Ikvienam interesentam ir iespēja pārbaudīt savu acu veselību bez maksas

2024. gada 13. martā no 12.00. līdz 14.00 Stradiņa slimnīcas A1 korpusa vestibilā notiks Glaukomas nedēļai veltīts informatīvs pasākums – pacienti tiks informēti par glaukomas simptomiem, diagnostikas un ārstēšanas iespējām, kā arī tiks veikta redzes un acu spiediena pārbaude.

No 10 . Līdz 16. martam visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, tiek atzīmēta Pasaules Glaukomas nedēļa. Tās mērķis ir runāt par mūsdienīgām glaukomas ārstēšanas iespējām un atgādināt, cik būtiska loma savlaicīgā slimības  atklāšanā ir regulārām acu veselības pārbaudēm.

Mūsdienu cilvēka dzīves kvalitāti un iespējas izmantot jaunāko tehnoloģiju piedāvātās iespējas lielā mērā nosaka redzes kvalitāte. Tādēļ katram cilvēkam  svarīgi regulāri sekot acu veselības stāvoklim un katram ārstam sekot līdzi jaunākajiem  mūsdienu tehnoloģiju sasniegumiem un par tiem informēt pacientus.

Pasākuma ietvaros vairāk par glaukomu pacientiem stāstīs lektori – doc. Juris Vanags, Latvijas Acu ārstu asociācijas priekšsēdētājs, Stradiņa slimnīcas Oftalmologs, prof. Guna Laganovska, Stradiņa slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja, kā arī Līva Caikovska, Stradiņa slimnīcas Oftalmoloģijas rezidente.

Glaukoma ir hroniska progresējoša acu slimība, kuru savlaicīgi neārstējot rodas neatgriezenisks aklums. Šai slimībai raksturīgs paaugstināts intraokulārais acu spiediens, redzes lauka defekti, redzes nerva atrofiskas izmaiņas. Glaukoma parasti  piezogas nemanot , taču daudzi slimnieki jau slimības sākotnējās stadijās sūdzas par  redzes miglošanos, diskomforta sajūtu acī, redzes pasliktināšanos, redzes lauka defektiem.

Būtiski ir savlaicīgi diagnosticēt glaukomu un uzsākt  spiediena pazemināšanas terapiju, parasti ar medikamentiem. Daudzos gadījumos preparātus nākas kombinēt. Ja medikamentozā terapija nedod efektu, jāpielieto lāzerterapija vai jāveic operācija. Daudziem pacientiem antiglaukomatozo līdzekļu lietošana izraisa alerģisku blefarokonjunktivītu, kas parasti saistāms ar konservantu iedarbību. Mūsdienās jācenšas lietot konservantus nesaturoši medikamenti.

Katram glaukomas slimniekam ir jāapzinās cik smaga ir šī slimība, un rūpīgi jāseko acu ārsta norādījumiem: regulāri jāpilina acu pilieni, kā arī  regulāri jāierodas pie ārsta, lai kontrolētu acu spiedienu, noteiktu redzes lauku, un novērtētu  glaukomas procesa kompensācijas pakāpi.   

Glaukoma ir viltīga slimība. Pirmie simptomi parādās tikai tad, kad puse nervu šķieru gājušas bojā. Glaukoma ir biežākais neatgriezeniska akluma cēlonis.

Ja glaukoma tiek atklāta sākuma stadijā un tiek uzsākta savlaicīga tās ārstēšana, ir iespējams saglabāt redzi līdz mūža galam.

Atgādinām, ka līdz 60 gadu vecumam acu ārstu būtu jāapmeklē reizi 2  gados, bet pēc 60 gadu vecuma  katru gadu un pēc 80 gadu vecuma – divas reizes gadā. Lai konstatētu glaukomu, nepietiek tikai pārbaudīt redzi. Ir jāizmēra arī acu spiediens, jānosaka redzeslauks un redzes nerva šķiedru slāņa blīvums ar OCT metodi.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar