Puse Latvijas iedzīvotāju inflācijas dēļ šogad sākuši dzīvot taupīgāk

Gandrīz puse (48%) Latvijas iedzīvotāju inflācijas jeb cenu pieauguma dēļ šogad ir sākuši dzīvot taupīgāk, un, lai samazinātu tēriņus, 59% Ziemassvētkus plāno svinēt pieticīgāk, noskaidrots Luminor bankas veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā*. 

Kā norāda ekonomisti, inflācija ir bijusi pēdējo divu gadu lielākā ekonomiskā problēma, ko izjuta praktiski ikviens Latvijas iedzīvotājs – cenu pieaugums bija ievērojams un daudziem nācās mainīt arī savus finanšu paradumus. Luminor aptauja atklāj, ka gandrīz puse jeb 48% Latvijas iedzīvotāju šogad inflācijas dēļ sākuši dzīvot taupīgāk, bet 29% vairs nevar atļauties to, ko agrāk. Cenu kāpuma ietekmē 23% respondentu ir atteikušies no tēriņiem izklaidēm, ceļojumiem un ēšanai ārpus mājas, 15% ir sākuši tērēt savus uzkrājumus, bet 8% atklāj, ka viņiem ir nācies aizņemties, lai spētu veikt visus maksājumus. Vienlaikus 12% norādīja, ka inflācija viņus nav ietekmējusi, bet vien 3% iedzīvotāju dzīves līmenis esot uzlabojies.

Pieticīgāk arī Ziemassvētkos

Ziemassvētku laiks tradicionāli saistās ar lielām izmaksām – daudzi iegādājas dāvanas un svētku rotājumus, kā arī gādā pārtiku svētku galdam. Taču viss ir kļuvis dārgāks, tāpēc, lai samazinātu tēriņus, 59% Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētkus plāno svinēt taupīgāk. 

“Lai svētki neiecirstu robu ģimenes budžetā, ieteicams ievērot dažus vienkāršus finanšu pratības principus. Dāvanu izmaksas var ietaupīt, piemēram, ģimenē vienojoties par apdāvināšanos izlozes kārtībā, lai katrs varētu pirkt dāvanu vienam cilvēkam, nevis visiem ģimenes locekļiem. Tāpat var izdomāt pašgatavotas dāvanas, piemēram, cepumus vai rotājumus, kuru izejvielas neprasa lielus izdevumus. Savukārt, gatavojoties svētku maltītei, ieteicams plānot ēdienkarti, doties iepirkties ar iepriekš sagatavotu pirkumu sarakstu un neļauties impulsīviem pirkumiem,” iesaka Jekaterina Ziniča, Luminor finanšu eksperte.

* Luminor bankas aptauja veikta 2023. gada decembrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar