Trīs vienkāršas tehnikas, kas grūtniecības laikā palīdz mazināt stresu

Grūtniecība ir skaists laiks sievietes dzīvē, tomēr tas var būt arī ļoti satraucošs. Kā noritēs tikšanās ar mazuli, vai dzemdības būs vieglas, kādas lietas nepieciešamas bērniņam, kā grūtniecības laikā pārlieku nepieņemties svarā, vai mazulim viss ir labi, vai sportojot nedaru viņam pāri – šie un daudzi citi jautājumi nodarbina ne vienas vien topošās māmiņas prātu. Tāpēc ir labi, ja līdzās ir profesionāli cilvēki, kuri var sniegt padomus un ieteikumus. Atbalstot topošos vecākus skaistajā mazuļa gaidīšanas laikā, jau šo ceturtdien, 28. martā, tirdzniecības centrā “Domina Shopping” norisināsies seminārs “Gaidību 4diena”, kur dažādu nozaru speciālisti sniedz vērtīgu informāciju par grūtniecības laikā svarīgiem jautājumiem. Šonedēļ eksperti pievērsīsies tādiem tematiem kā mākslas terapijas ietekme uz stresa mazināšanu, ko likt dzemdību somā, kādu uzturu izvēlēties grūtniecības laikā un pēc tās, kā arī sniegs padomus, kā mazināt grūtniecības izraisītās sāpes.

Mākslas terapija kā sevis izzināšana

Mākslas terapeite Alīna Anna Pitkeviča, kura ir viena no semināra “Gaidību 4dienas” lektorēm, ieguvusi veselības zinātņu maģistra grādu un strādā ar visu paaudžu cilvēkiem – bērniem, pusaudžiem, pieaugušajiem, senioriem. Kā norāda eksperte, grūtniecība ir īpašs laiks sievietes dzīvē. “Ikviena sieviete to vēlas izdzīvot pēc iespējas patīkamāk, taču ne visām izdodas iztikt bez stresa, bailēm, neziņas, trauksmes, iespējams, arī kādām veselības problēmām. Mākslas terapija grūtniecības laikā, kā arī pēcdzemdību periodā var palīdzēt mazināt emocionālus traucējumus, ar stresu saistītus neirotiskus traucējumus, mācīties analizēt situāciju, pieņemt lēmumus, risināt problēmsituācijas, attīstīt ar pašapziņu saistītas funkcijas, veicināt iesaistīšanos garīgās aktivitātēs vai darbībās sevis piepildījumam, jēgas un garīgo vērtību atrašanā,” stāsta mākslas terapeite.

Kā norāda Alīna Anna Pitkeviča, vizuālā mākslas terapija ir viena no četrām mākslu terapijas specializācijām līdzās deju un kustību, mūzikas un drāmas terapijai. Mākslas izmantošana terapijā atšķiras no citiem izmantošanas nolūkiem, jo atšķirīgs ir gan mākslas radīšanas process, gan sagaidāmais rezultāts. “Mākslas terapija notiek drošā un atbalstošā vidē profesionāla mākslas terapeita klātbūtnē, kurš palīdz mērķtiecīgi organizēt un vadīt mākslas terapijas procesu atbilstoši katra vajadzībām, vēlmēm un iespējām. Vizuālā mākslas terapija ir sevis izzināšanas veids, kur mākslu un radošo procesu izmanto, lai uzlabotu cilvēka emocionālo, fizisko, garīgo veselību un veicinātu vispārējo labsajūtu,” norāda Alīna Anna Pitkeviča.

Mākslas terapijas laikā klients savām domām, izjūtām un ķermeniskām sajūtām piešķir krāsu, formu, tekstūru. Ja iespējams, pēc radošā procesa notiek saruna, lai kopīgi izprastu radīto darbu un rastu atbildes uz jautājumiem. Lai apmeklētu mākslas terapiju, nav nepieciešama iepriekšēja pieredze vai prasmes kādā no mākslas veidiem, jo galvenais ir radošais un terapeitiskais process.

Mākslas terapija un grūtniecība

Perinatālajā periodā no pilnām 22 grūtniecības nedēļām līdz 7 dienām pēc dzemdībām sievietes visbiežāk piedzīvo dažādas depresijas un trauksmi. Sievietei var rasties kāds no šiem simptomiem: pastāvīgi skumjš, nemierīgs vai “tukšs” noskaņojums, bieža intensīva aizkaitinātība, pastāvīga izolācijas izjūta, nespēja koncentrēties, kas rada grūtības tikt galā ar ikdienas uzdevumiem, vainas sajūta, mazvērtības, bezcerības, bezpalīdzības sajūta, intereses un prieka zudums par vaļaspriekiem vai citām aktivitātēm, enerģijas zudums, nemiers (grūtības nosēdēt uz vietas), miega problēmas, problēmas veidot emocionālo saikni ar mazuli, pastāvīgas bailes par dzemdībām vai šaubas par savu spēju aprūpēt jaundzimušo, domas par nāvi, pašnāvību, kaitējuma nodarīšanu sev vai mazulim.

Mākslas terapija ir nefarmakoloģiska intervence. Topošā māmiņa kopā ar mākslas terapeitu vienojas par terapijas mērķiem un sagaidāmo rezultātu, piemēram, mazināt emocionālos traucējumus, regulēt saikni ar augli grūtniecības laikā un mazuli pēc dzemdībām, izzināt savas bailes un pārstrādāt tās, praktizēt apzinātību (šeit un tagad), atklājot prieku un mieru tagadnē, attīstīt izpratni par sevi, attiecībām un pasauli, veidot jaunu identitāti (mātes lomu). Šie ir tikai daži piemēri, kādi mēdz būt mākslas terapijas mērķi darbā ar grūtniecēm. Viss ir atkarīgs no konkrētām klientes vēlmēm, grūtībām un vajadzībām,” norāda eksperte.

Terapeitiskā māksla mājas apstākļos

Ikvienai topošajai māmiņai būtu svarīgi zināt, ka lieto divus terminus – mākslas terapija un terapeitiskā māksla. Mākslas terapija notiek tikai diplomēta mākslas terapeita klātbūtnē, tātad pie personas, kas iekļauta ārstniecības personu reģistrā, un tā ir terapijas forma. Taču, ja runājam par mākslas terapijas metožu un tehniku izmantošanu un mākslinieciskajām izpausmēm patstāvīgi, tā būs terapeitiskā māksla, un ar to var nodarboties patiešām ikviens, vajadzīga tikai vēlme darboties, pievēršoties mākslinieciskai aktivitātei un pieredzei,” atklāj mākslas terapeite.

Piemēri, kā terapeitisko mākslu mājas apstākļos var piekopt grūtnieces, lai mazinātu stresu, nemieru un satraukumu.

  • Pašportreta radīšana – tas var būt abstrakts, simbolisks vai reālistisks sevis atainojums.

  • Gleznošana mūzikas pavadījumā – emociju izpaušana uz audekla, papīra utt. var rezultēties unikālos mākslas darbos, kas paliks kā skaista piemiņa no bērniņa gaidīšanas laika.

  • Brīvā mākslas darba radīšana, izmēģinot dažādus materiālus un piedzīvojot rotaļīgumu.

Kā norāda Alīna Anna Pitkeviča, izmantotie materiāli var būt ļoti dažādi – zīmuļi, krītiņi, flomāsteri, ogle, guaša, ūdens krāsas, tuša, balti un krāsaini papīri, līme, māls, plastilīns, ģipsis, dabas materiāli u. c. Katra sieviete var izvēlēties, ar kādiem materiāliem strādāt, jo galvenais ir process, kura laikā tiek mazināti emocionālie traucējumi un novirzītas saraucošās domas par grūtniecības norisi un ar tiem saistītiem jautājumiem. Lai vairāk uzzinātu par vienkāršām tehnikām, ko izmēģināt mājas apstākļos, eksperte aicina ikvienu apmeklēt viņas lekciju seminārā “Gaidību 4dienas”.

Seminārs “Gaidību 4diena” norisināsies 28. martā plkst. 11.00–13.00 TC “Domina Shopping” centrālajā laukumā pie restorāna “Vairāk Saules”. Pasākumā piedalīsies mākslas terapeite Alīna Anna Pitkeviča, Rīgas Dzemdību nama vecmāte Linda Veidemane, uztura speciāliste un sertificēta zīdīšanas konsultante Anna Piskurjova, kā arī sertificēts neirologs Jānis Mednieks. Ikviens semināra apmeklētājs aicināts piedalīties arī momentloterijā, kurā iespējams laimēt tirdzniecības centra “Domina Shopping” dāvanu karti 100 eiro vērtībā un vērtīgas nomnieku dāvanas. Tāpat vairākos veikalos gaidāmi īpašie “Gaidību 4dienas” piedāvājumi. Vairāk informācijas: https://domina-shopping.lv/lv/pasakumi/gaidibu-4diena/.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar