Dabas izziņa ziemā – interesanta, bet izaicinoša

Latvija ir krāšņa visu gadu, un ikvienā novadā var gūt fantastiskus piedzīvojumus un aizraujošu pieredzi arī ziemā. Taču Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) vērš uzmanību, ka dabas takās valda dabiski apstākļi, tās netiek tīrītas, var būt apledojušas un sniegotas. Tādēļ, plānojot ziemas pastaigu dabā, ikviens ir aicināts piemeklēt savām fiziskajām spējām un azartam atbilstošākos galamērķus, piemērotu apģērbu un apavus. 

Īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās koka laipas, skatu torņi, kājāmgājēju maršruti un citi dabas objekti ziemā netiek tīrīti, šeit valda dabiski apstākļi. Plānojot aktivitātes dabā, jāņem vērā šī brīža sniega sega, zem kuras vietām ir ledus. Tas var ievērojami apgrūtināt gan pašu pastaigu, gan piekļūšanas iespējas objektiem. Taču, lai došanās dabā sagādātu prieku, iesakām parūpēties par piemērotu ziemas apģērbu un apaviem, šobrīd īpaši vēlamas ir arī apavu radzes. 

Sasaluma laikā jāatceras, ka ledus uz ūdenstilpēm vienmēr ir paaugstinātas bīstamības objekts. Ledus biezums dažādās vietās var ievērojami atšķirties, jo zem ūdens var būt straumes un avotu izplūdes vietas, kas neļauj veidoties vienmērīgai ledus kārtai. Tādēļ aicinām nebūt pārgalvīgiem un ziemas un ledus priekus baudīt vietās, kur ūdens dziļums zem ledus nepārsniedz 30-50 cm, piemēram, pārplūdušās un sasalušās palieņu pļavās un mežos, gar seklo piejūras ezeru krastiem un tamlīdzīgās vietās. 

Ziema ir pateicīgs gadalaiks, lai klusā brīdī mēģinātu saskatīt savvaļas zvērus, bet jo īpaši redzamas būs to atstātās zīmes, piemēram, pēdu nospiedumi sniegā, bebru apgrauztie koki, koku galotnē esošās putnu ligzdas, nagu skrāpējumi stumbros un dobumi. Atstāto zīmju un pēdu noteikšanai lieti noderēs pārvaldes sagatavotais “Dzīvnieku pēdu noteicējs”, kas pieejams pārvaldes tīmekļvietnē www.daba.gov.lv sadaļā “Informatīvo materiālu katalogs”.

Šobrīd jāatturas no smilšakmens alu apmeklēšanas, jo cilvēka siltums izmaina alas temperatūru, kas var traucēt sikspārņiem ziemas guļā, tos pāragri pamodinot un tādējādi pakļaujot bojāejas riskam. 

Iesakām šajā ziemā atklāt piemirstus vai neredzētus dabas objektus – Burtnieku ezera Silzemnieku torni, Kristakrūga skatu torni Jēkabpilī, skatu torni Jelgavas Pilssalā vai Ventas rumbu Kuldīgā. Ikviena dabā gājēja galamērķu izvēli atvieglos pārvaldes izveidotā un uzturētā mobilā lietotne Dabas Tūrisms, kā arī tīmekļvietne www.tiekamiesdaba.lv. Te apkopoti vairāk nekā 500 dažādi dabas tūrisma galamērķi – dabas takas, skatu vietas un torņi, laipas, vēlākos mēnešos tik aktuālie velo un laivu maršruti, sniedzot iespēju īsā laikā saplānot dienu skaistai pastaigai vai izbraucienam dabā jebkurā Latvijas vietā. 

Lieti atcerēties, ka visā valstī nevalda vienādi laikapstākļi. Un, ja noskatīts kāds attālāks apskates objekts un nav skaidri zināms, kāds ir tā stāvoklis, ir iespēja darba laikā sazināties ar pārvaldes reģionālajām administrācijām vai dabas centriem un noskaidrot reālo situāciju dabā. Kontaktinformācija pieejama vietnē www.daba.gov.lv sadaļā “Kontakti”. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar