Ar viedpalīgu palīdzību vari sagatavoties 5, 10 un 21 kilometra skrējienam pats

Kad runājam par skriešanas treniņiem, īpaši iesācējiem, kas šosezon plāno iemēģināt spēkus skriešanā, treniņu plānam ir liela nozīme. Nepiemērots treniņu plāns var būt ne tikai neefektīvs, bet arī radīt veselības problēmas un kļūt par iemeslu traumām. Individuālā treniņu intensitāte un treniņu biežums atšķirsies dažāda līmeņa sportistiem, jo, lai progresētu, slodze nevar būt pārāk maza, bet tā nevar būt arī pārāk liela. Mūsdienās palīdzēt saplānot nodarbības var dažādas mobilās aplikācijas, kuras izstrādā individuālu nodarbību plānu, balstoties uz lietotāja veselības datiem un pieredzi. Viena no tām ir “Garmin Connect” ar “Garmin Coach” funkciju, kas izstrādā individuālus treniņu plānus 5, 10 un 21 kilometra jeb pusmaratona distancēm.

Garmin Coach 5K, 10K vai pusmaratona skriešanas plānus sastāda profesionālais treneris, bet viedās tehnoloģijas to individuāli pielāgo aplikācijas lietotājam, pamatojoties uz viņa skriešanas spējām, trenēšanas regularitāti un kopējiem veselības datiem. Nodarbību plāns automātiski pielāgosies, ņemot vērā nodarbību progresu, papildu tam sniedzot arī padomus par sagatavošanos nodarbībām un uzturu. Pieturoties pie izstrādātā plāna un izpildot norādījumus, noteiktajā laikā nonāksiet pie mērķa sasniegšanas, spējot noskriet izvēlēto distanci.

Iesācējiem vispiemērotākais ir 5K jeb piecu kilometru treniņu plāns. Tā ir īsākā pieejamā distance un trenēšanas plāns ilgst no 6 līdz 20 nedēļām. Kombinēti gan salīdzinoši viegli skrējieni, gan garāki uz izturību vērsti, tāpat arī kalnu skrējieni. 10K jeb 10 kilometru plāns ir sava veida starpposms. To izvēlas skrējēji, kam ir noteiktās priekšzināšanas un skriešanas pieredze, bet reizēm to arī iesācēji, kas tiecas pēc izaicinājuma. 10K plāns ilgst no 10 līdz 21 nedēļām, un tas piedāvā sarežģītākus skrējienus kopējās izturības un ātruma uzlabošanai. Šis plāns piedāvā arī, piemēram, kadences treniņus un citu noderīgu informāciju un ieteikumus par skrējēja fizisko formu. Pusmaratona skriešanas trenēšanas plāns būs vispiemērotākais advancētiem skrējējiem ar jau pamatīgām priekšzināšanām. Tas īpaši izstrādāts, lai trenētos garākām un intensīvākām distancēm. Tas ilgst no 12 līdz 26 nedēļām, un tajā piedāvāti skrējieni, kas prasīs mērīt garākas distances.

Izvēloties savu plānu, jānovērtē, kāda ir distance, ko noskrieniet nedēļā. Svarīgi virzīties uz mērķa distanci pakāpeniski. Būtiski, trenējoties, saprast, kāda ir galvenā motivācija – vai vēlaties sasniegt konkrētu laiku, kurā distance pievarēta, vai vēlaties vienkārši spēt to noskriet vienā piegājienā.

Programma piedāvā trīs profesionālus skriešanas trenerus: Gregu Makmilanu, Eimiju Pārkersoni-Mičelu un Džefu Galoveju. Visus treniņus var apskatīt un novērtēt gan viedpulkstenī, gan arī Garmin Connect mobilajā aplikācijā. Treniņu laikā par vērtīgāko palīgu kļūs Garmin Coach, savukārt nākamos treniņus lietotāji varēs apskatīt tālruņa lietotnē, taču tie var mainīties atkarībā no skrējēja veiktspējas un progresa.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar