Maizes kraukšķi/čipši (rupjmaize) jeb kā maizei dot otro iespēju

Getliņi EKO” “Leftover” ēdiena gatavošanas meistarklases ietvaros, šefpavārs Lauris Aleksejevs un IG satura veidotāja, pavārgrāmatas “Garšīgs nav sarežģīts” autore, Elizabete Valujeva Āgenskalna tirgū sanākušajiem interesentiem demonstrēja noderīgas receptes, ko pagatavot no ēdiena, kas paliek pāri pēc svētkiem. Tāpat ēdienu meistari dalījās pieredzē, kā atbildīgi iepirkties un pareizi uzglabāt pārtikas produktus un jau sagatavotas maltītes, lai tie būtu ēdami pēc iespējas ilgāk.

Laura Aleksejeva receptes:

Maizes kraukšķi/čipši (rupjmaize) jeb kā maizei dot otro iespēju

Sastāvdaļas:

  • Sakaltusi rupjmaize

  • Sāls un citas garšvielas pēc izvēles, piemēram, kumīns

  • Milti

Pagatavošana:

Sakaltušo maizi aplej ar verdošu ūdeni un ļauj tai piebriest. Ūdens jāpielej tik daudz, lai maizei uzbriestot, masa nebūtu šķidra. Pievieno nedaudz sāli, kumīnu vai citas garšvielas pēc izvēles un miltus. Ja ir vēlme, var pievienot arī ķimenes vai saulespuķu sēklas. Ar mikseri izveidoto masu samaļ viendabīgā konsistencē, lai tajā nebūtu lieli maizes gabali. Var izmantot arī blenderi.

Viendabīgo masu uzliek uz silikona pamatnes vai pergamenta papīra. Masas biezumu var izvēlēties pats – ja vēlas plānākus čipšus, tad masu taisa plānāku, ja biezākus, tad attiecīgi masu var atstāt biezākā kārtā. Kad masa izsmērēta, to kopa ar silikona pamatni liek cepeškrāsnī kaltēties uz +160 grādiem. Tai vajadzētu būt kraukšķīgai, tāpēc gatavošanas laiks ir atkarīgs no krāsns, taču vidēji tās varēt būt 10-15 minūtes.

Pēc cepšanas maizes kraukšķi jāizņem no krāsns un jāļauj tiem atdzist. Kad tie atdzisuši, tos saplēš vai sagriež ar nazi mazāko gabaliņos.

Pagatavotos kraukšķus var ēst gan kā čipšus, gan izmantot kā piedevas desertos.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar