Krona slimības un čūlainā kolīta ārstēšana jābalsta uz efektīvām terapijas metodēm

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā organizētajā seminārā Latvijas Krona un kolīta slimnieku biedrības pārstāvji, pacienti un ārsti dalījās pieredzē un jaunākajās atziņās, kas gūtas klīniskajos pētījumos, gadījumu izpētē un literatūrā.

 

Atklājot semināru, gastroenterologs, LU asoc. prof. Aldis Puķītis teica: „Ārsti ir tieši ieinteresēti, lai pacienti saņemtu efektīvu un modernu ārstēšanu. Latvijā iekaisīgo zarnu slimību pacientus var salīdzināt ar cilvēkiem, kuri atrodas brīvā kritienā bez papildus aizsarglīdzekļiem. Šādas tikšanās ir nepieciešamas, lai pašu pacientu vidū un sabiedrībā rastu labāku izpratni par šīm slimībām, un reizē arī meklētu palīdzību un atbalstu šo slimību ārstēšanas problēmu risināšanā jeb aizsardzības mehānisma izveidē valstī.”

 

A. Puķītis norādīja uz pārmaiņām, kas skar ārstēšanas metodi – ja iepriekš uzmanība tika pievērsta pacienta labsajūtas uzlabošanai un stāvokļa atvieglošanai, tad šodien šo slimību ārstēšanā galvenais ir savlaicīga diagnostika, kas ļauj slimību atklāt agrīni un līdz ar to arī veiksmīgāk ārstēt, pielietojot efektīvus medikamentus. Terapijas mērķis šodien ir panākt slimības dziļu remisiju jeb slimības pierimšanu un simptomu mazināšanos.

 

Latvijas Krona un kolīta slimnieku biedrības dibinātājs un vadītājs Zigurds Prūsis atzina: „Ir pagājuši divarpus gadi, kopš dibināta biedrība. Šajā laikā esam strādājuši divos virzienos – apzināt un iesaistīt citus biedrības darbā, un atgādināt valsts institūcijām par sevi. Šobrīd valstī noteiktais līdzfinansējums par kompensējamiem medikamentiem ir līdz 50% un daudzi nevar to atļauties. Pirmskrīzes periodā valsts kompensēja 75%, bet kopš samazināšanas šis jautājums vairs netiek skatīts.” Biedrība ir izveidojusi mājaslapu, izdevusi bukletu, tomēr pašu pacientu atsaucība varētu būt lielāka. Z. Prūsis saka: „Latvijā ar iekaisīgām zarnu slimībām slimo ap 1200 cilvēku. Ceru uz lielāku dalību slimnieku vidū. Tikai kopīgā darbā var panākt kādu lūzumu šajā jautājumā un uzlabot situāciju pacientu interesēs.”

 

Dr. Viktorija Mokricka uzsvēra personalizētas pieejas nozīmi Krona slimības un citu iekaisīgu zarnu slimību ārstēšanā, un norādīja, ka, lai panāktu labu ārstēšanās rezultātu, jāievēro ārstēšanās shēma, tai jābūt saskaņotai ar pacienta dzīvi un vajadzībām, pacientam jāsaprot, ka tā ir hroniska slimība, un, ka tā var uzliesmot pat pēc ilga miera perioda. Tieši tāpēc milzīga nozīme ir ģimenes atbalstam un ciešajai sadarbībai ar ārstu.

 

Dr. Eduards Krustiņš analizēja starptautisko pieredzi šo slimību ārstēšanā un norādīja: „Ja pacients pie mums bieži nonāk slimnīcā, tad tas nozīmē, ka ar terapiju kaut kas nav kārtībā. Lielāka nozīme jāpiešķir tā dēvētajam terapeitiskajam logam jeb periodam slimības attīstības gaitā, kad hroniskās saistaudu pārmaiņas vēl nav iestājušās, un vislabāk varam palīdzēt pacientam, realizējot agresīvu, pareizu ārstēšanu ar efektīviem medikamentiem.”

 

Dr. Kristīne Bernarde iepazīstināja ar konkrētu gadījumu, kad Krona slimības ārstēšanā tika pielietota bioloģiskā terapija. Šī gadījuma izpēte un jaunākās vadlīnijas iekaisīgu zarnu slimību ārstēšanā speciālistiem liek uzdot jautājumu, vai Latvijā varam efektīvi ārstēt šos pacientus. Esošās sistēmas rezultātā tā vietā, lai pacients saņemtu iedarbīgus medikamentus jau agrīnā ārstēšanās posmā, pacients tomēr nonāk stacionārā.

 

Semināra noslēgumā speciālisti un pacientu biedrības pārstāvji izteica apņemšanos organizēt pasākumus un kampaņas arī turpmāk, lai piesaistītu sabiedrības plašāku uzmanību.

 

 

Iekaisīgas zarnu slimības

Iekaisīgu zarnu slimības ir autoimūnas slimības ar līdz šim neprecizētu cēloni. Bojājums skar cilvēka zarnu traktu ar pavadošām izmaiņām citos gremošanas orgānos. Gan čūlainais kolīts, gan Krona slimība ievērojami ietekmē pacienta dzīves kvalitāti un nereti ir par cēloni invaliditātei, jo slimība ir hroniska un grūti ārstējama. Iekaisīgu zarnu slimību pacienti ir apvienojušies Latvijas Krona un kolīta slimnieku biedrībā; biedrības mājaslapa: www.lkksb.lv.

 

Pasaules iekaisīgu zarnu slimību diena

Iekaisīgu zarnu slimību dienu visā pasaulē atzīmē 19. maijā, kurā kopējās, sabiedrību uzrunājošās akcijās apvienojas 36 valstu pacienti. Latvijas pacienti šogad pasākumā iesaistās pirmo reizi. Plašāk par šo dienu pasaulē iespējams lasīt interneta resursā angļu valodā: http://www.worldibdday.org/.

 

Foto: buduars.lv

TOP Komentāri

avatar