Turība atbalsta esošo regulējumu ārvalstu studentu nodarbinātībā – 20 stundas nedēļā

Pagājušajā nedēļa Saeimas deputāti pēc garākām diskusijām nolēma turpināt darbu pie atsevišķu deputātu ierosinājuma grozīt Imigrācijas likumu, ļaujot Latvijā studējošiem ārvalstniekiem strādāt 40 stundas nedēļā pašlaik noteikto 20 stundu vietā. Biznesa augstskola Turība, paužot savu nostāju šajā jautājumā, aicina saglabāt spēkā esošo regulējumu, jo 20 stundas nedēļā studējošajiem ir atbilstošs apjoms.

Augstskola, kurā šobrīd studē aptuveni 900 ārvalstu studentu, norāda, ka studentu pamatmērķis ir izglītības iegūšana un darba iespējas nav primārais, tāpēc neredz vajadzību dubultot atļauto darba stundu skaitu. Vēl tiek atzīmēts, ka 20 stundas attiecas tikai uz bakalaura līmeņa studentiem, savukārt maģistri var strādāt arī 40 stundas. Turklāt vasaras periodā, kad nenotiek mācības, 40 stundas nedēļā drīkst strādāt visu līmeņu studenti.

“Ideja par 40 darba stundu atļaušanu tiek virzīta, lai atrisinātu darbaspēka trūkuma problēmu, taču es aicinātu to nošķirt no ārvalstu studentu nodarbinātības jautājuma. Jauniešiem, kuri atbrauc pie mums studēt, tiek piešķirta termiņuzturēšanās atļauja vai vīza sakarā ar studijām vai studiju apmaiņu Latvijā akreditētā izglītības iestādē, tāpēc ir būtiski nepadarīt viņus par viesstrādniekiem. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un citas valsts institūcijas jau ir paveikušas lielu darbu un izrādījušas pretimnākšanu augstskolām, izveidojot esošo regulējumu,” norāda Biznesa augstskolas Turība Studiju attīstības un starptautiskās sadarbības prorektors Imants Bergs.

Augstskola arī norāda, ka šobrīd tiek veikta ļoti rūpīga atlase starp visiem studēt gribētājiem, un realitātē to jauniešu skaits, kuri vēlas studēt Latvijā, ir daudz lielāks, nekā to, kuri tiek uzņemti studijās.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar