Vairumam uzņēmumu svarīgākā biznesa attīstībai būtu darbaspēka nodokļu samazināšana

Politiskajām partijām turpinot sarunas par nākamās valdības veidošanu, nepārprotamu mājienu jaunajam Ministru kabinetam devuši uzņēmumi. To skatījumā svarīgākais uzdevums valsts varas pārstāvjiem ir samazināt darbaspēka nodokļus, lai paaugstinātu Latvijas uzņēmumu konkurētspēju starptautiskajā tirgū.

Darbaspēka nodokļu likmes pēdējos gados ir bieži apspriests temats. Salīdzinoši augstie nodokļi kombinācijā ar inflācijas spiediena dēļ augošajām algām padara Latvijā ražotās preces un Latvijas uzņēmumu sniegtos pakalpojumus mazāk konkurētspējīgus nekā kaimiņvalstu. Izmaksu salīdzinājums arī bieži vien pamudina potenciālos investorus jaunas darbavietas radīt citās valstīs, nevis Latvijā. Uzņēmumi to redz un apzinās, tādēļ darbaspēka nodokļu samazinājumu uzskata par vienu no galvenajiem darbiem uzņēmējdarbības vides uzlabošanā. Tas atspoguļojas arī biznesa vadības sistēmas Jumis izstrādātāju Jumis Pro veiktās aptaujas rezultātos.

84,9% no vairāk nekā 180 aptaujātajiem uzņēmumiem zemākus darbaspēka nodokļus nosaukuši par nepieciešamāko uzlabojumu Latvijas uzņēmējdarbības vidē, kamēr, piemēram, pieejamāki banku kredīti svarīgi šķiet vien 9,1% respondentu. Uzņēmumi arī īpaši nealkst pēc lēta darbaspēka ievešanas. Vieglāku piekļuvi strādniekiem no ārzemēm vēlas vien 7,5% respondentu, lielākoties ražošanas un celtniecības uzņēmumi.

Aptauja izgaismojusi vēl kādu nozīmīgu, bet līdz šim publiskajā telpā ne tik daudz apspriestu problēmu. Proti, 44,6% aptaujāto uzņēmumu vēlas, lai valdība vienkāršo veidu, kā pārbaudīt sadarbības partneru datus, lai pret savu gribu nekļūtu par kāda no daudziem darbību ierobežojošiem likumiem pārkāpēju.

«Aptauja apstiprināja nereti mediju diskusijās izskanējušo retoriku, ka uzņēmēji rūpīgi seko līdzi valstī varas gaiteņos notiekošajam un labprāt iesaistītos kvalitatīvu likumu veidošanā, taču viņiem nav faktiski nekādu iespēju piedalīties šajā procesā. 66,7% respondentu regulāri seko līdzi Ministru kabineta un Saeimas oficiālajiem resursiem, lai iegūtu informāciju par apspriežamajiem likumprojektiem un pieņemtajiem lēmumiem, taču iespēja ietekmēt šos lēmumus ir mazāk nekā septītajai daļai no visiem. 5,4% aptaujāto uzņēmumu piedalās ministriju un nozaru lielo asociāciju veidotajās darba grupās, un vēl 7,5% regulāri sniedz priekšlikumus profesionālajām asociācijām,» ar pētījuma rezultātiem iepazīstina Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Aptauja tika veikta 2023. gada augusta nogalē un tajā piedalījās 186 Latvijas vidējie un mazie uzņēmumi.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar