Durvis vērusi ilgi gaidītā infekcijas slimību nodaļa

Infekcijas slimību nodaļā ik gadu palīdzību saņem 3000 mazie pacienti ar plašu slimību loku. Vairāk, kā pusi no gadījumiem sastāda zarnu infekcijas slimības un tām seko dažādas lokalizācijas elpceļu infekcijas, kā arī tipiskās bērnu infekcijas, piemēram, skarlatīna, vējbakas, cūciņas un citas. Šajā nodaļā palīdzību saņem arī pacienti ar hepatoloģiskām (aknu) infekcijām.

 

Celtniecības darbi nodaļā noritēja 3735 m² platībā. Katra palāta aprīkota ar atsevišķu sanitāro mezglu, kas mazinās infekciju pacientu savstarpēju kontaktēšanos, un līdz ar to infekciju apmaiņu. Palātas paredzētas tikai divu pacientu aprūpei un ārstēšanai. Nodaļa krāsota saulainās krāsās, rotāta ar krāšņiem sienu gleznojumiem, kas priecē gan bērnus, gan vecākus. Infekcijas slimību nodaļas kanalizācijas ūdeņiem tiek veikta atsevišķa attīrīšana ar augstu filtrāciju pakāpi, kas nodrošina slimību ierosinātāju nenokļūšanu pilsētas kanalizācijas ūdeņos. Kopējās 7.nodaļas būvniecības izmaksas sastādīja teju 3 miljoni eiro

 

Informējam, ka vērienīgie būvniecības darbi tiek veikti Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētā projekta „VSIA „Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” stacionārās veselības aprūpes infrastruktūras attīstība” ietvaros, no kura 84,21% ir ERAF līdzfinansējums, 15,79% – Bērnu slimnīcas līdzfinansējums. Šī projekta ietvaros ir paredzēta vēl trīs slimnīcas korpusu rekonstrukcija, proti, šobrīd ir uzsākta 10.korpusa rekonstrukcija, kurā atradīsies ģenētiskā laboratorija, vienlaikus ir noslēgts līgums par 23.korpusa rekonstrukciju, kurā izvietosies rehabilitācijas klīnika, kā arī tuvākajā laikā plānots noslēgt līgumu par 24.korpusa 1.kārtas rekonstrukcijas darbiem, kurā mājvietu atradīs Hematoonkoloģijas nodaļas pacienti.

 

Sakot “pacients visu procesu centrā”, mēs runājam gan par kvalitatīvu, gan par drošu ārstniecību un aprūpi, kā arī bērniem draudzīgu vidi. Katra atjaunotā un sakārtotā nodaļa tuvina Bērnu slimnīcu šim mērķim. Pateicoties ERAF līdzfinansējumam, ir iespēja sakārtot ārstniecības procesiem paredzēto infrastruktūru.  Šī gada laikā turpinot, renovācijas darbus 85% no Torņkalna novietnē esošajām ēkām būs sakārtotas. Būtiski, ka atjaunotajās telpās varam ieiet ar sakārtotiem procesiem un kvalitatīvi mainīt pieeju katram pacientam. Vienlīdz būtiski ir darba vides apstākļi, kas palīdzēs noturēt darbiniekus un piesaistīt jaunus kolēģus, uzsvēra Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša.

 

Sveicot nodaļas personālu ar jauno infekcijas slimību nodaļu, veselības ministrs Guntis Belēvičs atzina: „Gads ir iesācies ar labām ziņām gan mazajiem pacientiem un viņu vecākiem, gan bērnu slimnīcas personālam. Ar šo gadu tiek uzsākta valsts apmaksāta vakcinācija zīdaiņiem pret rota vīrusu infekciju, ar martu plānotas izmaiņas ambulatorai ārstēšanai paredzēto medikamentu kompensācijas kārtībā, nodrošinot zāļu apmaksu pilnā apjomā pie noteiktām saslimšanām visā bērnības periodā. Tas ļauj cerēt, ka viena daļa no pacientiem varētu šīs nodaļas durvis nemaz neatvērt, jo nebūs tādas nepieciešamības. Bet tiem, kuri šeit ārstēsies, būs iespējams to darīt sakārtotā vidē, tādējādi netieši veicinot atveseļošanās procesu.”

 

Jaunās nodaļas telpas ir ne vien skaistas un gaišas, bet arī īpaši plānotas atbilstoši infekciju kontroles prasībām, kas paver plašākas iespējas pacientus savietot atbilstoši diagnozēm. Nodaļā ir palāta pacientiem ar īpašām vajadzībām, kā arī īpašs jaunums ir četras negatīvā spiediena palātas, kas paredzētas paaugstinātas bīstamības infekciju izolācijai. Vienlaikus vēlos atgādināt, ka no virknes infekcijas slimībām iespējams izvairīties, ja bieži un pareizi mazgāsim rokas. Roku mazgāšana ar ziepēm ir lēts, bet efektīvs veids, kā pasargāt sevi no inficēšanās ar gremošanas trakta infekcijām, stāsta Bērnu slimību klīnikas virsārsts, bērnu infektologs Gunta Laizāne.

Jaunajā nodaļā visas palātas rotā krāšņi un dzīvespriecīgi gleznojumi, kas tapuši pateicoties labdarības projekta „Brīnumzeme” māksliniekiem. Kopumā sienu gleznojumus veidoja vairāk nekā 50 mākslinieki, radot košus dzīvnieku un pasaku tēlus. Doma par šāda projekta veidošanu radās Ksenijai Titovai, kura, vērojot gleznojumus savu bērnu istabā, un redzot cik daudz prieka un pozitīvu emociju tie dod, izlēma ar šīm sajūtām dalīties. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar