Seko 5 principiem un izglāb pasauli no atkritumiem

Līdz ar vasaras brīvlaika beigām skolēniem un viņu vecākiem jāveic virkne priekšdarbu, lai bērns pilnvērtīgi sagatavotos jaunajam mācību gadam. Tradicionāli tiek plānoti jauni pirkumi, kas prasa laiku un finansiālos resursus, turklāt atstāj negatīvu noslodzi uz mūsu planētu. “Latvijas Zaļais punkts” kopā ar “Zaļajiem kaimiņiem” Saikleru un Biomu no planētas Tīra atklāj piecus principus, kas palīdzēs sagatavoties skolai ne vien videi draudzīgāk, bet arī maciņam saudzīgāk.

#1 Pasaki nē visam, kas nevajadzīgs

Gandrīz puse saražoto atkritumu tiek aprakti poligonos. Viens no soļiem, ko var veikt ikviens Latvijas iedzīvotājs un kas var būtiski samazināt atkritumu daudzumu, ir mazāks preču patēriņš. Savukārt šim mērķim labi kalpo “Latvijas Zaļā punkta” pirmais princips** – pateikt nē jaunai mantai, ja to iespējams aizvietot ar esošo. Ar ko sākt? Vispirms pārskati skapi! Iespējams, pērnā gada skolas soma joprojām ir labā stāvoklī un izmantojama vēlreiz. Tas pats attiecas uz kancelejas precēm, skolas formu, svinīgajām un sporta drēbēm, kā arī citām skolai nepieciešamajām lietām. Ne visas jau esošās lietas derēs arī jaunam mācību cēlienam, tādēļ iepirkšanās var kļūt par vienīgo risinājumu. Tādā gadījumā jāpieturas pie mērenības, rūpīgi izvērtējot katra pirkuma nepieciešamību un radīto ietekmi uz vidi. Izveido nepieciešamo skolas piederumu sarakstu, kā arī izvairies no spontānajiem pirkumiem, kas riskē nonākt atkritumu tvertnē jau drīz pēc iegādes.

#2 Pārskati, kādu kaitējumu videi nodara pirkums

Arī skolas piederumu industrijā dominē ātrās modes tendences. Kārdinājums ļauties spilgtiem mārketinga saukļiem un atlaidēm ir spēcīgāks nekā racionāla pieeja. “Latvijas Zaļais punkts” atgādina, ka ir izšķiroši iepirkšanos organizēt saprātīgi, par ko vēsta otrais princips – nopirktai precei jābūt ilgtspējīgai. Kā to atšķirt? Izvēloties apģērbu skolēnam, atceries – ilgtspējīgs nozīmē pārstrādājams! Tāpēc izvairies no sintētiskiem materiāliem un piemaisījumiem. Tā vietā dod priekšroku dabīgiem materiāliem, piemēram, kokvilnai, vilnai vai linam, kas norādīts uz produkta etiķetes. Pievērs uzmanību arī materiāla izturībai un citiem kvalitātes kritērijiem, kas ir būtiski, iegādājoties skolas somu vai penāli. Novērtē, kad svaru kausos būtiskāka ir preces kvalitāte, bet kad – cena. Labāk ir iegādāties mazāk, toties kvalitatīvākas lietas. Ilgtermiņā tas ļaus ietaupīt vairāk. Daudzreiz lietojamā ūdens pudele vai pusdienu trauciņš, kas pagatavots no pārstrādātiem, pārstrādājamiem vai atjaunojamiem materiāliem, piemēram, metāla vai koka, ir labāka alternatīva par vienreizlietojamiem ēdiena traukiem, kas nav pārstrādājami un uzkrājas atkritumu poligonos.

#3 Pielieto vēlreiz – ņem un dalies ar mantām

Ne visi iegādātie pirkumi ir ilgmūžīgi – ar laiku tie apnīk, sabojājas vai dabiski nolietojas. Tomēr katrai darba kārtībā esošai mantai var dot otru dzīvību. Par to vēsta trešais princips – pielietot mantu atkārtoti. Grāmatas un skolas piederumus var atdot tuviniekiem un draugiem, bet nevajadzīgās drēbes nodot kādā no 240 visā Latvijā pieejamiem “Eco Baltia vide” apsaimniekotajiem tekstila konteineriem. Šāda veidā tevis atdotā manta atradīs jaunu saimnieku un vienlaikus nonāks apritē, radot mazāku vides piesārņojumu. Nereti vecāki paši organizē iekšējās skolas grupas, kurās apmainās ar savu laiku nokalpojušām mantām, bet kas var noderēt citiem skolēniem – skolas formām, mācību materiāliem un praktiski jebkuru skolai noderīgu priekšmetu. Savu garderobi un skolas ekipējumu skolēns var atjaunot arī lietoto mantu veikalā, kas ir ilgtspējīgāk un lētāk nekā pirkt jaunas lietas vēl un vēl.

Tāpat Latvijā laiku pa laikam parādās kāda jauna brīvbode, kurā labā stāvoklī atstātās mantas bez maksas var apmainīt pret jebko sev tīkamu un noderīgu.

#4 Pārveido – nemet ārā, bet salabo

Nelieli caurumi apģērbā, maznozīmīgi defekti vai nolietošanās pazīmēs nav iemesls, lai no mantas uzreiz atbrīvotos. Atgādinot par ceturto principu, jau no bērna kājas mantas defektu var pārvērst par efektu, to salabojot un pārveidojot. Ikviens savas nopirktās mantas var salabot, apmainīt pret citām vai uzmeistarot no jauna. Skolas somai var uzšūt virsū ielāpu, penālim var nomainīt rāvējslēdzēju vai pievienot radošas un unikālas detaļas. Tas ne tikai palīdzēs bērnam izprast mantas vērtību, bet arī pārvērtīs procesu par radošu nodarbi vienatnē, draugu lokā vai kopā ar vecākiem. Latvijā darbojas arī speciālas darbnīcas, kurās paša rokām var salabot bojātu mantu, ļaujot ietaupīt lauvas tiesu no skolas sagatavei atvēlētā budžeta un zemes resursiem.

#5 Pārstrādā – šķiro un samazini atkritumu kalnus

Gadā viens Latvijas iedzīvotājs vidēji saražo vairāk nekā 460kg atkritumu***, kas ir līdzvērtīgi četru pieaugušu ziloņu svaram. Tas liecina, ka daudzi mājasdarbi vēl jāizdara, lai mēs dzīvotu pasaulē bez atkritumiem, piemēram, jāveicina atkritumu šķirošana. Atkritumu šķirošanā jāiesaista arī savas atvases, jo tikai sašķiroto var pārstrādāt, par ko liecina piektais princips. Līdztekus ekoloģiskajam pienesumam atkritumu šķirošanai ir vairāki praktiski ieguvumi, piemēram, finansiāls ieguvums. Jo vairāk dalīti vāktu atkritumu, jo mazākas izmaksas par visu, kas paliek pāri. Bērniem jau no mazotnes jāzina, kā vizuāli noteikt šķirojamos atkritumus un kura veida konteineros tie jāizmet. Uz sadzīves atkritumu konteineriem ir attiecīgā norāde, savukārt šķiroto atkritumu konteineri var atpazīt pēc raksturīgā marķējuma pa dalīti vāktajiem materiāliem – papīra, plastmasas iepakojumiem un metāla skārdenēm, piemēram, no gāzētiem dzērieniem. Lai veicinātu atkritumu šķirošanu, “Latvijas Zaļais punkts” regulāri īsteno izglītojošas aktivitātes, tostarp pievēršot uzmanību tam, kas notiks ar mūsu planētu, ja mēs to nedarīsim.

74% Latvijas iedzīvotāju ikdienas paradumu maiņu vērtē kā labāko veidu cīņā ar atkritumiem, liecina “Latvijas Zaļā punkta” īstenotā aptauja****. Skaidrs, ka “zaļāka” dzīvesveida iedzīvināšana ir maratons, nevis sprints, tomēr “Latvijas Zaļais punkts” iesaka sākt ar nelieliem praktiskiem soļiem, lai gatavošanos skolai pārvērstu par videi draudzīgāku procesu jau šodien. Vairāk par “Zaļajiem kaimiņiem” lasi ŠEIT.

* Lai aktualizētu nepieciešamību šķirot atkritumus un atgādinātu par šķirošanas veidiem, infrastruktūru un to, ka tikai sašķirotus atkritumus ir iespējams pārstrādāt, “Latvijas Zaļais punkts” ir iepazīstinājis sabiedrību ar kosmosa viesiem – zinātniekiem Saikleru un Biomu no planētas ar nosaukumu Tīra. Viņu mērķis ir mācīt zemiešiem Tīras pieņemto kārtību atkritumu daudzuma samazināšanā un atkritumu šķirošanā, kā arī planētas tīrības saglabāšanā.

** “Latvijas Zaļā punkta” iedzīvinātie 5P principi:

Pasaki nē – nepērc jaunu, aizvieto ar esošo!

Pārskati – izvēlies to, kas draudzīgs videi!

Pielieto vēlreiz – ja vari izmantot vairākkārtīgi, izmanto!

Pārveido – neizmet, bet atrodi citu lietojuma mērķi!

Pārstrādā – šķiro un atbrīvo pasauli no atkritumiem!

***https://www.europarl.europa.eu/news/lv/headlines/society/20180328STO00751/atkritumu-apsaimniekosana-es-infografika-ar-faktiem-un-skaitliem

****2023. gadā “Latvijas Zaļā punkta” īstenotā aptauja par atkritumiem un veiktajiem pasākumiem to samazināšanai, aptaujājot 1001 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar