Pēc Abu Meri iniciatīvas rosina Pacientu tiesību likumā nostiprināt valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs

5.martā Saeimas sociālo lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē tika skatīti un ar iesaistītajām pusēm diskutēti grozījumi un priekšlikumi Pacientu tiesību likumā, pirms likuma grozījumu nodošanas Saeimas Sociālo lietu komisijā. Pēc veselības ministra Hosama Abu Meri iniciatīvas Sabiedrības veselības apakškomisija, virzīs, sadarbībā ar Latvijas Ārstu biedrību sagatavoto priekšlikumu Pacientu tiesību likumā nostiprināt valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs.

Veselības ministrs jau vairākkārt publiski ir uzsvēris, ka Valsts valodas likums nosaka latviešu valodas lietošanu iestādēs un organizācijās, kas darbojas publiskajā sektorā, tajā skaitā veselības jomā. Sniedzot publiskus pakalpojumus, ārstniecības iestādē darba vidē ir jālieto latviešu valoda.

Jaunie ārsti kā vienu no apgrūtinošiem apstākļiem ir norādījuši darba vidi ārstniecības iestādēs un saziņu ar kolēģiem, kuri darba jautājumos savstarpēji nekomunicē latviski. Latvijas Jauno ārstu asociācija jau iepriekš ir aktualizējusi jautājumus par darba vides problemātiku ārstniecības iestādēs, kas papildus atalgojumam un izaugsmes iespējām ir viens no iemesliem, kas mudina jaunos ārstus izvēlēties darbu ārvalstīs.

“Valsts valodas lietošanas nepieciešamība, risinot darba jautājumus, ir saistīta gan veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti, gan ar pacientu drošību. Esmu pārrunājis šo darba organizēšanas jautājumu un aicinājis slimnīcu vadītājus pievērst uzmanību, lai sniedzot publiskus pakalpojumus personāls obligāti pārvalda un lieto latviešu valodu, tāpat rezidentu apmācību procesam ārstniecības iestādēs jānotiek latviešu valodā,” norāda veselības ministrs. Taču strādājot ar VM kolēģiem pie priekšlikumiem Pacientu tiesību likumā, ministrs nolēmis aicināt Saeimas deputātus nostiprināt likumdošanā valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar