Septiņi iemesli, kāpēc izmantot mākoņpakalpojumus

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2015.gadā Latvijā 8,3% uzņēmumu savā darbā izmantoja kādu no mākoņpakalpojumiem. Tas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā, kur vidēji „mākoni” lieto teju piektā daļa biznesa.

Lūk, septiņi iemesli, kāpēc uzņēmumā būtu lietderīgi ieviest mākoņpakalpojumus.

 

Garantēta datu drošība

Datu glabāšana interneta mākonī, kas ļauj piekļūt informācijai un strādāt ar to no jebkuras vietas pasaulē, kur pieejams internets, ir ērts, vienkārši lietojams un drošs risinājums, ir pārliecināti “BiSMART” eksperti

Mākoņpakalpojumu nodrošināšanai tiek izmantoti datu centri, kuros valda faktiski militāra līmeņa drošība. Tas nozīmē datu šifrēšanu, vairāku pakāpju pieejas tiesību kontroli, nemitīgu ārējo un iekšējo informācijas apdraudējumu monitoringu, kā arī fizisku drošību. Tādējādi datu glabāšanai var izveidot atbilstošu drošības līmeni.

Šo tehnoloģiju attīstībā un datu aizsardzības risinājumos tiek ieguldītas miljardiem eiro lielas investīcijas, kuras var atļauties vien retais uzņēmums. Tādēļ dati būs lielākā drošībā, ja glabāsies mākonī, nevis serverī vai zibatmiņā.

 

Ļauj samazināt izmaksas un ietaupīt laiku

Mākoņpakalpojumu noma ļauj efektīvi plānot izmaksas – piemēram, uzņēmējam ir skaidri zināms, cik katru mēnesi par ko būs jāmaksā, un samazinās dīkstāve. Mākoņpakalpojumi faktiski vienmēr ir funkcionāli, savukārt attiecībā uz vietējiem serveriem un tīkliem pastāv “nobrukšanas” riski.

“Ne visus biznesa tehnoloģiju radītos ieguvumus var tieši un uzreiz izmērīt naudā, taču to ietekme ir ne mazāk būtiska. Piemēram, laika ietaupījums – jo lietderīgāk izmantojam savus laika resursus, jo esam konkurētspējīgāki”, komentē “Telia Latvija” finanšu direktors Edgars Jansons.

“Tehnoloģiju pilnvērtīgs izmantojums noteikti korelē ar uzņēmuma pārvaldības efektivitāti. Mūsu pieredze rāda, ka tieši laika ietaupījums ir viens no pirmajiem ieguvumiem, ko novērtē CLOUDYTM mākoņpakalpojumu platformas klienti, un kas liek atteikties no aizspriedumiem par mākonī balstītu biznesa tehnoloģiju lietderību kopumā,” viņš norāda.

 

Mazākas elektroenerģijas izmaksas

Izmantojot mākoņpakalpojumus, tiek patērēts mazāks elektroenerģijas daudzums. Ja uzņēmums pārvalda pats savu datu centru, serveri netiek pilnībā izmantoti. Tukšgaitā serveri izšķērdē enerģiju. Mākoņpakalpojumu sniedzējs var iekasēt mazāku maksu par izmantoto enerģiju nekā jātērē, uzturot savu datu centru.

 

Atslogots IT personāla darbs sistēmu uzturēšanā

Izvēloties mākoņpakalpojumu nomāšanu, uzņēmuma informācijas tehnoloģiju (IT) darbinieki tiek atslogoti no sistēmu uzturēšanas. Tā vietā, lai nodarbotos ar serveru apkopi un uzturēšanu, viņi var pievērsties citiem darbiem, piemēram, plānot uzņēmuma IT resursus, meklēt jaunus risinājumus un vairot darbības efektivitāti.

 

Automātiska programmatūru atjaunināšana

Mākoņrisinājumu labums slēpjas apstāklī, ka par serveriem rūpējas pakalpojumu piegādātāji. Tie regulāri izlaiž programmatūru atjauninājumus, tostarp drošības atjauninājumus – tādējādi nav jātērē savs laiks, lai sistēmu uzturētu. Uzmanību var pilnībā veltīt citām lietām, piemēram, stratēģijai, kā audzēt savu biznesu.

 

Elastīgums

Mākonī balstīti pakalpojumi ir ideāli piemēroti uzņēmumiem ar augošām vai svārstīgām prasībām. To pamats ir attālināti lieljaudas serveri, tādēļ ir iespējams nodrošināt klientiem lielu elastību. Ja vajadzības pieaug, ir viegli palielināt mākoņa jaudu. Un otrādi – ja jaudas pilnībā nav izmantotas, tās var samazināt. Turklāt vajadzības gadījumā piekļuvi mākonī glabātiem datiem var nodrošināt no jebkuras, ar atbilstošu drošības līmeni aprīkotas viedierīces.

Šāds elastīgums var sniegt uzņēmumiem, kas izmanto mākoņpakalpojumus, reālas priekšrocības salīdzinājumā ar konkurentiem.

 

Vairojas konkurētspēja

Vai vēlies spert vienkāršu soli, lai kļūtu konkurētspējīgāks? „Pārcelšanās” uz mākoni sniedz ikvienam piekļuvi biznesa klases tehnoloģijām. Tas ļauj mazākiem uzņēmumiem darboties ātrāk un efektīvāk nekā lielākiem konkurentiem, kas jau nostiprinājušies tirgū.

Attēls: www.pcmag.com

TOP Komentāri

avatar