Uzsākti projektēšanas darbi 7. tramvaja maršruta pagarinājuma posmam

Lai uzlabotu sabiedriskā transporta pieejamību, palielinātu Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta apkalpoto pasažieru skaitu un izveidotu videi draudzīgu, labi attīstītu transporta sistēmu, ir uzsākti projektēšanas darbi 7. tramvaja līnijas pagarinājumam no pašreizējā tramvaja galapunkta “Dole” līdz Maskavas – Višķu ielas krustojumam. Krustojumā tiks veidots transportmijas punkts, kurā vienuviet būs pieejams savstarpēji integrēts sabiedriskais transports – autobuss/elektroautobuss, tramvajs, trolejbuss, sniedzot iespēju ērti pārsēsties no viena transporta veida citā. 

Vilnis Ķirsis, Rīgas domes priekšsēdētājs: “Jaunas tramvaja līnijas izbūve pilsētā ir dārga, taču ļoti vērtīga investīcija, kuras augļus baudīsim gan mēs, gan nākamās paaudzes daudzus gadu desmitus. 7. tramvaja līnijas pagarinājums par vairāk nekā 2 kilometriem šobrīd ir iespējams, pateicoties Rīgas domes labai sadarbībai ar valdību – jaunais sliežu ceļš tiek izbūvēts par naudu, ko pilsēta saņēmusi no Latvijai piešķirtajiem Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma līdzekļiem. Papildu ieguvums pagarinātai tramvaja līnijai būs tas, ka galapunktā veidosies tā dēvētais mobilitātes punkts, kurā pasažieriem būs ērta pārsēšanās no viena pilsētas vai reģionālā sabiedriskā transporta veida citā, stiprinot publisko transportu par mobilitātes mugurkaulu Rīgā. Pilsēta par saviem līdzekļiem no Doles līdz Višķiem papildus izbūvēs arī veloceļu ērtākai satiksmei velobraucējiem.” 

“Rīgas satiksmes” valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa: “Pēdējo jauno tramvaju līniju Rīgā būvēja 1983. gadā, kas ir pirms 40 gadiem. Patlaban ir uzsākti projektēšanas darbi 7. tramvaja līnijas pagarinājumam. Būvdarbus plānots veikt pakāpeniski pa posmiem un pirmos paredzēts uzsākt jau nākamgad, lai 2026. gadā visi darbi tiktu pabeigti un tramvajs varētu uzsākt savu pirmo braucienu pa jaunizbūvēto līniju.”

Kopējais 7. tramvaja maršruta sliežu ceļa pagarinājums būs 2,2 kilometri. Būvdarbu ietvaros tiks izbūvēts ne tikai sabiedriskā transporta Maskavas–Višķu ielas transportmijas punkts, bet arī tā funkcionalitātes nodrošināšanai nepieciešamie pievedceļi gan no Maskavas ielas, gan no Višķu ielas. Transportmijas punkts paredzēts ar ērtu izkārtojumu, lai katra veida transportlīdzekļiem ir sava trajektorija un pasažieri bez būtiskas pārvietošanās varētu viegli pārsēsties no viena maršruta citā. Tāpat tiks veikti teritorijas labiekārtošanas darbi, tai skaitā ielas apgaismojuma un jaunas dispečeru ēkas izbūvi, kurā būs labiekārtotas telpas transportlīdzekļu vadītājiem. Līdz transportmijas punktam pa Višķu ielu tiks pagarināts arī 15. trolejbusa maršruts 300 metru garumā.

“Rīgas satiksmes” valdes loceklis Jānis Golubevs: “Sagaidāms, ka projekts kopā ar citiem Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna ietvaros veicamajiem pasākumiem un projektiem palīdzēs paaugstināt sabiedriskā transporta kustības ātrumu, regularitāti, komfortu, veicinot privāto automašīnu pasažieru pārsēšanos uz sabiedrisko transportu, kas palīdzēs ierobežot vieglo automobiļu augošo enerģijas patēriņu un mazināt CO2 emisiju daudzumu. Veidosim infrastruktūru, nodrošinot sabiedriskā transporta pieejamību visām potenciālajām lietotāju grupām, paredzot uz vides pieejamības principiem balstītus risinājumus. Būtiski arī pieminēt, ka kopumā projekta īstenošana uzlabos arī apkaimes vizuālo tēlu un palielinās pilsētvides pievilcību, potenciāli veicinot teritorijas attīstību.”

CBF SIA “Binders” Būvniecības departamenta direktors Oskars Rikmanis: “Pēdējo gadu laikā esam īstenojuši vairākus tramvaja sliežu ceļu pārbūves un infrastruktūras būvniecības projektus. Uzņemoties 7. tramvaja maršruta pagarinājuma īstenošanu Rīgā,  vēlamies projektā iekļaut labākos pieredzētos risinājumus. Viss process no līguma parakstīšanas brīža līdz izpildei jāīsteno divdesmit deviņu mēnešu laikā. Projektēšanai atvēlēts gads, bet pirmos būvdarbus plānojam sākt nākamā gada vasaras vidū, paralēli turpinot nākamo etapu projektēšanu.”

Projekta realizācija, tai skaitā būvdarbi notiks līdz 2026. gada jūnijam. Ieceres īstenošanai 03.11.2023. ar CBF SIA “Binders” noslēgts līgums par būvprojekta izstrādi, būvdarbiem un autoruzraudzību 28 155 811,00 EUR bez PVN vērtībā.

TOP Komentāri

avatar