Rīgā un visā Latvijā atzīmē “Dažādo kurpju dienu”

Lai patiesi izprastu otru cilvēku, ir jānoiet viņa ceļš viņa kurpēs, vēsta sena paruna. Tāpēc “Dažādo kurpju dienā” 15. septembrī ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts vilkt katrā kājā atšķirīgu apavu un iesaistīties mākslinieciskās un radošās aktivitātēs, simboliski paužot atbalstu deinstitucionalizācijas mērķa grupām – bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenēm, cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. 

Katrs vēlas būt mīlēts, pieņemts un saprasts – arī tad, ja dzīvo ar garīga rakstura vai funkcionāliem traucējumiem, ja nav vecāku, kas varētu sniegt nepieciešamo atbalstu. Aizspriedumi un noraidoša sabiedrības attieksme ir lielākā barjera bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenēm, cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem veidot dzīvi ārpus institūcijām un iekļauties sabiedrībā. Lai rosinātu izprast atšķirīgo un kopā veidotu iekļaujošāku sabiedrību, Rīgā, Jelgavā, Valmierā, Ventspilī un Ludzā šodien notiek īpaši “Dažādo kurpju dienas” pasākumi.

Dalībnieki kopīgiem spēkiem rada mākslas objektu “Iekāp otra kurpēs”, izkrāsojot lielizmēra kurpes, un darbojas sociālo pakalpojumu dienas centru organizētās un vadītās radošajās darbnīcās, lai labāk izprastu, kā savas dienas vada cilvēki ar garīga rakstura un funkcionāliem traucējumiem. Rīgā īstenota papīra pārstrādes radošā darbnīca kopā ar fondu “Rūpju bērns”, Jelgavā – Jelgavas valstspilsētas specializēto darbnīcu vadītas atslēgu piekariņu un kartīšu veidošanas darbnīcas, Ludzā – Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra vadīta akmeņu-talismanu apgleznošanas darbnīca, Ventspilī klātesošie varēja izbaudīt muzikālu priekšnesumu no Atbalsta centra ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām “Cimdiņš”, bet Valmierā notika Fonda “Iespēju tilts” vadīta kreppapīra kļavu lapu dekorēšanas un koka dūceņu izgatavošanas darbnīca.

“Gan cilvēki ar funkcionāliem un garīga rakstura traucējumiem, gan bērni, kas aug ārpusģimenes aprūpē, skolu pasākumos vai vietās, kur bērni dodas ar saviem vecākiem, var justies neērti. Un šodien, uzvelkot dažādās kurpes, mēs kaut kādā ziņā varam sajust, kā tas ir – mazliet atšķirties. Un cik svarīgi ir tas, ka ar tevi runā, izprot un palīdz. Latvijā darām daudz, bet divas galvenās lietas, ko vēlos uzsvērt, – jaunu pakalpojumu veidošana un sabiedrības attieksmes maiņa,” par kampaņu “Iekāp otra kurpēs!” saka Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Elīna Celmiņa. 

Ar Eiropas Savienības fondu finansiālu atbalstu Latvijā tiek īstenoti deinstitucionalizācijas projekti, kuru ietvaros daudzviet tiek piedāvāti sabiedrībā balstīti pakalpojumi, kas paver iespēju cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un arī bērniem, kas spiesti dzīvot ārpusģimenes aprūpē, integrēties sabiedrībā. 

“Dažādo kurpju diena skar ļoti svarīgu tēmu – iekļaušanu un to, ka jāatbalsta ikviens mūsu līdzcilvēks. Eiropas Savienība ir balstīta ne tikai ekonomiskos jautājumos, bet liela loma tajā ir arī sociālajai atbildībai un solidaritātei. Eiropas Savienības vadmotīvs ir – vienoti dažādībā. Dažādo kurpju diena ir tieši par to, kas mūs vieno dažādībā. Mums visiem kopā jābūt kā sestajam spēlētājam sportā, sniedzot savu atbalstu tiem, kam šobrīd tas visvairāk nepieciešams, kas ir mazaizsargāti pret dažādiem izaicinājumiem,” saka Andris Kužnieks, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks.

Vislabāk izprast atšķirīgo var caur vienādības un vienlīdzības perspektīvu, norāda Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors: “Uzsverot tikai dažādību un atšķirību, mēs varam panākt pilnīgi pretēju efektu. Cilvēkos ir daudz vairāk kopīgā un vienādā nekā atšķirīgā, proti, mums ir kopīgas vajadzības, līdzīgas intereses, mēs gribam būt mīlēti, pieņemti, vajadzīgi, gribam būt aktīvi sabiedrības locekļi. Šādi domājot, ir daudz vieglāk veidot sabiedrību, kurā visiem tiek sniegta iespēja attīstīties un pilnvērtīgi piedalīties, kurā mēs kopīgi noņemam tās barjeras, kas dažiem sabiedrības locekļiem viņu īpašo vajadzību dēļ traucē brīvi piedalīties visās sabiedriskajās sfērās, ieskaitot izglītību, darbu un brīvā laika aktivitātes. Var teikt, ka cilvēku vienlīdzības sapratne – mēs daudz vairāk esam līdzīgi viens otram nekā atšķirīgi – ir ceļš uz sabiedrību, kurā visi cilvēki, tostarp cilvēki ar garīgiem un citiem funkcionāliem traucējumiem, var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi un piedalīties sabiedriskajā dzīvē bez aizspriedumiem un diskriminācijas.” 

Kampaņas tīmekļvietnē izveidota īpaša sadaļa, kurā publicēti 15 cilvēkstāsti. Sadarbībā ar satura veidotāju Edart TV radīta arī dokumentālā īsfilma, kas atklāj cilvēku ar īpašām vajadzībām, kā arī bez vecāku gādības palikušo bērnu ikdienu, ļaujot “iekāpt viņu kurpēs”, savukārt jaunieši aicināti piedalīties radošo darbu konkursā par šo tēmu. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar