Sesija, eksāmeni – kā uzlabot koncentrēšanās spējas stresa brīžos

Kā stāsta “BENU Aptieka” farmaceite Jūlija Kovaļova, stress ir absolūti normāla un dabiska organisma reakcija uz kaut ko jaunu un neizprotamu. Tomēr būtiski, lai stress netraucētu cilvēka produktivitāti un nekļūtu par traucēkli. Ir cilvēki, kuriem neliels stress ir pat labvēlīgs, jo uzmanību un domāšanu pat uzlabo, tomēr lielai daļai cilvēku tas traucē koncentrēties un izpaužas pat fiziski, piemēram, ar apetītes zudumu un citiem simptomiem.

Ēdienkarte stresa brīžiem

Stresa periodos cilvēks var pats sev palīdzēt, lietojot uzturā pareizus produktus, kas varētu mazināt stresu, tāpat ieteicams izvairīties no tiem produktiem, kas stresu var palielināt. Stresa laikā nevajadzētu lietot daudz kofeīna saturošu produktu, arī alkoholu un pārāk sāļus, kūpinātus, treknus ēdienus. Uzturam jābūt veselīgam, sabalansētām. Nevajadzētu aizmirst par ēšanu, gatavojoties liela darba aizstāvēšanai vai svarīgam eksāmenam. Saldumi nav aizliegti, bet labāk izvēlēties īsto šokolādi, kur kakao daudzums ir ne mazāks par 60-70%, – tā ļoti labi palīdzēs smadzeņu darbībai un uzlabos koncentrēšanas spējas.

Aptiekā ir pieejami arī preparāti, kas varētu palīdzēt smadzeņu darbībai un uzlabot koncentrēšanās spējas. Tādi preparāti parasti satur ginkgo bilobas ekstraktu, kas veicina smadzeņu apasiņošanu un nodrošina skābekļa piegādi nervu un smadzeņu šūnām pietiekamā daudzumā. Tāpat preparāti satur aminoskābes un lipīdus, kas veic enerģijas uzglabāšanas un transportēšanas funkciju. Smadzeņu darbību veicinošo preparātu iedarbību nodrošina arī sastāvā esošie GASS neiromediatori, kas aktivizē smadzeņu darbību, stimulē smadzeņu vielmaiņu, uzlabo glikozes utilizāciju smadzeņu audos un paaugstina domāšanas produktivitāti. Būtiska loma ir arī B grupas vitamīniem, kas uzlabo glikozes vielmaiņu, jo glikoze ir galvenais enerģijas avots smadzeņu šūnām. Tāpat tie satur arī folskābi, kas nodrošina produktīvu smadzeņu darbību, kā arī palīdz saglabāt prāta spējas un minerālvielas normālu psiholoģisko funkciju veicināšanai un nervu sistēmas darbībai.

Palīdzība no aptiekas plaukta

Nav noslēpums, ka jebkuru organisma funkciju un arī nervu sistēmu iespējams spēcināt un stabilizēt, uzņemot vērtīgas uzturvielas un vitamīnus. Turklāt, paredzot ilgstošus stresa periodus, vēlams par šo aspektu piedomāt jau laikus. Viens no iespējamajiem variantiem, kas palīdzēs jau laikus organismu sagatavot stresa periodiem, ir uzturvielām un aktīvām augu valsts vielām bagātu preparātu lietošana.

“Stresa periodiem ieteicams lietot preparātus, kuru sastāvā ir nomierinošie augi, piemēram, baldriāna saknes, māteru laksti, apiņu augļkopas, vilkābeles ziedkopu ekstrakts, melisas lapas, piparmētras lapas. Šie augi būs atrodami visu nomierinošo preparātu pamatā, bet atšķirsies to kombinācijas un formas – tabletes, balzāmi, pilieni, tējas. Tādi šķidrās formas preparāti kā pilieni un balzāmi, salīdzinot ar tabletēm, parasti iedarbojas ātrāk, tāpēc cilvēkam ir jāizvērtē, cik ātri viņš grib panākt nomierinošu efektu,” skaidro farmaceite Jūlija Kovaļova.

Cilvēkiem, kuriem ir tendence satraukuma brīžos izjust spēcīgu stresu, farmaceite nomierinošus preparātus iesaka lietot jau dažas dienas pirms notikuma, piemēram, svarīga eksāmena. Taču tiem, kuri šāda veida preparātus lieto pirmo reizi mūžā, farmaceite rekomendē tos izmēģināt dažas dienas pirms “svarīgās dienas”, jo cilvēki ir ļoti atšķirīgi un jāpārliecinās par to, ka preparātam nav nevēlamu blakņu, piemēram, miegainība, koncentrēšanas spēju mazināšanas u.tml.

Pirms iegādāties nomierinošus preparātus, noteikti jāpastāsta farmaceitam par visām ikdienā lietotām zālēm. Tas ir ļoti svarīgi, lai izslēgtu iespējamos zāļu mijiedarbības riskus. Proti, ir pieejami arī tādi preparāti, kuri būtu jālieto kursa veidā, piemēram, mēnesi, ja vajag būt formā visu sesiju. Tādi preparāti parasti satur ne tikai nomierinošus augus, bet arī folskābi, B grupas vitamīnu kombinācijas, kas veicina nervu sistēmas aktivitāti. Atmiņu uzlabo arī magnijs, kas palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, samazināt nogurumu un nespēku. Visi nomierinošie preparāti ir bezrecepšu un brīvi pieejami, tikai jāatrod sev piemērotākais.

TOP Komentāri

avatar