Psihiskās veselības kampaņu “Viss ir Norm.a” turpina stāsts par demenci senioriem

Veselības ministrijas īstenoto kampaņu “Viss ir Norm.a” turpina stāsts par demenci senioriem. “Daudzi nezina, ko nozīmē demence. Ja kāds prasa, kas kaiš mammai, un es atbildu, ka viņai ir demence, cilvēki brīnās – nezina, kas tā par slimību. Daudziem liekas, ka tur kaut kas nav kārtībā ar prātu, ka tu esi nedaudz dumjš. Cilvēki neizprot, ka tie ir atmiņas traucējumi,” pieredzē dalās Inguna. 

Demence ir slimība, nevis vecu cilvēku kaprīze

Viens no kampaņas “Viss ir Norm.a” mērķiem ir palīdzēt atpazīt dažādas psihiskās saslimšanas vai grūtības un mudināt savlaicīgi vērsties pēc palīdzības. Demence ir smadzeņu darbības traucējumi, kas izsauc neatgriezeniskus, pieaugošus un daudzpusīgus prāta funkciju traucējumus. Kognitīvie traucējumi sākotnēji ir viegli un var tikt sajaukti ar normālu novecošanas procesu, taču demence ir uzskatāma par slimību. Par demenci var liecināt arvien pieaugošas grūtības iegaumēt jaunu informāciju, koncentrēties un noturēt uzmanību, atcerēties nesenus notikumus un jau sen zināmo, plānot un organizēt ikdienas darbus, pielietot ierastās prasmes, saprotami izteikties, kontrolēt emocijas, orientēties pazīstamās vietās.

Inguna atklāj – kopš mammu skārusi demence, savstarpējās attiecības ir mainījušās. Vairs nav ierasto ikdienišķo sarunu, taču saikne kļuvusi sirsnīgāka. “Ar mammu vajag runāt nedaudz kā ar mazu bērnu, citā tonī – ļoti mīļā, mierīgā. Lai viņa nesatrauktos. Skaļāka balss, skarbāks tonis viņu nedaudz uztrauc. Mantas tiek pārkrāmētas no vienas uz otru vietu, piemēram, sviests ielikts drēbju skapī, konfektes – pie apaviem.”

 

TOP Komentāri

avatar