Bērnu slimnīca konferencē aicina iesaistīties sarunā par ārstu kļūdu dekriminalizēšanu

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca 17. septembrī rīko starptautisku tiešsaistes konferenci “Pacientu drošība pasaulē un Latvijā. Kad spersim nākamo soli?”. Tās laikā vietējie un starptautiskie eksperti iepazīstinās ar tendencēm pacientu drošības jomā un diskutēs par ārstu kļūdu dekriminalizēšanu. Pasākuma programma un reģistrācija dalībai konferencē pieejama vietnē konference.bkus.lv

“Lai pacientu drošības jautājumi tiktu efektīvi risināti un pilnveidoti, izšķiroši ir pārraut klusēšanas, slēpšanas un vainošanas kultūru kā medicīnas darbinieku vidū, tā sabiedrībā kopumā,” vēsta organizatori. Pasākuma viena no centrālajām tēmām būs diskusija par ieguvumiem un riskiem, ja Latvijā, tāpat kā daudzviet pasaulē, tiktu dekriminalizētas ārstu kļūdas jeb atcelta kriminālatbildība ārstniecības personām par profesionālajā darbā notikušajām kļūdām, tai skaitā tad, kad nodarīts kaitējums pacientam.

“Mērķtiecīga sodīšana patiesībā veicina kļūdu slēpšanu, tā laupot iespēju detalizēti izprast kļūdu vai drošības negadījumu rašanās cēloņus. Nenovēršot cēloņus, mēs pakļaujam sevi un citus kļūdu un negadījumu atkārtošanās riskam. Tā vietā, lai koncentrētos uz vienā negadījumā iesaistītajām personām, mums jāizmanto katra iespēja nonākt pie sistēmiska risinājuma līdzīga negadījuma novēršanai. Mēs runājam par pastāvīgu uzlabojumu kultūru, kurā centrālu lomu spēlē tie kolēģi, kas bijuši klātesoši kļūdas vai drošības negadījuma epizodē. Tas ir iespējams tikai tad, ja iesaistītie var droši un patiesi atklāt visas sīkākās notikušā detaļas, analizēt likumsakarības un kopā ar kolēģiem nonākt pie korektīvām un preventīvām rīcībām,” konferences centrālo tēmu izvērš Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Konferencē Itālijas, Nīderlandes, Austrālijas, Beļģijas un Latvijas eksperti analizēs starptautisko pieredzi un runās par to, kā pārtraukt esošo pieeju, kas kavē pilnvērtīgu katra viena gadījuma analīzi, lai uzlabotu ārstniecības praksi un palīdzētu būtiski lielākam pacientu skaitam nākotnē.

Ietverto tēmu lokā ir tādi temati kā tiesiskuma kultūra un juridiskie aspekti, profesionālā atbildība, valsts institūciju loma pacientu drošības jautājumos, kā arī starptautiskas labās prakses un pieredzes analīze.

Ar daudzpusīgu redzējumu pacientu pieredzes jautājumos dalīsies Veselības ministrijas, Slimību profilakses un kontroles centra, Veselības inspekcijas, Rīgas Austrumu klīnikās universitātes slimnīcas, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Dzemdību nama eksperti, kā arī tādi starptautiski zināmi eksperti kā profesors, Drošības zinātnes inovāciju laboratorijas direktors Grifitas universitātē, grāmatu un dokumentālo filmu par pacientu drošību autors Sidnijs Dekers (Sidney Dekker), Toskānas reģiona pacientu drošības centra pacientu drošības vadītāja Sāra Albolīno (Sara Albolino), EPSO (Eiropas partnerība veselības aprūpes un sociālās aprūpes uzraudzības organizācijām) priekšsēdētāja Joske M. Vosa (Jooske M. Vos), kā arī Beļģijas veselības aprūpes asociācijas “Platforma nepārtrauktai aprūpes kvalitātes un pacientu drošības uzlabošanai” (Plateforme pour l’Amélioration continue de la Qualité des soins et de la Sécurité des patients) vadītājs Deniss Erbo (Denis Herbaux).

Pasākumā aicināti piedalīties ārsti, māsas, juristi, nevalstisko organizāciju pārstāvji, ārstniecības iestāžu administrācijas darbinieki, politikas veidotāji un citi interesenti.

Tiešsaistes reģistrācija konferencei pieejama vietnē konference.bkus.lv. Ārstniecības personas – ārsti un māsas – par dalību konferencē saņems 8 tālākizglītības punktus.

Vizuālais materiāls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar