Lai aktīva un veselīga Tēva diena! Speciālistu ieteikumi

Tēva diena ir lielisks iemesls, lai aktīvi un veselīgi pavadītu laiku kopā ar bērniem un ieviestu kādas jaunas aktivitātes, vingrinājumus un veselīgus ieradumus arī nākotnei. Kāpēc ir tik svarīgi veikt fiziskas aktivitātes kopā ar bērniem, kā pareizi izvēlēties slodzi un kādus vingrinājumus tētis var pildīt kopā ar bērnu? Konsultē BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, Veselības centra 4 filiāles Bērnu veselības centrs fizioterapeite Madara Rupaine un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Lai bērns būtu gan fiziski, gan mentāli vesels, ir ļoti svarīgi, lai viņš pavada laiku kopā ar saviem vecākiem. Ir svarīgi veikt kopā fiziskās aktivitātes, jo tas veicina bērna attīstību, uzsver fizioterapeite M. Rupaine. Ja bērns kopā ar vecākiem pavada laiku kustībā, tas mazina traumu risku, jo, vecākiem esot blakus, viņi var paturēt bērnu redzeslokā, kā arī tas uzlabo bērna imūnsistēmu un bērns mazāk slimo ar dažādām vīrusu infekciju saslimšanām.

Pareizas slodzes izvēle

Lai pareizi izvēlētos slodzi, kas bērnam būtu piemērota, ir jāieklausās savā bērnā, jo viņš pats būs ļoti labs indikators, kurš pateiks, kā jūtās, uzsver speciāliste. Pasaules Veselības organizācija iesaka bērniem vecumā no 5-17 gadiem katru dienu vienu stundu pavadīt vidējas vai augstas intensitātes aerobā slodzē. Tas nozīmē dinamiskas rotaļas, riteņbraukšanu, iešanu, peldēšanu, skriešanu. Taču, protams, slodzes intensitāte jānosaka, ņemot vērā bērna vecumu, slodzes veidu un fizisko sagatavotību. Par to ieteicams konsultēties individuāli pie sava ģimenes ārsta, trenera vai fizioterapeita, jo katrs bērns ir īpašs un nav vienādu gadījumu. Taču, ja vecāki redz, ka bērns ir ļoti nosarcis, aizelsies, ir grūti atgūt elpu, ir paaugstināta sirdsdarbība, tad noteikti ir jāapstājas un slodze jāpārtrauc. Ja pamanāt, ka pēc fiziskām aktivitātēm bērnam ir pasliktinājusies ēstgriba, bērns biežāk slimo un jūtās pārguris, tas liecina par pārslodzi un ir jāsamazina slodze.

Vingrinājumi kopā ar tēti

Tēva dienai par godu fizioterapeite iesaka izmēģināt un ieviest ikdienā vingrinājumus, ko tētis var veikt kopā ar bērnu.

Vingrojums līdzsvaram: nostājas viens pret otru, sadodas rokās, paceļ vienu kāju un stāv, kamēr bērns skaita līdz desmit. 

Vingrojums koordinācijai: bumbu mešana vienam otram dažādos veidos.

Vingrojums vēdera muskuļiem: apguļoties uz muguras, pacelt taisnas kājas augšā un turēt tās – kurš ilgāk noturēs.

Vingrojums sēžas un muguras muskuļiem: bērns atrodas guļus uz muguras, kājas saliektas ceļos, dibens tiek pacelts un tētis ripina bumbas cauri bērna izveidotam tiltiņam. 

Vingrojums muguras muskuļiem: bērns atrodas guļus uz vēdera, rokas taisnas sānis, tētis stāsta, kā lidmašīnas paceļas, un pie vārda “lidmašīna paceļas” bērns paceļ galvu un muguru augšā un turas, kamēr “lidmašīna lido”.

Aktivitātes – atbilstoši gadalaikam!

Fizioterapeite M. Rupaine iesaka aktivitātēm iedvesmoties no gadalaika. Ziemā izbaudiet kopīgu slēpošanu, sniegavīru celšanu un pikošanos, bet vasarā, pavasarī un rudens laikā – riteņbraukšanu, skriešanu, siltā laikā – peldēšanu. Rudens laikā bērniem ļoti patīk pārgājieni, kur droši, aktīvi ejot, var noiet līdz pat 1 stundai. Protams, jāpaņem līdzi termoss un kaut kas uzkožams, tad bērniem tas noteikti patiks daudz labāk! Var kopā ar tēti doties uz bērnu laukumu, kur bērni var kāpelēt un šūpoties. Tētis var uzzīmēt ”klasītes” un kopā ar bērnu kārtīgi trenēt lēkšanas spējas. Daudziem bērniem ļoti patīk bumbu spēles, kas ir ļoti noderīgas, jo vienlaikus trenē gan līdzsvaru, gan koordināciju. Var bumbu mest viens otram vai spert ar kāju, trāpot vārtos. Spēle ”ķerenes” bērniem arī vienmēr ir tuva un saistoša, un ļoti labi var trenēt izturību. Galvenais bērniem ir nedalīta uzmanība un mīlestība no vecākiem.

Fizioterapeite iesaka katram vecākam ar saviem bērniem, sākot ar piecu gadu vecumu, doties pie fizioterapeita uz konsultāciju. Fizioterapeits spēs novērtēt bērna “vājās vietas” un ieteiks vecākiem, ko darīt un kā mājās pastrādāt kopā.

Farmaceita padoms

BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece iesaka Tēvu dienu pavadīt kopīgās aktivitātēs. Kopīgas tēvu un bērnu fiziskās aktivitātes svaigā gaisā var būt ļoti dažādas – gan mierīgākas, gan aktīvākas, taču būtiskākais ir vienmēr atcerēties par drošības pasākumiem, lai izvairītos no bērnu traumām.

Farmaceite uzsver, ka regulāras fiziskās aktivitātes nepieciešamas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pieaugušajiem sirds un asinsvadu sistēmas veselībai ieteicamas vismaz 30 minūšu fizisko aktivitāšu dienā – peldēšana, staigāšana, nūjošana vai riteņbraukšana. Savukārt bērniem un pusaudžiem ieteicamas 60 minūtes fizisko aktivitāšu katru dienu, iekļaujot nodarbības muskuļu un kaulu stiprināšanai.

Rūpēs par savu un bērnu veselību ieteicams veselīgs, pilnvērtīgs un sabalansēts, vitamīniem un minerālvielām bagāts uzturs ik dienas, jāsamazina sāls un saldumu patēriņš, ēdienkartē jāiekļauj dārzeņi, zaļumi, augļi, ogas, zivis un jūras produkti, pilngraudu produkti, olīveļļa, gaļa un piena produkti. Veselīga uztura ieteikumi iekļauj  zivju lietošanu uzturā vismaz divas reizes nedēļā. Bieži vien ar uzturu netiek uzņemts pietiekami daudz omega taukskābju – tad tās var uzņemt ar zivju eļļu. Uzturā iekļaujamas sezonai atbilstošas ogas un dārzeņi. Jāseko līdzi arī pietiekamai šķidruma uzņemšanai ikdienā. Iekļaujiet ēdienkartē vietējās rudens veltes, kas bagātas ar vitamīniem: ķirbjus, ābolus, bumbierus, bietes, burkānus, brūklenes, dzērvenes, smiltsērkšķus. Rudenī īpaši aktuāli ir vitamīni un minerālvielas imūnsistēmas atbalstam – C, A, E un D vitamīns, arī B grupas vitamīni, dzelzs, selēns un cinks.

Aktīvu, priecīgu un veselīgu Tēva dienu!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar