Smadzeņu audu paraugu iegūšana Stradiņos turpmāk ar robota palīdzību

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikā turpmāk neiroķirurgi strādās ar kraniālo robotu – Baltijas valstīs unikālu iekārtu, kas palīdzēs smadzeņu  operāciju laikā iegūt paraugu no galvas smadzenēm, izmantojot datorizētu tehniku. Mūsu speciālisti šo iekārtu bija redzējuši dažādās starptautiskās neiroķirurgu konferencēs un kongresos un tagad tā beidzot nonākusi Stradiņu operāciju zālē.

Pirmā operācija ar jauno iekārtu tika veikta  29. novembrī, otrā jau nākamajā dienā – 30. novembrī. Abas operācijas tika veiktas gados jauniem pacientiem un noritēja veiksmīgi. 

“Jāsaka – tas ir liels solis uz priekšu. Onkoloģijas pacientu ārstēšanā mūsu slimnīcā sācies jauns posms,” uzsver Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs, neiroķirurgs Egils Valeinis, kurš vadīja pirmās operācijas. “Jaunā iekārta palīdzēs speciālistam operācijas laikā strādāt precīzāk un arī ātrāk, jo robots gan iestata audzēja atrašanās vietas precīzas koordinātes, gan rāda ķirurgam virzienu, kādā vadīt izmantojamos piederumus,” saka E.Valeinis. Tiek prognozēts, ka jaunā iekārta varētu palīdzēt aptuveni 30 pacientiem gadā. Svarīgi atzīmēt, ka tā ir arī pacientu saudzējošāka, pēc operācijas atveseļošanās norit ātrāk un vieglāk.  

Stradiņa slimnīcas Neiroķirurģijas klīnika ir lieliski apgādāta ar labāko un modernāko aparatūru – mikroskopiem, neironavigācijas iekārtām, ultraskaņas sūkņiem  un jauno kraniālo robotu – kas palīdz veikt vissarežģītākās neiroonkoloģiskās operācijas. “Pacienti var būt pārliecināti – nākot ārstēties Stradiņos, viņi saņems visu labāko, kas šobrīd pasaulē ir pieejams,” piebilst dr.E. Valeinis.

Liels paldies drosmīgajai mediķu komandai, kas piedalījās pirmajās operācijās ar kraniālo robotu: neiroķirurgiem Egilam Valeinim un Jūlijai Dolgopolovai, operāciju māsām Lailai Eglei un Paulai Vecumniecei, anesteziologiem Tamārai Zītarei un Zintai Vicinskai, anestēzijas māsai Sanitai Balodei un māsas palīgam Kārlim Grinertam.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar