7 iemesli, kāpēc tavam mieram un miegam var noderēt senais, labais baldriāns

Viduslaikos baldriāna saknes uzskatīja par nozīmīgām ārstniecībā, piedēvējot teju visu ārstējošas īpašības. Mūsdienīgi baldriāna terapijas apraksti zināmi jau kopš 18. gadsimta beigām. „Mēness aptiekas” eksperts, Dr. biol., farmaceits Dailonis Pakalns raksturo iemeslus, kuru dēļ būtu vērts turēt baldriānu savā zāļu skapītī arī šajā ar dažādām emocijām pārņemtajā laika posmā?  

“Lai gan pagājuši gadu simti, nozīmīgumu baldriāns nav zaudējis arī mūsdienās. Latvijā ārstniecības baldriāns diezgan bieži satopams mitrās pļavās, krūmājos, krastmalās, taču ārstniecībā galvenokārt izmanto kultivēto baldriānu un droga ir tieši baldriāna sakne. Tai ir specifiska, spēcīga smarža, un vircota, saldeni rūgta garša,” stāsta ārstniecības augu pārzinātājs, Rīgas farmaceitiskās fabrikas Dr. Pakalna produktu līnijas tēvs Dailonis Pakalns. 

Kādi baldriāna iedarbības efekti ir mūsdienās pierādīti?

  • Klīniski pierādīts baldriāna preparātu sedatīvais efekts – tie atvieglo vidēji stipru nervu spriedzi, rada pozitīvu efektu stenokardijas lēkmju un hipertensijas sākumstadijā. 
  • Uzrāda tiešu spazmolītisku darbību uz iekšējo orgānu gludo muskulatūru, uzlabo garastāvokli. 
  • Baldriāna preparātus visbiežāk iesaka kā līdzekli vidējas darbības nervu uzbudinājuma un nemiera izraisītu miega traucējumu novēršanai
  • Pierādīts, ka baldriāna preparāti atšķirībā no sintētiskajiem līdzekļiem otrā rītā nemazina modrību, bet uzmanības traucējumus novēro tikai dažas stundas pēc lietošanas. 
  • Baldriāna tēja uzlabo miega kvalitāti cilvēkiem ar īsu miega periodu un neregulāru miegu, bet nedod efektu pēc nakts pamošanās.
  • Baldriāna tēja palīdz mazināt ēstgribu
  • Ēterisko eļļu lieto perorāli kapsulās vai peldēm stresa novēršanai un miegam.

Rūgtās saknes bagātības

Dailonis Pakalns atklāj, ka baldriāna drogā ir atrasti līdz pat 150 komponentu, ko var iedalīt četrās fizioloģiski aktīvās grupās.

  1.  Ēteriskā eļļa ar monoterpenoīdiem (borneols un tā esteri) un gaistošiem seskviterpēniem. 
  2.  Valepotriāti, ko uzskatīja par galvenajiem aktīvajiem savienojumiem. Tie rodami svaigās saknēs, taču sadalās žāvējot un uzglabājot. Šie komponenti nodrošina spazmolītisko aktivitāti, relaksē gludo muskulatūru. 
  3.  Lēni gaistoša baldriānskābe un acetoksibaldriānskābe, kam piemīt relaksējoša darbība, ir nozīmīgas miega izraisīšanā. 
  4.  Mono- un diepoksilignāni, flavonoīdi, kas uzrāda anksiolītiskai darbībai līdzīgas īpašības. Taču, ja ekstrakta iedarbība uz centrālo nervi sistēmu ir pierādīta klīniski, tad atsevišķa savienojumu grupa neuzrāda pilnīgu nomierinošo un miega efektu. Tādēļ kā aktīvā viela jāskata drogas ekstrakts. 

Ko un kad ieteicams lietot?

Sausais baldriāna ekstrakts noderīgs bezmiega novēršanai un mentālajai veselībai – var palīdzēt iemigt, uzlabot miega kvalitāti, spēj nomierināt stresa gadījumā, veicina optimālu relaksāciju. 

Tinktūra. Kardiovaskulārajai un gremošanas veselībai kā multibotānisku kombināciju sastāvdaļa var uzlabot sirds funkcijas, stiprināt asinsvadus, normalizēt asinsspiedienu, mazināt gremošanas sistēmas darbības traucējumus un spazmas. 

Saknes. Tām piemīt iepriekšminētās veselīguma norādes. Nozīmīga ir tieša spazmolītiska darbība uz iekšējo orgānu gludo muskulatūru. “Jāņem vērā, ka baldriāna preparāti ir iedarbīgāki gados vecākiem cilvēkiem, kas cieš no neregulāra miega. Efekts parādās pēc dažām nedēļām, tādēļ nozīmīga ir dozēšana un atbilstīgs lietošanas ilgums, turklāt panesība parasti ir laba,” teic Dailonis Pakalns. 

Ēteriskā eļļa. Iekšķīgi var lietot nelielu stresa simptomu mazināšanai, miega traucējumu novēršanai, ar izmantot arī kā piedevu peldēm. 

Baldriāns maisījumos ar citām drogām vai preparātiem

„Mēness aptiekas” eksperts Dailonis Pakalns stāsta, ka tradicionāli baldriānu kombinē ar drogām, to ekstraktiem vai dabas vielām, kas pazīstamas kā nomierinošas un iemigšanu veicinošas: “Vairākas kombinācijas ir klīniski pārbaudītas un arī patentētas. Visbiežāk kombinē ar apiņa ekstraktu, lai novērstu miega traucējumus. Kombinācijā ar melisas ekstraktu novērš iemigšanas grūtības un stresa sekas, uzlabo miega kvalitāti, mazina gremošanas sistēmas traucējumus. 

Baldriāna tinktūru kombinē ar apiņa un melisas tinktūru vai šo pašu maisījumu – ar melisas ēterisko eļļu inhalācijai pirms gulētiešanas. Kombināciju ar asinszāles lakstu ekstraktu lieto, lai novērstu nemieru un baiļu sajūtu, bet kopā ar māteres lakstu ekstraktu veicina sirds un asinsvadu sistēmas funkcionēšanu, palīdz saglabāt komforta sajūtu menstruālā cikla laikā un pirms tā. 

Kombināciju ar vilkābeles un maijpuķītes preparātiem lieto kā palīglīdzekli funkcionālu sirdsdarbības traucējumu novēršanai. Ieteicamas ir kombinācijas ar piparmētras un rozmarīna lapu, kumelītes, lavandas un apelsīna ziedu ekstraktiem vai tinktūrām.

Kombinācijai ar pasifloras lakstiem vai ekstraktu svarīgākās indikācijas ir lietošana relaksācijai, mentālajai un fiziskajai labsajūtai, taču izteiktākā ir miega traucējumu novēršanas spēja.

Tinktūru kombinācija ar vilkogu un vērmeli novērš gremošanas sistēmas traucējumus, gludās muskulatūras spazmas, hroniska enterīta un kolīta gadījumā normalizē zarnu motoriku, veicina gļotādas reģenerāciju.

Baldriāna kombinācijas, kuru sastāvā ir melatonīns, regulē kvalitatīvu miegu, saīsina iemigšanai nepieciešamo laiku, atvieglo diskomfortu ceļojumā. Zināmas baldriāna kombinācijas ar kamparu, mentolu, ēteriskajām eļļām vai atsevišķiem to komponentiem.

Zāļu tējās baldriāna drogu miegam kombinē ar melisas, piparmētras lapu, māteres lakstu un vilkābeles drogām. Tējas lieto, ja asinsspiediens nav izteikti paaugstināts, bet konstatēta tahikardija, tāpat stenokardijas profilaksei, arī klimaktēriskās dismenorejas un metrorāģijas novēršanai. Oriģinālā sedatīvā tējā uz 60 daļām baldriāna sakņu ir pa 10 daļām melisas un piparmētras lapu, apelsīna ziedu un pomerances perikarpu. Pazīstama šķīstošā nervu tēja, kuras sastāvā ir baldriāna, melisas lapu, apelsīna ziedu ekstrakti, anīsa, eikalipta, piparmētras un fenheļa ēteriskā eļļa.”

Zāļu formas un dozēšana

Lai gan baldriāns ir dabas produkts, to lietojot jāievēro norādījumi un nav vēlams pārsniegt ieteicamās lietošanas devas. Baldriāna saknes izmanto kapsulās, tabletēs, tinktūrās, ekstraktos, zāļu tējās. 

“Drogas vidējā diennakts deva ir 6–9 g. Dienas sedatīvās dražejas ar baldriāna ekstraktu pieaugušajiem un pusaudžiem, kas vecāki par 12 gadiem, mentālā stresa novēršanai lietojamas trīs reizes dienā, bet iemigšanai  ½–1 stundu pirms gulētiešanas. Ieteicamais lietošanas ilgums ir līdz 30 dienām. 

Uzlējuma pagatavošanai ņem 2–3 g drogas uz tasi ūdens, dzer pa ¼–½ tasei uz nakti kā nomierinošu līdzekli. Savukārt ārīgai lietošanai – 100 g kā piedevu peldēm. Iedarbības pastiprināšanai var kombinēt ar melisas lapām, apiņa rogām, kumelītes ziediem.  

Ēterisko eļļu lieto perorāli kapsulās vai kā piedevu peldēm mentālā stresa novēršanai un miegam. Deva pret stresu – iekšķīgi 15 mg trīs reizes dienā,” skaidro Dailonis Pakalns.                        

    Kam un kādēļ jāuzmanās?

  • Baldriānu nav ieteicams lietot grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā. 
  • Gan drogu, gan ēterisko eļļu peldēm nevajadzētu lietot akūtu ādas slimību, vaļēju brūču un citādi bojātas ādas gadījumā. 
  • Ilgstoši lietojot, iespējami kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, vērojama miegainība, mazinās darbspējas. 
  • Jāņem vērā, ka ēteriskā eļļa var izraisīt sliktu dūšu un vēdera krampjus. 

Dailonis Pakalns brīdina, ka pārdozēšana, lietojot baldriāna preparātus, kas atbilst 20 g drogas, izraisa saindēšanos: “Tās simptomi ir nogurums, vēdera krampji, roku trīce, midriāze jeb zīlītes patoloģiska paplašināšanās. Kombinācijās ar citām drogām dažreiz iespējamas nelielas blakusparādības – galvassāpes, uzbudinājums, nemiers. Vajadzētu paturēt prātā, ka, lietojot kombinētos preparātus, jāizvērtē organisma reakcija uz visām preparāta sastāvdaļām.”

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar