret visiem valsts pārvaldē strādājošajiem, neizdalot to kā prasību atsevišķām personu grupām, pauduši grozījumu autori.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar