Jāzepa Vītola Starptautiskajā pianistu konkursā uzvar Daniils Mickevičs no Latvijas

Jāzepa Vītola VIII Starptautiskajā pianistu konkursā, kas no 7. līdz 14. oktobrim norisinājās Rīgā un Liepājā, uzvaru izcīnījis Daniils Mickevičs no Latvijas. Līdz ar uzvaru konkursā Mickevičs ieguva 5000 eiro naudas balvu un speciālbalvu – stipendiju “Feuerwerk” klavieru akadēmijas meistarklasēm Ainbekā, Vācijā. 

Konkursa noslēdzošajā kārtā Mickevičs koncertzālē “Lielais dzintars” kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā atskaņoja Sergeja Rahmaņinova Otro klavierkoncertu.

2. vietu konkursā izcīnīja malaiziešu pianists Džuljens Čans, savukārt 3. vietā ierindojās Mikita Burzanica no Ukrainas.

Priekšatlases kārtā konkursantus pēc iesūtītajiem video un audio ierakstiem vērtēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) mācībspēki, izvēloties tos jaunos pianistus, kuri uzstājās konkursa pirmajā kārtā JVLMA Lielajā zālē. Dalībai konkursa 1. kārtā tika atlasīti 26 pianisti no 14 valstīm: Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Polijas, Ukrainas, Čehijas, Itālijas, Francijas, Vācijas, Ķīnas, Japānas un Malaizijas.

“Sacensības bija augsta līmeņa un ļoti veiksmīgas,” vērtē konkursa žūrijas priekšsēdētājs Ivari Iljas (Igaunija). “Dalībnieki bija labi sagatavojušies, kas savukārt apgrūtināja žūrijas izvēli. Īpašs prieks bija baudīt izcilo Jāzepa Vītola mūziku pirmajā un otrajā kārtā. Viņa klavierdarbi ir muzikāli un tehniski ļoti prasīgi, taču tie sniedz pianistam iespēju demonstrēt savu skatuves šarmu, tehniskās prasmes un, protams, augsta līmeņa artistiskumu. Konkursā varējām dzirdēt vairākus ļoti atmiņā paliekošus Vītola klavierdarbu atskaņojumus. Šī ir lieliska iespēja apvienot Vītola radošā mantojuma popularizēšanu ar jauno pianistu attīstību un sagatavošanos skatuves dzīvei. Šoreiz konkurss, cerams, deva spēcīgu stimulu jauniešiem attīstīties tālāk un nodoties klaviermākslai.”

Konkursa speciālbalvu par labāko Jāzepa Vītola mūzikas interpretāciju ieguva Lietuvas un Polijas pārstāvis Edvins Švaikovskis. Liepājas Simfoniskā orķestra simpātiju balva tika Mikitam Burzanicam.

Plašāku informāciju par dalībniekiem un konkursa norisi iespējams atrast konkursa oficiālajā vietnē www.vitolakonkurss.lv/vpc/.

Konkursa trešo kārtu – koncertus kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Atvaru Lakstīgalu, 13. un 14. oktobrī, iespējams vērot video ierakstā platformā digitalaisdzintars.lv.

Konkursa norisi un atbalstu nodrošina JVLMA, Kultūras ministrija, Liepājas Simfoniskais orķestris, koncertzāle “Lielais dzintars”.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar