Daiga Mieriņa Ukrainas parlamenta spīkeram: mēs esam un būsim ar jums

“Latvijas tauta pauž nelokāmu atbalstu ukraiņu tautai, un mūsu atbalsts Ukrainai nekad nebeigsies. Mēs esam un būsim ar jums. Mēs atbalstīsim jūsu cīņu par uzvaru, arī ceļā uz NATO un Eiropas Savienību,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 16.janvārī, Kijivā tiekoties ar Ukrainas parlamenta – Verhovna Radas – priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku (Ruslan Stefanchuk). Saeimas priekšsēdētājas vadītā delegācija ieradās Kijivā, lai apliecinātu solidaritāti ar Ukrainas tautu un paustu nelokāmu atbalstu Ukrainas suverenitātei. 

Saeimas delegācija Ukrainas galvaspilsētā Kijivā šodien tikās arī ar Ukrainas Ministru prezidentu Denisu Šmihaļu (Denys Shmyhal) un aizsardzības ministru Rustemu Umerovu (Rustem Umerov), kā arī nolika ziedus pie varoņu sienas. Tāpat Saeimas delegācija apmeklēja nesenajos Krievijas veiktajos raķešu triecienu izpostītās dzīvojamās ēkas.

Ukrainas amatpersonas pateicās Latvijas tautai par nesavtīgi sniegto palīdzību gan militārajā, humanitārajā un arī diplomātiskajā jomā un uzsvēra, ka Ukrainā Latvijas ieguldījumu augstu novērtē gan amatpersonas, gan iedzīvotāji. Saeimas deputāti atzina – arī Latvijai ir jāsaka paldies Ukrainai, kuras skarbās mācības ir likušas arī mums mobilizēties un stiprināt savu drošību.  

Ukrainas uzvara šajā karā nebūs īsta un patiesa, ja agresors netiks tiesāts par pastrādātajiem kara noziegumiem. Ir jānodrošina Krievijas augstākās vadības atbildība par to, un mēs uzturēsim savu nostāju par īpaša starptautiskā tribunāla izveidi, sacīja D.Mieriņa. 

Amatpersonas bija vienisprātis, ka kopīgi jāstrādā, lai novērstu sankciju apiešanu un neļautu Krievijai piekļūt tehnoloģijām, kas ļauj tai turpināt ražot ieročus. Apspriesta arī Latvijas un Ukrainas ciešāka sadarbība militārās industrijas attīstībā.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra atbalstu Krievijas iesaldēto līdzekļu izmantošanai Ukrainas rekonstrukcijai, norādot arī uz Saeimas nule pieņemto lēmumu par Maskavas nama atsavināšanu, kas var kalpot par spilgtu rīcības piemēru citām valstīm. 

Pārrunājot parlamentāro sadarbību, D.Mieriņa pauda, ka Saeima šogad plānojusi uzsākt jaunu apmācības un pieredzes nodošanas programmu, kas paredzēta tieši Verhovnas Radas administrācijai. 

Saeimas priekšsēdētāja un parlamenta delegācija uzturas vizītē Ukrainā. D.Mieriņu vizītē pavada Saeimas priekšsēdētāja biedre Antoņina Ņenaševa, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis, Nacionālās drošības komisijas vadītājs Ainars Latkovskis, kā arī deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītājs Jānis Skrastiņš un grupas locekle Ināra Mūrniece.

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar