Latvija saņēmusi Pfizer ražoto vakcīnu šīs nedēļas piegādi – 10 530 devas

Šodien, 6. aprīli, Latvija saņēmusi ražotāja Pfizer vakcīnas piegādi – 10 530 devas. Visas saņemtās vakcīnu devas tiks novirzītas vakcinācijas veikšanai līdzšinējās prioritārajās grupās – gan kā pirmās, gan jau otrās devas. 

Saņemtās vakcīnas var tikt izmantotas atvērto prioritāro grupu iedzīvotājiem – senioriem vecumā virs 60 gadiem, iedzīvotājiem ar hroniskām slimībām, personām, kuras vienā mājsaimniecībā aprūpē hroniski slimus bērnus un bērnus ar imūnsupresiju, personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas, veselības aprūpes darbiniekiem, ilgstošas sociālās aprūpes centru darbiniekiem.

Vakcinācija pret Covid-19 ir droša iespēja sevi pasargāt no simptomātiskas saslimšanas ar vīrusu. Tas ir vienīgais reālais solis pretī iespējai atgriezties dzīves ritmā, kāds bija pirms pandēmijas.

Šobrīd Eiropas Savienībā ir reģistrētas pirmās četras vakcīnas pret Covid-19: Pfizer-BioNTech ražotā vakcīna Comirnaty, Moderna ražotā vakcīna, kā arī AstraZeneca un Oksfordas universitātes izstrādātā vakcīna “Vaxzevria” un Janssen izstrādātā vakcīna. Taču pasaulē aizvien norit darbs pie aptuveni 200 vakcīnām.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) izvērtē vakcīnas kvalitāti, drošumu un efektivitāti. Ja vakcīna spējusi izpildīt visas EZA augstās prasības, tad aģentūra iesaka to reģistrēt un Eiropas Komisija vakcīnai piešķir reģistrācijas apliecību, kas ir derīga visās ES un EEZ valstīs. Pēc tam vakcīnu var sākt nogādāt vienlaikus uz visām ES valstīm, tostarp Latviju. Šis process garantē, ka visas Eiropas Savienības valstis, tostarp Latvija, vienlaicīgi saņem kvalitatīvas, drošas un efektīvas vakcīnas pret Covid-19.

Vakcīnas satur vielas jeb aģentus, kas nodrošina organisma imunitātes viedošanos. Ir dažādu veidu vakcīnas. Dažas vakcīnas satur novājinātu vai nonāvētu konkrētu vīrusu, baktērijas vai to daļas. Citas vakcīnas satur ziņnesi (tas nozīmē, ka tā ir tikai informācija par vīrusu, nevis pats vīruss, tādēļ tas nevar izraisīt slimību vai to pastiprināt, ja cilvēks ar to jau slimo). Kad cilvēkam ievada vakcīnu, tad organisma imūnsistēma izstrādā antivielas. Kad cilvēks saskaras ar īstu infekciozu vīrusu vai baktēriju, viņa imūnsistēma to atceras. Tā aktivizē jau radušās konkrētās antivielas, nonāvē vīrusu vai baktēriju un cilvēks nesaslimst.

TOP Komentāri

avatar