Saeimas priekšsēdētāja: mēs turpināsim darīt visu nepieciešamo Ukrainas uzvaras veicināšanai

“Mēs esam un būsim kopā ar Ukrainas tautu! Latvija darīs visu, kas mūsu spēkos Ukrainas ātrākai uzvarai,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa ceturtdien, 22.februārī, parlamenta ārkārtas sēdē, kas sasaukta, lai pieminētu divus gadus kopš Krievijas Federācijas pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka rit 728.diena kopš Krievijas pilna mēroga noziedzīgā iebrukuma Ukrainā. “Katru kara dienu Krievijas noziedzīgais režīms laupa nevainīgu ukraiņu dzīvības, un katru dienu Krievijas agresija turpina drupināt Eiropas drošības un tiesību varas pamatprincipus, kurus mēs, sabiedrotie, katru dienu apņemamies sargāt,” pauda D.Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka mēs – sabiedrotie – esam darījuši daudz Ukrainas atbalstam, taču ne visu iespējamo. “Ar savu militāro atbalstu esam palīdzējuši Ukrainas aizstāvjiem atbrīvot ievērojamu daļu okupēto teritoriju, kliedējot mītu par Krievijas neuzvaramību. Ir lauzti neskaitāmi “tabu” attiecībā uz militārajām piegādēm. Pārvarēti aizspriedumi un mākslīgas robežas, arvien skaidrāk nostiprinot Ukrainas vietu Eiropas un transatlantiskās drošības telpā. Šo divu gadu laikā esam pietuvinājuši sabiedrotos mūsu izpratnei par transatlantisko drošību,” sacīja D.Mieriņa, uzsverot, ka pēckara drošības arhitektūra veidojama nevis ar, bet pret Krieviju. “Ukraina vēl nav NATO dalībvalsts, taču mūsu kolektīvā aizsardzība šodien sākas Ukrainā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

“Krievija neizbēgami piedzīvos stratēģisku sakāvi Ukrainā. Mūsu varā ir neļaut Krievijai līdz tās pilnīgai sakāvei gūt pat mazākās taktiskās uzvaras,” pauda Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot Latvijas un mūsu tuvāko sabiedroto lomu. 

D.Mieriņa aicināja turpināt iesākto – pašiem kāpināt ambīcijas un nenogurstoši ar savu rīcību iedrošināt citus sabiedrotos uz līdzīgu rīcību. Tostarp Saeimas priekšsēdētāja izcēla Latvijas iniciatīvu par dronu koalīcijas izveidi, kam jānodrošina miljons dronu piegāde Ukrainas aizstāvjiem. “Tā ir Ukrainas uzvarai nepieciešama kritiska spēja. Tā ir iniciatīva Eiropas militārās industrijas kapacitātes stiprināšanaii. Un tā ir Latvijas apņemšanās, kam jāvairo uzticība Eiropas spējai izpildīt uzņemtās saistības. Mēs turpināsim darīt visu nepieciešamo Ukrainas uzvaras veicināšanai,” sacīja D.Mieriņa.

Ārkārtas sēdē uzrunas teica arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, Ministru prezidente Evika Siliņa un attālināti – Ukrainas parlamenta Augstākās Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks (Ruslan Stefanchuk). 

R.Stefančuks pateicās Latvijas tautai par nemainīgo atbalstu un palīdzību jau no paša kara sākuma. Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs atzīmēja, ka Saeima bija viens no pirmajiem parlamentiem, kas nosodīja Krievijas pilna mēroga iebrukumu, kā arī pieņēma citus Ukrainai būtiskus lēmumus. Latvijas un citu sabiedroto valstu palīdzība ar katru dienu pietuvina Ukrainas uzvaru. Šī uzvara būs kopīga – brīvības, neatkarības un demokrātijas uzvara, uzsvēra R.Stefančuks. 

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar