Neparastākie un dīvainākie muzeji pasaulē, kurus vērts apmeklēt

Līdztekus ierastajiem muzejiem daudzās pasaules valstīs darbojās arī visai neparastas iestādes, kurās var aplūkot īpatnējus eksponātus dažādās tematikās, kas liek ne tikai apdomāties, bet, iespējams, pat pārsteigumā ieplest acis, vēsta kanāls ”National Geographic”.

Jāsaka, ka pirmie muzeji parādījās jau Senajā Grieķijā – tolaik tie atradās tempļos un pārsvarā bija veltīti mūzām. 18. gadsimtā, pēc Lielās Franču revolūcijas, muzeji šajā valstī kļuva pieejami plašākam sabiedrības lokam un pēc būtības bija līdzīgi tiem, kādus ierasts apmeklēt mūsdienās.

Neskatoties uz informācijas laikmeta pārpilnību, muzeji nav zaudējuši savas funkcijas un joprojām ir plaši apmeklēti, īpaši tādi muzeji, kā Luvra Francijā vai Ufici galerija Florencē, kas ir viens no vecākajiem un slavenākajiem mākslas muzejiem pasaulē. 

Reizi gadā, naktī uz pirmo maija svētdienu, visās Eiropas Savienības valstīs vienlaikus norisinās “Eiropas Muzeju nakts”. Tās laikā muzeji ir atvērti līdz vēlai naktij un piedāvā dažādas aktivitātes un muzeju apmeklējumus visa vecuma cilvēkiem.

Muzeju nakts tradīcija aizsākās 1997. gadā Francijā, savukārt, Latvijā pirmā muzeju nakts notika 2005. gadā. 

Gaidot muzeju nakti, kas Latvijā notiks jau šajā nedēļas nogalē, 13. maijā, kanāls “National Geographic” piedāvā uzzināt, kādi ir visas pasaules neparastākie muzeji!

Neizdevušos attiecību muzejs

Reti kuram ir vēlēšanās atcerēties attiecības, kuras beigušās ar šķiršanās. Taču, īpaši tiem, kam tas nesagādā problēmas, Horvātijā ir muzejs, veltīts neizdevušajiem mīlasstāstiem. Starp eksponātiem ir videoklipi ar stāstiem par bijušajiem draugiem un draudzenēm, dažādi priekšmeti, kas atgādina par aizgājušo mīlestību un pat cirvis, ar kura palīdzību sieviete iznīcinājusi bijušā drauga mēbeles. Muzejs ir augsti novērtēts ne tikai apmeklētāju vidū, bet arī saņēmis balvu, kuru piešķir inovatīvākajiem muzejiem. 

Muzeju izveidoja mākslinieces Olinka Vistica (Olinka Vistica) un Drazena Grubisica (Drazen Grubisic), kuras šādi mēģināja tikt pāri savām emocionālajām sāpēm, izliekot tās mākslā. Jāpiebilst, ka apmeklētāji ir aicināti ziedot muzejam savu neizdevušos attiecību artefaktus, kas, iespējams, papildinās muzeja ekspozīciju. 

Muzeja mājaslapa

Sliktās mākslas muzejs

Mākslas muzejos apmeklētājiem pierasts redzēt tikai mākslinieku meistardarbus. Taču Amerikā, Somervilas pilsētā, Masačūsetsas štatā, ir muzejs, kas veltīts ”sliktajiem” mākslas darbiem. Muzejs atvērts apmeklētājiem jau kopš 1993. Gada. Tā darbības sākumā ekspozīcijas atradās kādas mājas pagrabā. Taču drīz vien muzejs guva plašu atzinību sabiedrībā un pārvācās uz plašākām, muzejiem raksturīgākām telpām. 

Patlaban sliktās mākslas muzejā iespējams aplūkot ap 500 darbiem. Starp tiem, ir, piemēram, katastrofāla “Mona Lizas” versija ar diviem suņiem un citi “meistardarbi”. Arī šis muzejs pieņem sliktās mākslas darbus, ar ko papildināt krājumus. Muzeja mājaslapa

Starptautiskais tualešu muzejs

Pasaulē ir vairāki muzeji, kas veltīti labieriecībām, taču pazīstāmākais no tiem atrodas Indijas galvaspilsētā Jaunā Deli jeb Ņūdeli. Muzeju 1992. gadā nodibināja dakteris Bindešvars Patāks (Dr. Bindeshwar Pathak) ar mērķi pievērst uzmanību higiēnas un sanitārijas jautājumiem. 

Muzeja izstādē atrodami eksponāti no 50 pasaules valstīm. Tie sadalīti hronoloģiskā secībā – no senatnes līdz mūsdienām. Ekspozīcijā var apskatīt gan britu karalienes Viktorijas, gan Ludovika XIV podu, kuru franču karalis izmantoja savā izsmalcinātajā galmā. Interesanti, ka tas tika veidots grāmatas izskatā. Tāpat arī iespējams aplūkot Romas imperatoru zelta podus, kā arī citus īpatnējus vēsturiskus artefaktus. Muzeja mājaslapa

Gelato muzejs

Gelato ir klasisks itāļu saldējums, kas var lepoties ar seno vēsturi. Nav brīnums, ka Boloņas pilsētā gelato ir pat veltīts atsevišķs muzejs. Interaktīvais muzejs darbojas kopš 2012. gada un tajā iespējams apskatīt, kā gadu gaitā attīstījušās gelato pagatavošanas tehnoloģijas. 

Muzejā ir atrodamas arī vairāk nekā 10 000 fotogrāfijas un vēsturiski dokumenti, kā arī dažādi priekšmeti, kas nepieciešami saldējuma izgatavošanai. Apmeklētāji arī aicināti paši iemācīties dažus knifus un pagatavot sev gelato. Muzeja mājaslapa

Elvisa frizūras muzejs

Rokenrola karalim Elvisam Preslijam ir veltīti vairāki muzeji, taču viens ir īpašs ar to, ka tā tematika veltīta dziedātāja frizūrai. 1958. gada 25. martā Elviss, kas tobrīd gatavojās dienestam armijā, devās uz “Fort Chaffee” frizētavu Arkanzasas štatā, lai noskūtu matus. Tas rezultējās ar to, ka kopš 2008. gada frizētava pārvērsta par muzeju, kur viss ir saglabāts tieši tā, kā tas bija tolaik, kad pa durvīm ienāca rokenrola karalis. 

Muzeja mājaslapa

Starp citu, tas nav vienīgais muzejs, kas veltīts matiem. Proti, kādā Turcijas mazpilsētā ir muzejs, kura ekspozīcijā ir savāktas matu šķipsnas no vairāk nekā 16 000 sieviešu. Pie katra eksponāta ir matu īpašnieces vārds un adrese. Muzejā ir visu iespējamu krāsu un garuma mati, kas noklāj virsmas no griestiem līdz grīdai. 

Muzeja mājaslapa

Kanāls “National Geographic” aicina doties uz muzejiem ne tikai Muzeju naktī, bet arī pārējā laikā, jo tie glabā vēstures liecības un mākslas darbus, kas ne tikai palīdzēs izprast pasauli, zinātni un mākslu, bet garantēs arī labi pavadītu laiku!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar