Jautri un vērtīgi vingrojumi kāju pirkstiem un pēdām

Lai bērna pēdas pareizi pildītu savas fizioloģiskās funkcijas – balsta, kustību un balansa funkciju – ir svarīgi vingrot. Daudzus vingrojumus bērns var veikt mājās, turklāt tā var kļūt ne vien par veselīgu aktivitāti, bet arī par lielisku veidu, kā jautri pavadīt laiku. Par vērtīgiem vingrojumiem, kurus iespējams veikt mājās, stāsta Rimi Bērniem eksperte, sertificēta fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča.

“Ikdienā kāju pirkstiem ir liela slodze, un diemžēl mūsdienās daudziem – gan bērniem, gan pieaugušajiem – ir novērojamas problēmas, piemēram, pirkstu deformācija, saišu vājums, sāpes pēdas muskuļos, plakanā pēda. Svarīgi atcerētie, ka pēdu un kāju pirkstu izvingrināšana ir īpaši svarīga ziemā, kad kājas ir ieautas apjomīgos apavos – tie imobilizē pēdu, mazinot pēdas asinsriti un kustības,” skaidro Rimi Bērniem eksperte un skaidro svarīgākos iemeslus, kāpēc jātrenē pēdas un kāju pirksti:

  • pēdu vingrojumi palīdz uzlabot asinsriti, nostiprina muskuļu un saišu aparātu, uzlabo stabilitāti un propriorecepciju (ķermeņa stāvokļa, līdzsvara un kustību pārmaiņu uztveri);
  • bērniem pēdas attīstās un aug līdz pusaudža vecumam, velves veidojas no sešu līdz astoņu gadu vecumam. Bieži muskuļu un saišu aparāts bērniem ir nestabils un pat vājš.

Priekšmeta satveršana un pārvietošana ar kāju pirkstiem

Vingrojuma veikšana: nelielus priekšmetus, piemēram, rotaļlietas, zīmuļus satver ar kāju pirkstiem un ieliek traukā. Vingrinājums jāizpilda vispirms ar vienu, tad ar otru kāju. 

Ieguvums: trenē, izkustina pirkstus, to saliecējmuskuļus, kā arī trenē mērķtiecīgu kustību veikšanu. 

Bumbiņas apļošana

Vingrojuma veikšana: pēdu novieto uz bumbiņas un masē pēdu, stumdot bumbiņu dažādos virzienos. Uzdevumu izpilda ar abām pēdām. 

Ieguvums: izvingrina un izmasē pēdu fascijas jeb ķermeņa saistaudu apvalku, kas uz pēdām veido sabiezējumus un veic aizsargfunkciju. 

Staigāšana uz pēdu sānu maliņām

Vingrojuma veikšana: Uzmanīgi pārvietojas telpā, staigājot uz pēdas sānu malām. 

Ieguvums: staigāšana uz pēdu sānu maliņām ir lieliska plakanās pēdas profilakse. Šis uzdevums trenē pēdas iekšējos muskuļus, veicina velves pareizu veidošanos. Tiek trenēti muskuļi, kas atbildīgi par pēdu velvēm un ir svarīgi amortizējošai funkcijai.

Pēdas apļošana

Vingrojuma veikšana: Pēdu apļo vispirms uz vienu, tad uz otru pusi. 

Ieguvums: izvingrina potītes locītavu, uzlabo locītavas mobilitāti. Ja vingrojumu izpilda, stāvot kājās, tiek trenēts arī līdzsvars. Svarīgi, lai tiktu izvingrināta gan viena, gan otra kāja. 

Lakata salocīšana ar kāju pirkstiem

Vingrojuma veikšana: uz grīdas novieto lakatu un, pamīšus mainot kājas, mēģina lakatu rūpīgi salocīt. 

Vai ģimenē visi var paveikt šo uzdevumu? Sarīkojiet nelielas sacensības – kāju pirksti būs izvingrināti visiem! 

Ieguvums: vingrojums trenē kāju pirkstus un to saliecējmuskuļus.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar