Vakcinācijas faktus reģistrēs E-veselībā

Ģimenes ārsti un ārstniecības iestādes, kas veic vakcināciju, no 2024. gada vakcinācijas faktus reģistrēs veselības informācijas sistēmā – E-veselībā, kas ārstniecības personām mazinās administratīvo slogu, jo nebūs jāpilda papīra veidlapas, bet iedzīvotājiem dos iespēju sekot līdzi savam vakcinācijas kalendāram. Digitalizācija ļaus Slimību profilakses un kontroles centram (turpmāk – SPKC) operatīvi uzraudzīt vakcīnu izlietojumu, vakcinācijas aptveri un veikt visu vakcīnu krājumu pārraudzību.

Valdība otrdien, 9. janvārī, atbalstīja grozījumus Vakcinācijas noteikumos, kas iezīmē pāreju uz vakcinācijas faktu digitalizāciju no 2024.gada, veicot ierakstus vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā par veikto vakcināciju, kā arī digitālu vakcīnu pasūtījumu veikšanu. Apkopojot informāciju par izlietotajām un norakstītajām vakcīnām, SPKC rīcībā būs objektīva informācija par vakcīnu reālajiem atlikumiem, īpaši būtiski tas ir sezonālās gripas vakcīnu apjoma plānošanai. Digitalizācija ļaus arī apzināt vakcinācijas aptveri.

Vakcinācijas pārvaldības procesa digitalizācija iedzīvotājiem dos iespēju E-veselībā iegūt informāciju par savu vakcinācijas statusu un nepieciešamo nākamo vakcināciju vai arī iegūt izziņu, piemēram, bērnam izglītības iestādei, darba pienākumu veikšanai, kas saistīti ar infekcijas slimību izplatības risku, vai ceļošanai. Izmantojot veselības informācijas sistēmā pieejamos datus, ģimenes ārsts varēs identificēt pacientus, kam vakcinācija, piemēram, pret sezonālo gripu vai Covid-19 ir īpaši rekomendēta.

Covid-19 pandēmija pierādīja, cik būtiski ir e-risinājumi, kad īsā laikā nepieciešama plašas sabiedrības vakcinācija. Tāpēc ir nepieciešams nodrošināt, ka vakcinācijas informācijas sistēma tiek saglabāta un prasības attiecībā uz vakcinācijas informācijas sistēmu tiek iekļautas Epidemioloģiskās drošības likumā un Vakcinācijas noteikumos.

Grozījumi Vakcinācijas noteikumos arī iekļauj vakcināciju pret Covid-19 rutīnas vakcinācijā; saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām precizē pieaugušo vakcinācijas kalendāru pret difteriju un stingumkrampjiem; precizē procedūru atteikuma no vakcinācijas noformēšanai, paredzot iespēju izmantot speciālu veidlapu, atvieglojot ārstniecības personu darbu. 

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar