Eksperts: e-receptes palielinātu medikamentu pieejamību

Ziemeļeiropas valstu pieeja šim segmentam ir atšķirīga, piemēram, Somijā internetā nedrīkst tirgot ne recepšu, ne bezrecepšu zāles, savukārt Zviedrijā – tieši pretēji – tiešsaistes aptiekās ir atļauta visu medikamentu pārdošana. Tāpat arī Igaunijā, izmantojot elektroniskās receptes, interneta aptiekā var iegādāties recepšu zāles.

Savukārt Latvijā atbilstoši likumam tiešsaistes aptiekās drīkst tirgot tikai bezrecepšu medikamentus un citas medicīniskas preces. Tādēļ arī interneta aptiekas ir spiestas atvērt filiāles pilsētas centrā. Piemēram, nule “InternetAptieka.lv” filiāle ir vērusi durvis Rīgā, jo šādi cilvēki var izņemt pasūtījumus, tostarp recepšu zāles. Protams, aptiekā var saņemt farmaceita konsultāciju par konkrētu medikamentu vai veselības preču lietošanu.

Pašapkalpošanās aptiekas „InternetAptieka.lv” atvēršana ir daļa no „Oriola Oy” jaunās pakalpojumu sniegšanas koncepcijas, kas ietver medikamentu un veselības preču tirdzniecību internetā, kā arī tam atbilstošu servisu.

Tiešsaistē visbiežāk iepērkas tie, kuriem ir saspringts dienas režīms, piemēram, jaunās māmiņas vai intensīvi strādājoši cilvēki. Pieaugoša tendence ir pasūtījumi uz attālākiem lauku rajoniem, kad cilvēki pasūta medikamentus vai veselības preces savu radinieku vajadzībām.

„Interneta pieejamība palielinās, pieaug arī cilvēku skaits, kas iepērkas globālajā tīmeklī, it sevišķi svarīgi tas ir lauku apvidos, kur varbūt aptieku filiāles uzturēt ir nerentabli, taču medikamenti ir vajadzīgi tik un tā. Tāpēc e-receptes ir jautājums, kas jārisina valstiskā līmenī, sekojot līdzi iepirkšanās paradumu maiņai un nodrošinot iedzīvotājiem papildu ērtības,” piebilda Pekka Roukanens.

Turklāt interneta aptiekas kā biznesa modelis ļauj saglabāt izdevīgu cenu pircējiem. “Manuprāt, arī tas Latvijas iedzīvotājiem ir ne mazāk svarīgi,” pauda Pekka Roukanens.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar