Vaida Vovere piesaka sevi ar mūzikas video un singlu “Lūgšana”

Jaunā dziesminiece dalās ar dziesmu “Lūgšana”, kas tapusi, domājot par neskaitāmu sieviešu skarbo likteni Ukrainas karā. “Tā ir mantra, ko pie sevis auklēju visu kara laiku. Neprātīgā bezspēcības sajūta un ciešanas, kuru novēršana ir ārpus manas kontroles, urbās pakausī un smacēja. Atlika lūgties, nezinot kam. Atkārtot pie sevis frāzi “ne pirkstiņu nepiedurt”.”

Dziesma runā par māsības sajūtu, vēlmi pasargāt sievietes no vardarbības, kuru tās nekādi nav nopelnījušas vai ierosinājušas. Dziesma ir spēka sakopošana, spīts un atsaukšanās uz pirmmāti – patriarhālajai pasaulei pretnostatīto mātes spēku, ietekmi, žēlastību un empātiju. 

Video tapšanā iesaistītas jaunās profesionāles no LKA Filmu skolas un NMV Rīgas Doma kora skolas skolnieces no džeza un mūziklu nodaļām. “Mērķis bija šo sievietes stāstu izstāstīt mums pašām. Dot vietu sievietes skatupunktam.” Video filmēts Filmu skolas paviljonos un E.Smiļģa Teātra muzejā.

Dziesma pirmo reizi izskanējusi augustā, oriģinālmūzikas un dzejas koncertā “Vārsmas” O.Vācieša muzejā. Par šo koncertu Vaida Vovere nominēta Kilograms Kultūras rudens balsojumam kategorijā Starts. Tas devis ticību, ka šī dziesma un citi darbi ir jānes arī tālākām publikām. Ierakstā piedalījušās Elīza Apine (basģitāra), Gerda Igaune, Rebeka Rēķe, Lote Voiska, Terēze Anna Pogiņa un Vaida Vovere (vokāli). Dziesmas skaņu inženieris Patriks Jānis Tabaks. Video radošā komanda – Gerda Jirgena (režisore), Beatrise Zviedre (operatore un montāža) un Elizabete Bethere (producente).

Vaida Vovere ir dzejniece, komponiste un dziedātāja. Savas muzikālās gaitas iesākusi Jelgavas 4. vidusskolas muzikālajā novirzienā, ir lepna kora “SPĪGO” absolvente. Vidusskolas laiku pavadījusi Rīgas Doma kora skolas mūziklu nodaļā, sevi piesakot arī kā muzikālā teātra aktrisi. Atveidojusi Baibas lomu Kārļa Lāča mūziklā “Pūt, vējiņi!” un piedalījusies arī citās muzikālās izrādēs. Kompozīciju apguvusi pie Jēkaba Jančevska, dzeju praktizējusi Literārajā Akadēmijā pie dzejniekiem Ronalda Brieža un Katrīnas Rudzītes. Viņas mūzikā vērojama sintēze starp muzikālo teātri un indie mūzikas žanru. Vissvarīgākais viņas mūzikas aspekts ir tieši vārdi. Harmonija, melodija un instrumentācija pakārtojas stāstam un valodas spēlēm. Vaidas Voveres mūzika pietuvinas dzejai un dzeja pietuvinas mūzikai. Viņas radošā darbība ir meklējumi, kur valoda un mūzika pārklājas, kur dzīvo svabadu dzīvi.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar