Lai miegs ir salds – kā neļaut stresam atņemt veselīgu naktsmieru

Domas par ilgstošu atrašanos pašizolācijā, satraucošas ziņas par vīrusa izplatīšanos un bažas par nākotni paaugstinājušas mūsu stresa līmeni, bieži vien ietekmējot arī veselīgu miega režīmu. Kā stāsta kognitīvi biheiviorālā (KBT) psihoterapeite Marina Brice, svarīgs solis, lai sāktu uzlabot savas dzīves kvalitāti, ir pilnvērtīga izgulēšanās. Par miega kvalitātes uzraudzīšanu rūpējas arī tehnoloģiju ražotāji, aprīkojot jaunākos viedpalīgus ar dažādām veselības monitorēšanas funkcijām, lai palīdzētu ikvienam šajā emocionāli grūtajā periodā.

Kā liecina BENU Aptiekas veiktais pētījums*, 79% Latvijas iedzīvotāju Covid-19 laikā izjūt vidēju vai augstu stresa līmeni, savukārt 70% joprojām izjūt uztraukumu pirms došanās ārpus mājām. Stress neapšaubāmi ietekmē pašsajūtu ne vien diennakts gaišajā laikā, bet arī naktī, kad dodamies pie miera. KBT psihoterapeite Marina Brice skaidro, ka bieži vien, lai tiktu galā ar stresu un no tā izrietošajām miega problēmām, savi paradumi jāmaina uz miegam draudzīgiem. “Ja dienas beigās pirms aizmigšanas jūtaties satraukts vai uzvilkts, der izmēģināt pāris universālus paņēmienus, piemēram, muskuļu relaksācijas vingrinājumus vai apzinātības meditāciju, kuras laikā jāfokusējas uz savu elpošanu.”

Palīdzoša domāšana – universāls glābiņš cīņā ar trauksmi

Bezmiega uzturēšanā lielu lomu spēlē mūsu domas, kas, pēc ekspertes stāstītā, bieži mūsos izraisa nereālistikas gaidas. “Tādas domas kā “Man obligāti jāizguļas!” vai “Ja neizgulēšos, nevarēšu pastrādāt!” bieži vien ir pārspīlētas un rada negatīvas gaidas, kā rezultātā rodas trauksme. Šādu domu vietā ir jāpasaka sev, ka es centīšos tikt galā ar bezmiegu un mazināt trauksmi, un izmēģināšu veidus, kas palīdzēs izgulēties,” stāsta eksperte.

Ar tādiem vienkāršiem, bet iedarbīgiem paņēmieniem, kā relaksācijas vingrinājumi ķermeņa muskuļiem un meditācijas prakses prāta nomierināšanai, var palīdzēt arī viedās tehnoloģijas. “Mūsdienās katram no mums ir pieejams lieliskais sabiedrotais, lai atgrieztos veselīgā miega režīmā – mūsu viedtālruņi un viedpulksteņi ar daudzveidīgām lietonēm un specializētām funkcijām. Piemēram, Huawei TruSleep 2.0. tehnoloģija, kas ir pieejama jaunajos Huawei Watch GT 2e viedpulksteņos, efektīvi analizē lietotāja miega kvalitāti, apskatot tādus faktorus kā dziļā miega ilgums, elpošana un sirdsdarbība. Pēc novērojumu veikšanas lietotājs saņem individualizētus ieteikumus miega kvalitātes uzlabošanai. Turklāt viedpulkstenis darbojas pat divas nedēļas bez papildus uzlādes, tādēļ tas spēs uzraudzīt veselības rādītājus cauru diennakti, sekot līdzi progresam un pielāgot ieteikumus, vadoties pēc jaunākajiem datiem,” stāsta Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā Aleksandrs Jekimovs.

Nav noslēpums, ka ieteikumi miega kvalitātes uzlabošanai ir daudz un dažādi, tāpēc, lai atrastu sev piemērotāko, jāapbruņojas ar pacietību. Lai izgulētos, var fokusēties ne vien uz pozitīvām domām un elpošanu, bet arī uz savu miega paradumu pilnveidošanu. “Vieglāk aizmigt var palīdzēt guļamistabas iekārtošana – tai jābūt tumšai, klusai un vēsai. Tāpat dažas stundas pirms miega priekšroku vajadzētu dot mierīgām aktivitātēm un būtu jāizvairās no satraucošu ziņu lasīšanas vai skatīšanās,” ieteikumos dalās M. Brice. Tā vietā viedierīces ieteicams izmantot nomierinošas mūzikas vai patīkamu dabas skaņu atskaņošanai, jo tām var būt izteikti nomierinoša un pat dziedinoša iedarbība.

Tikt galā ar stresu nekad nav par vēlu

“Mūsdienu tehnoloģijas ir pielāgotas gandrīz jebkuriem dzīves apstākļiem – tās vairs sen nav tikai ikdienas saziņas, informācijas vai izklaides rīks. Tagad tās steidzas uzlabot arī mūsu pašsajūtu. Jau pieminētais Huawei Watch GT 2e viedpulkstenis spēs uzraudzīt lietotāja veselības rādītājus cauru diennakti, nakts laikā rūpējoties par miega kvalitāti, bet dienā – par veselīga un aktīva dzīves ritma uzturēšanu. Ierīcē pieejami arī 100 dažādi sporta veidu režīmi, kā, piemēram, skriešana, joga un peldēšana, tādēļ mazināt stresa līmeni, ļaujoties sportiskām aktivitātēm, nu varam pilnībā efektīvi un droši, turklāt – katru minūti sekojot līdzi savai veselībai,” stāsta A. Jekimovs.

Lai gan straujā dzīvesveida maiņa radījusi virkni izaicinājumu pat visrūdītākajiem, vērts atcerēties, ka beigu beigās sev palīdzēt varam tikai mēs paši. Arī KBT psihoterapeite Marina Brice ir pārliecināta, ka pat tik šķietami vienkārša lieta, kā veselīgs miegs, var pacelt mūsu fizisko un garīgo veselību jaunā līmenī, savukārt apgūt jaunus un efektīvus streša vadīšanas paņēmienus nekad nav par vēlu. 

Aptieka veiktais pētījums “Stresa termometrs” par iedzīvotāju stresa pašvērtējumu Covid-19 laikā, kas veikts laika posmā no 2020.g. 30. aprīļa līdz 3. maijam. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar