Stradiņos veikta Baltijā unikāla sirds operācija

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Invazīvās kardioloģijas laboratorijā pirmo reizi Latvijā un Baltijā implantēta sirds vārstuļu atbalsta sistēma mazinvazīvā veidā, caur cirkšņa vēnu.  

Pacientei ar smagu trikuspidālās vārstules nepietiekamību un izteiktu sirds mazspēju nevarēja palīdzēt, veicot ķirurģisku operāciju, jo viņa iepriekš jau bija pārcietusi divas vaļējas sirds operācijas un trešā būtu par daudz riskanta, tāpēc tika meklētas jaunas iespējas un veidi, kā palīdzēt. Tagad paciente jūtas labi un ir izteikti mazinājušies sirds mazspējas simptomi.

“Ir pacienti, kuri jau pārcietuši dažādas sirds operācijas vai kuru vispārējais veselības stāvoklis, vai vecums, vai blakusslimības neļauj viņus operēt konvencionālā veidā, viņiem šī mazinvazīvā procedūra pilnīgi noteikti būs tās, kas varēs palīdzēt, dažās situācijās arī glābjot viņu dzīvību,” pārliecināta invazīvā kardioloģe Inga Narbute. Viņa uzsver, ka šādas operācijas nav viena cilvēka darbs, iesaistīta liela speciālistu komanda uz iestrādātas sadarbības bāzes – gan klīniskais kardiologs, gan ehokardiogrāfijas speciālists, gan radiologs, gan anesteziologs. “Invazīvā kardioloģija Latvijā, negribu salielīties, bet iet vienā solī ar Eiropu un pasauli, dažās situācijās par pussolīti uz priekšā,” piebilst kardioloģe.

Trikuspidālā vārstule atrodas starp labo priekškambari un labo kambari. Pateicoties tai, asinis no vēnām tiek drenētas caur labo priekškambari un kambari tālāk uz plaušu artēriju, kur tiek apgādātas ar skābekli un atgrieztas tālāk organismā caur kreiso kambari. Pacientiem, kuriem trikuspidālā vārstule nestrādā pietiekami labi un asins cirkulācija vienā virzienā ir traucēta, asinis plūst atpakaļ, nonāk venozajā sistēmā, rodas dažādi veselības traucējumi – kāju tūska, aizdusa, nespēks, kas ir sirds mazspējas galvenās pazīmes. Ar šo procedūru netiek ārstēta pati trikuspidālā vārstule, bet tā ir divu vārstuļu sistēma, kas tiek implantētas augšējā un apakšējā dobajā vēnā. Implantētā vārstule ir no speciāla materiāla, kas aukstumā saraujas un siltumā izplešas, ieņemot vajadzīgo formu un vietu. Šī sistēma neļaus asinīm, kas plūst cauri šai slimajai vārstulei, nonākt atpakaļ venozajā sistēmā un netraucēs pacientam ikdienā. 

Dr.Narbute stāsta: “Klasiskā sirds ķirurģija ir ar labu un paredzamu rezultātu, bet pietiekami traumatiska – tā ir liela anestēzija, liels iegriezums, ilgāks rehabilitācijas periods. Šī mazinvazīvā procedūra ir saudzējošāka pacientam un tā tiks piedāvāta tiem pacientiem, kuri ķirurģisko operāciju kādu apsvērumu dēļ nevarētu pārciest. “

Vārstuļu sistēmas implantāciju veica invazīvo kardiologu komanda Dr. Med. Inga Narbute, Prof. Andrejs Ērglis, Dr. Med. Ainārs Rudzītis, Dr. Irina Cgojeva-Sproģe, anestezioloģe Dr. Ivita Freiberga, māsas Aļona Grāve un Zane Štelbauma. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar