Nedrīkstam atslābt – jāturpina rūpīgi ievērot Covid-19 drošības pasākumi

Ņemot vērā aizvadītās svētku dienas un brīvdienas, pagājušajā nedēļā veikto Covid-19 testu skaits samazinājies par 12,5%, vidēji dienā veicot  11 699 testus. Nedaudz pieaudzis dienā atklāto jauno inficēšanās gadījumu skaits – vidēji 529 dienā (nedēļu iepriekš 519). Aizvadītajā nedēļā bija kopumā 3 272  jauni inficēšanās gadījumi (nedēļu iepriekš 3 631). 

Pagājušajā nedēļā saslimstības pieaugums bija vērojams Vidzemē, bet, izvērtējot saslimstības rādītājus dinamikā pa divām nedēļām, novērojams saslimstības pieaugums  vecuma grupā  20-29 gadi un nedaudz starp cilvēkiem vecumā virs  80 gadiem. 

Analizējot datus par stacionētajiem Covid-19 pacientiem, novērojams, ka saglabājas stabili augsts stacionēto cilvēku skaits. Ja īstermiņā stacionēto pacientu skaitam ir tendence samazināties (pagājušajā nedēļā stacionēti vidēji 62 cilvēki dienā), tad ilgtermiņa analīze parāda, ka saglabājas augsta stacionēšanas tendence gan vidēji smagu, gan smagu pacientu vidū.

Epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) Latvijā šobrīd 0,86, tas nozīmē, ka 100 saslimušo inficē mazāk kā 100 citus cilvēkus. 

Saglabājas tendence, ka vidēji 45-50% gadījumos Covid-19 inficētais nevar pateikt, kādos apstākļos saslimis un neizdodas noteikt inficēšanās vietu. Otrā pusē gadījumu, kad inficēšanās avots ir zināms, pagājušajā nedēļā pieaudzis to cilvēku skaits, kas inficējušies mājsaimniecībā (61,7%), nedaudz samazinājusies inficēšanās darbavietās (14,4%) un palielinājies saslimstības gadījumu skaits izglītības iestādēs (5,6%). 

Neskatoties uz to, ka Covid-19 saslimstības rādītāji Latvijā aizvadītajā nedēļā nedaudz samazinājušies, un ņemot vērā, ka puse no inficētajiem nevar pateikt, kur saslimuši, aicinām joprojām atbildīgi ievērot noteiktos drošības pasākumus: vietās, kur tas noteikts, pareizi nēsāt sejas masku, lai tā nosegtu gan degunu, gan zodu, rūpīgi ievērot roku un elpceļu higiēnu, kā arī ievērot fizisko distanci. Tāpat aicinām turpināt izmantot iespēju strādāt attālināti, ja to pieļauj darba specifika, un nepulcēties ar cilvēkiem no vairākām dažādām mājsaimniecībām.

TOP Komentāri

avatar