Latvijas iedzīvotāju vasarnīcas: biežākās kļūdas to iekārtojumā

Gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju* ir vasarnīca vai lauku māja, kur vismaz nedēļas nogalēs aizmukt no pilsētas dunas, lai pabūtu tuvāk dabai. Daudziem šī vieta ir kā otrās mājas, tomēr nereti tajās pietrūkst mājīguma un kārtības. Interjera dizainers uzskaita izplatītākās kļūdas vasarnīcas iekārtojumā un ir pārliecināts, ka, veltot kaut vai vienu nedēļas nogali, brīvdienu māju var padarīt par vietu vasaras skaistākajiem mirkļiem.

Vasarnīca ir lielisks patvērums no pilsētas steigas nedēļas nogalēs vai atvaļinājumā. Daudzi vasarnīcas ir mantojuši no vecākiem vai vecvecākiem, un jauno saimnieku rokās tās nonāk ar bagātīgu vēsturi. Latvijā vairums vasarnīcu ir nelielas koka vai ķieģeļu mājiņas, tajās var nebūt elektrības, bet ūdens ir pieejams tikai akā,” stāsta IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus.

Apmēram puse Latvijas iedzīvotāju (49%) plāno šogad pievērsties vasarnīcas remontam, tāpēc interjera dizaina eksperts izceļ biežākās vasarnīcu iekārtojuma kļūdas un dalās ar noderīgiem ieteikumiem, kā tās viegli izlabot.

Nekārtība

Vasarnīcās parasti ir pārāk daudz lietu, kuras neizmanto, bet arī neizmet, jo “tās kādreiz var noderēt”. “Ja kāds priekšmets nav lietots gadu, tas, visticamāk, nebūs vajadzīgs. Atbrīvojies no visām nevajadzīgajām mantām, piemēram, rotaļlietām, tekstilizstrādājumiem vai apģērbiem. Atdod tās citiem, ziedo vai nodod pārstrādei,” iedrošina D. Rimkus.

Savukārt tās mantas, kas tiek atstātas, viņš iesaka sašķirot atkarībā no pielietojuma un izdomāt, kur tās salikt. Lai mazākās lietas nepazustu, tās var salikt kastēs. Lai telpā būtu kārtības sajūta, ieteicams mantas glabāt skapīšos un atvilktnēs, nevis vaļējos plauktos.

Nevajadzīgo mantu noliktava

Otra biežākā kļūda ir uz vasarnīcu atvest to, ko vairs nevēlas paturēt dzīvoklī: veco dīvānu, segas vai paklājus, pat tad, ja tie ir dažādās krāsās un nolietoti, taču vēl turas kopā. Saliekot to visu vienuviet, miera osta var pārtapt par nomācošu noliktavu.

Apkārtesošais krāsu, kā arī dažādo tekstilizstrādājumu un mēbeļu stilu jūklis var nogurdināt. Ilgtspēja ir ļoti svarīga, un senatnīgais var labi sadzīvot ar moderno, piemēram, līdzīga stila trauki vai pat krēsli un saskanīgu toņu tekstilizstrādājumi, ja tie iederas kopējā interjerā. Tomēr, mazliet vairāk naudas ieguldot jauna dīvāna, galda vai lampu iegādē, iespējams, radīsi vidi, kurā vēlēsies pavadīt vairāk laika un kvalitatīvi atpūsties. Dažas nokalpojušās mēbeles var salabot vai pārkrāsot, lai tās palīdzētu veidot vēlamo noskaņu,” ierosina D. Rimkus.

Pārāk daudz krāsu

Vasarnīcās bieži mēdz būt dēļu sienas. Parasti tās ir tumšas un absorbē dabisko gaismu. Ja telpā ir arī dažādu krāsu mēbeles un tekstilizstrādājumi, tas rada nekārtības sajūtu. Šādās reizēs noder padoms “jo mazāk, jo labāk”.

Atbrīvojoties no nevajadzīgajām mantām, interjeru var atsvaidzināt par salīdzinoši nelielu naudas summu. Telpā ar koka sienām iesaku izvēlēties mēbeles un tekstilizstrādājumus gaišos, dabiskos toņos: baltā krāsā vai smilškrāsā, un gaiši pelēku linu un kokvilnu. Vecajam dīvānam var uzlikt neitrālas krāsas pārklāju, pieskaņotus spilvenus un izvēlēties arī līdzīgas krāsas aizkarus. Senatnīgo galdu un skapīšus ieteicams pārkrāsot gaišākā tonī. Paklāju vajadzētu izvēlēties pieskaņotā gaišā krāsā, kas pastiprina koptēlu un veido mājīguma sajūtu. Varētu arī būt pienācis laiks no sienām noņemt vecās gleznas, atstājot tikai tās, kas tev patiešām patīk un pastiprina noskaņu, kādu vēlies radīt telpā,” mudina IKEA eksperts.

Tiem, kas ir apņēmušies savā vasarnīcā veikt vērienīgākas pārvērtības, viņš iesaka sienas un griestus pārkrāsot pelēkbaltā krāsā, kas ir skandināvu stila pamatā. Šim stilam ir raksturīgas gaišas sienas, lina un kokvilnas audumi, telpaugi un smilškrāsās interjera priekšmeti – ar tiem gan nevajadzētu pārspīlēt, lai veidotu vienkāršu, askētisku, tomēr personisku iekārtojumu.

Masīvas mēbeles nelielā telpā

Vecās mēbeles parasti ir diezgan smagnējas un tumšas. Tās aizņem daudz vietas, un mēbeļu tumšā krāsa absorbē gaismu. Vasarnīcas visbiežāk ir nelielas, ar nestandarta formas telpām vai slīpiem griestiem. Masīvas mēbeles parasti neefektīvi aizņem vietu un var būt nepiemērotas mazām telpām.

Nelielā mājoklī ieteicams izvēlēties konkrētajai telpai atbilstošas un, vēlams, daudzfunkcionālas mēbeles. Piemēram, izvelkamo dīvānu, uz kura ir ērti sēdēt pa dienu un naktī – gulēt, vai saliekamo galdu, ko var ērti noglabāt malā, kad tas nav vajadzīgs. Vietu var ietaupīt arī ar krēsliem, ko var glabāt, saliktus vienu uz otra. Grīdas skapīšu vai lielo skapju vietā ieteicams izvēlēties sienas skapīšus, lai atbrīvotu vietu uz grīdas un mazinātu nekārtības sajūtu telpā. Ar pārvietojamo plīts virsmu, virtuves ratiņiem un sienas stangu ar āķiem var iekārtot arī pavisam nelielu, tomēr parocīgu un kārtīgu virtuves stūrīti,” stāsta D. Rimkus.

Aizmirst par mājīguma sajūtu ārā

Daudzi mēdz atstāt novārtā vasarnīcas pagalmu, kas arī ir ne mazāk svarīga vieta atpūtai siltajos mēnešos.

Pat pāris dekori var pilnīgi mainīt gan pagalma izskatu, gan noskaņu. Siltos vasaras vakaros laiku mēdz pavadīt ārā, tāpēc patīkamu un mājīgu atmosfēru palīdzēs radīt lampas, kas darbojas ar saules baterijām, āra paklāji un dažādu izmēru sveces,” atklāj IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs.

* Aptauju pēc IKEA pasūtījuma veica pētījumu aģentūra Norstat 2020. gada aprīlī un maijā. Tiešsaistes aptaujā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāju.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar