Filmas “Vietām gaidāms stiprs lietus” pirmizrāde

Sirsnīgā gaisotnē kinoteātrī “Splendid Palace” 13.novembrī pirmizrādi piedzīvoja režisores Elizabetes Gricmanes pirmā spēlfilma “Vietām gaidāms stiprs lietus”. Tā stāsta par jaunas sievietes jūtu pasauli, kas ir tik spēcīga, ka spēj pārbīdīt sienas, kustināt mēbeles un izsaukt nebeidzamu lietu. Filma kinoteātros no 17. novembra.

Nesen iemīlējies pāris – Sabīne un Reinis – bauda laiku kopā, līdz abus pārsteidz Sabīnes māte. Tikšanās izvēršas par traģikomiskām pusdienām, kurās neviens nepaēd un māte izmet meitu no mājām. Reinis, mīlas jūtu pārņemts, glābj jauno sievieti un piedāvā kopīgi apmesties savas mirušās omītes dzīvoklī. No iemīlēšanās jaunā pāra dzīve ātri pāriet sadzīvē. Sabīnes vientulība viņu noved pie emocijām, kurās šķiet, ka dzīvoklis ir dzīvs, bet Reinis viņu cenšas iesprostot. Aiz loga visu laiku līst… Dusmu mākta, Sabīne cenšas Reini sāpināt un pārbaudīt, vai tiešām viņš ir gatavs kopīgām attiecībām.

Galvenajās lomās lielisks jauno aktieru tandēms – Elīna Bojarkina un Matīss Budovskis. Elīna ir labi zināma seriālu skatītājiem, bet “Vietām gaidāms stiprs lietus” ir viņas pirmā spēlfilma. “Seriāla filmēšanā, salīdzinot ar filmu uzņemšanu, viss notiek daudz ātrāk, temps ir daudz straujāks. Seriālos bieži vien ir daudz sēriju, vienā dienā tiek filmēta viena no pirmajām un pēdējām sērijām. Filmā ir viens naratīvs – daudz smalkāk un lēnāk tiek iziets cauri iekšējam procesam, kas ir daudz dziļāks nekā seriālā,” teic Elīna Bojarkina.

Pēc pirmizrādes iespaidos par filmu dalās Matīss Budovskis: “Tas ir mulsinoši – skatīties uz sevi. Neesmu pieradis. Ļoti novērtēju operatora Māriņa Jansona darbu, tas ir ļoti foršs un precīzs, ir prieks par viņa padarīto. Manuprāt, diezgan sievišķīga filma, kas ir forši. Izjūtu pasaules interesanti kūleņi un psiholoģiskās iekšējās pasaules. Foršs Elizabetes debijas darbs. Man patika, kā viņa strādāja ar aktieriem laukumā, mani tas pat patīkami pārsteidza.”

Režisore stāsta par savu būtību dalīties ar savu pasaules redzējumu, radot filmas: “Nebaidīties un ieskatīties tajā, ko redzēt it grūti. Es vēlos radīt jūtīgu kino, kas adresēts sirds rajonam. Tā ir mana cilvēciska nepieciešamība. Filma runā par atbildību – kā izvēlēties būt pilnvērtīgam indivīdam, kurš spēj uzņemties atbildību par savām emocijām un savu rīcību. Filma ļaus katram skatītājam palūkoties uz sevi un sev tuviem cilvēkiem, attiecībām ar viņiem it kā no malas.

Filmas producente ir Arta Ģiga, kura darbojas žurnālistikas un kino jomā. Strādājusi pie daudzsēriju filmām “Sarkanais mežs” (2019), “Krimināllieta iesācējam” (2022), kas abas saņēmušas “Lielā Kristapa” balvu kā labākās daudzsēriju filmas un sabiedriskā medija balvu “Kilograms kultūras” kā labākie kino darbi. Filmas producente pēc pirmizrādes saka: “Priecājos strādāt ar jaunajiem, ļoti interesanti redzēt, kādas tēmas interesē jaunās paaudzes režisorus. Ir labi redzama robežšķirtne, režisori, kas vecāki par 40 gadiem, runā par lieliem notikumiem, personībām. Jaunākie runā par sevi. Latvijas skatītājiem vajadzīgi šie abi skatījumi.”

Lomās: Elīna Bojarkina, Matīss Budovskis, negaidītos tēlos redzēsim arī Kristīni Nevarausku, Ditu Lūriņu, Mārtiņu Eglienu un Pāvelu Griškovu.

Režisore Elizabete Gricmane, scenārija autors Matīss Gricmanis, galvenais operators Mārtiņš Jansons, mākslinieks Kārlis Balodis, grima māksliniece Alīna Bļinkova, kostīmu māksliniece Ilze Kaša, komponists Rihards Lībietis, skaņu režisors Jānis Eglītis. Filmā skan grupu “The Sound Poets”, “My Radiant You”, “Rīgas Modes” un “Apvedceļš” skaņdarbi.

Filma tapusi studijā “Red Dot Media” ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Filmas izplatītājs – “Baltic Content Media”.

Foto: Simona Marta Kārkliņa

Video: Einārs Kļukovičs

TOP Komentāri

avatar