Ierīce, kas var glābt dzīvības: jaunieši hakatonā rada vērtīgas idejas

Dažādu veselības rādītāju monitorings, personalizēti uztura plāni un atgādinājumi par svarīgākajām veselības pārbaudēm – tie ir tikai daži no studentu radītajiem piedāvājumiem sabiedrības veselības uzlabošanai. Pagājušajā nedēļā studenti no visas Latvijas tikās Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta veselības kopienas (EIT Health) rīkotajā i-Days hakatona Latvijas posmā, kur meklēja idejas slimību profilaksei.

“Sabiedrība arvien vairāk apzinās, ka veselība nav kaut kas abstrakts, kas atrodas mediķu rokās. Par mūsu veselības stāvokli un tā uzturēšanu lielā mērā esam atbildīgi paši, tādēļ arvien biežāk saspringtajā ikdienā meklējam dažādus risinājumus un palīgus, kas veicinātu veselīgāku, kvalitatīvāku ikdienu. Šī gada hakatonā studenti izstrādāja vairākus šādus risinājumus, un esam ļoti gandarīti par rezultātiem. Jauniešu idejām ir patiešām augsts potenciāls uzlabot sabiedrības veselības stāvokli vai sniegt pienesumu nopietnu slimību prevencijā,” stāsta RSU Starptautisko sakaru departamenta direktore un EIT Health centra (EIT Health RIS Hub in Latvia) vadītāja Baiba Pētersone.

i-Days hakatona Latvijas posmā piedalījās 82 studenti no 13 dažādām augstskolām, tostarp arī ārvalstu studenti, kas Latvijā studē apmaiņas programmu ietvaros. Divu dienu garumā dalībnieki klausījās nozares profesionāļu lekcijas, iedvesmojās no dažādiem veiksmes stāstiem, piedalījās treniņu sesijās un saņēma mentoru palīdzību, lai radītu inovatīvus risinājumus.

Žūrijas augstāko vērtējumu un uzvaru ieguva komanda “Echelon”. Tā tika izveidota hakatona norises laikā no studentiem, kuri pieteicās dalībai pasākumā individuāli. Komandu veidoja Rīgas Stradiņa universitātes un Vidzemes augstskolas studenti, kuri izstrādāja ideju par ierīci senioru veselības uzraudzīšanai. Šī ierīce konstanti monitorē senioru veselības datus un būtisku izmaiņu gadījumā nosūta brīdinājumu programmai piesaistītajām kontaktpersonām, piemēram, lietotāja bērniem. Šī sistēma atvieglotu ikdienu un sniegtu sirdsmieru cilvēkiem, kuru vecāki vai citi tuvinieki ar nopietnām veselības problēmām dzīvo vieni, bet ir svarīgi tiem laicīgi sniegt medicīnisko palīdzību. Komandas izstrādātais risinājums no citiem tirgū jau esošiem, līdzīgiem rīkiem atšķiras ar plašu rādītāju apkopojumu un iestrādātu balss atpazīšanas risinājumu, kas ļautu gan konstatēt krīzes situāciju un atpazīt saucienu pēc palīdzības, gan izveidot saziņu ar cietušo.

Uzvarētāju komandas pārstāvji apgalvo, ka hakatona lielākais ieguvums bijusi sadarbošanās ar citu nozaru studentiem un jauniegūtie kontakti. “Idejas rašanās un attīstība hakatona procesā, un beigās – uzvara, ir pierādījums, ko spēj paveikt mērķtiecīgi, bet iepriekš savstarpēji nepazīstami studenti. Katram no komandas biedriem bija sava pieredze un unikāls pienesums idejai. Tas, ka mēs spējām veiksmīgi sadarboties, ir veiksme un īsto cilvēku satikšanās,” stāsta “Echelon” komandas pārstāvis Šašvats Aniruds (Shashwat Anirudh).

Veiksmīgākās idejas izstrādātāji novembra izskaņā dosies uz Eiropas fināla sacensībām Barselonā, kur pārstāvēs Latviju un prezentēs savu ideju i-Days Eiropas konkursa finālā. Pārējās komandas par dalību pasākumā saņems sertifikātus, atbalstu un konsultācijas no hakatona žūrijas savas idejas turpmākai pilnveidei un pārvēršanai konkurētspējīgā biznesā, kā arī piekļuvi EIT Health absolventu kopienai (alumni network), kas sniedz iespējas iegūt finansējumu, piedalīties tīklošanās pasākumos, satikties ar investoriem, apgūt profesionālos kursus par mākslīgo intelektu un citiem inovatīviem tematiem, saņemt atbalstu piekļuvei starptautiskajiem tirgiem, u.c. vērtīgus ieguvumus.

Hakatona tēma bija slimību profilakse, meklējot risinājumus tās uzlabošanai no divām perspektīvām – paradumu un dzīves stila maiņa, kā arī agrīna slimību diagnostika. Starp izstrādātajiem risinājumiem bija tādas idejas kā personalizēti uztura plāni, aplikācijas un mākslīgā intelekta rīki, kas palīdz atrast tuvāko brīvo pieraksta laiku pie speciālistiem vai atgādina par nepieciešamajiem veselības diagnostikas izmeklējumiem, izmeklējumu algoritms un rīki mutes veselības uzlabošanai, palīgi grūtniecības veiksmīgai norisei un kortizola līmeņa rādītāju automātiskas mērīšanas sistēmas.

Par i-Days

i-Days piedāvā iespēju studentiem piedalīties inovatīvu veselības aprūpes ideju izstrādē dažādos EIT Health pasākumos visā Eiropā. Pasākumu laikā dalībnieki gūst padziļinātu ieskatu par veselības aprūpes jautājumiem, iepazīstas ar jaunākajām inovācijām veselības nozarē un sacenšas komandās, lai risinātu reālās dzīves problēmas. Katras valsts i-Days uzvarētājkomanda iegūst galveno balvu – ceļazīmi uz i-Days Eiropas konkursa finālu, kas šogad norisināsies Spānijā, Barselonā.

Par EIT Health

EIT Health ir Eiropas publiskā un privātā sektora tīklojums veselības aprūpes jomā, kuru ir izveidojuši vairāk nekā 150 partneri (t.i., Eiropas vadošie uzņēmumi, universitātes, pētniecības un attīstības centri, kā arī slimnīcas un institūti). Tīklojuma uzdevums ir nodrošināt tādu veselības aprūpi, kas nākotnē sniegs Eiropas iedzīvotājiem iespēju dzīvot ilgāk un veselīgāk. EIT Health uzlabo Eiropas veselības aprūpes speciālistu prasmes, investējot viņu profesionālajā attīstībā un veicinot inovatīvu medicīnas produktu komercializāciju starptautiskajā mērogā. EIT Health Latvijas centrs (EIT Health RIS Hub in Latvia) atrodas Rīgas Stradiņa universitātē kopš 2019. gada janvāra.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar