Ja skrienot atgadās neliela trauma

Skriešanas entuziasti labi zina, ka pirms skriešanas ir kārtīgi jāiesildās. Tas noteikti palīdzēs mazināt traumu risku, taču simtprocentīgas garantijas izvairīties no traumām gan nav nevienam.  Tādēļ ir svarīgi saprast, kā pareizi rīkoties un sagatavoties. Neatkarīgi no tā, cik nopietna ir trauma, ir jāievēro pirmās palīdzības principi. Kā rīkoties nelielu traumu – sasitumu, mežģījumu, sastiepumu un ādas bojājumu – gadījumos stāsta  „Mēness aptieka» farmaceite Ieva Virza.

Katram skrējējam un citu fizisko aktivitāšu cienītājam ir ieteicams gan pārbaudīt mājas aptieciņas saturu un medikamentu derīgumu termiņu, gan atsvaidzināt zināšanas par pirmās palīdzības sniegšanu traumu gadījumā. Īpaši, ja plānots būt vietās, kur ārsts vai farmaceits ir grūtāk sasniedzams. 

Sasitumi, sastiepumi, mežģījumi

  • Novieto statiskā, nekustīgā stāvoklī un atvēsini

Traumēto ķermeņa vietu novieto nekustīgā stāvoklī, pēc iespējas piepaceļot augstāk. Tā tiks mazinātas sāpes, uzlabota asinsrite un limfas attece. Tas nodrošinās, lai neveidotos pastiprināta tūska un hematoma, kas pakāpeniski nospiež nervu galus un reflektoriski vēl vairāk palielina sāpes.

Atvēsināšanai vislabāk noderēs aptiekā nopērkamie aukstuma aerosoli un geli. Īpaši ērta ir ātrā aukstuma komprese, ko aktivizējot (tas ir, saspiežot kompresē esošo ūdens maisiņu), notiek tālāka kompreses reakcija un veidojas aukstums. Aukstuma kompresi lieto pirmās palīdzības sniegšanas brīdī, aplicējot ik pēc 20 minūtēm. Pēc tam var lietot aukstuma gelu vai gelu, kas satur atvēsinošas vielas, piemēram, mentolu. To lieto ik pa sešām stundām trīs dienas.

Ja šādi medikamenti nav pieejami, protams, noder arī ledus maisiņi, ko lieto uz ādas tikai caur plānu audumu (!), jo ledus, lietots uz ādas, var to apsaldēt. 

Minētie aukstuma elementi ir vienkārši lietojami, un mājas aptieciņā tie noder ne tikai visdažādāko traumu gadījumos, bet arī pārkaršanas, dažādu insektu kodumu un alerģijas gadījumā. 

  • Fiksē izmežģījuma dēļ traumēto vietu 

Izmežģījuma gadījumā rīkojas pēc jau minētās pirmās palīdzības shēmas, traumēto vietu fiksējot ar elastīgo saiti. 

Nefiksē izmežģījumu  ļoti stingri, lai nenospiestu asinsvadus un neveidotos pastiprināta tūska.

  • Lieto gelu vai ziedi

Ja trauma nav liela un/vai ar ārsta palīdzību ir noskaidrota traumas pakāpe, tālāko ārstēšanu turpina ar aptiekā nopērkamiem geliem vai ziedēm, kas satur dimetilsulfoksīdu, heparīnu, ibuprofēnu, levomentolu, dietilamīna salicilātu, diklofenaku. Var izmantot homeopātiskas zāles vai dabiskus gelus, kas satur dažādas eļļas un ēteriskās eļļas maisījumā ar mentolu. Noder preparāti no baltegles, eikalipta, arnikas, ginko bilobas, Baikāla ķiverenes, kliņģerītes.

  • Lieto pretsāpju medikamentus

Ja sāpes ir stipras, iekšķīgi lieto ibuprofēnu, paracetamolu vai deksketaprofēnu saturošus medikamentus. 

Jebkuras nopietnas traumas gadījumā obligāti konsultējies ar ārstu.  Īpaši, ja traumu guvis bērns.

Ādas traumas

  • Apturi asiņošanu

Visbiežāk sastopamo ādas traumu – nobrāzumu –  gadījumā pirmās palīdzības uzdevums ir asiņošanas apturēšana. Ja brūce asiņo stipri, asiņošanu aptur, uzliekot spiedošu pārsēju un izsauc neatliekamo palīdzību! Ja brūce asiņošana nav stipra, traumēto vietu paceļ augstāk, lai mazinātu asins tecēšanu.

  • Skalo

Brūci skalo ar ādai neitrāliem šķīdumiem: 0,9% nātrija hlorīdu jeb fizioloģisko šķīdumu (tas gan ir recepšu medikaments) vai betaīnu saturošu šķīdumu, kas jau gatavs nopērkams aptiekā bez receptes. Tas fasēts gan mazos, gan lielākos flakonos, gan vienreizējas lietošanas ampuliņās. Ja šāda veida līdzekļi nav pieejami, brūci, protams, var skalot arī ar tīru (!) ūdeni.

  • Dezinficē

Brūci dezinficē ar ādai neagresīviem šķīdumiem – tādiem, kas satur povidonjodu, šķīstošo furagīnu vai oktenidīna dihidrohlorīdu. 

  • Pārsien

Brūci pārsiešanai noder plāksteris. Izvēle aptiekā ir ļoti plaša – ir gan parastie ikdienā lietojamie dažāda izmēra plāksteru komplekti, gan sterili pēcoperāciju plāksteri, gan līmveida jeb šķidrie plāksteri, kas ir īpaši ērti, ja ādas trauma ir grūti sasniedzamā vietā. Grieztas, bet ne pārāk dziļas brūces pārsiešanai ieteicams lietot plāksterus stripus jeb brūču slēdzējsloksnītes. Tās līmē perpendikulāri brūcei, tā savelkot brūces malas un veicinot ātrāku un pareizāku sadzīšanu.

 Ja ir aizdomas, ka ādas bojājums ir dziļāks vai inficēts, obligāti jādodas pie ārsta. 

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar