Mediķi nestreikos – panākta vienošanās par ārstniecības personu atalgojuma palielinājumu 2024.gadā

18.oktobrī veselības ministrs Hosams Abu Meri piedalījās Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padomes sēdē, kur iepazīstināja ar veselības nozares budžeta prioritātēm nākamajam gadam un plānoto ārstniecības personu darba samaksas palielinājumu no 2024.gada 1.janvāra.

Nākamajā gadā veselības aprūpes nozares darbinieku atalgojuma palielinājumam un izglītībai plānots novirzīt papildus 76 miljonus eiro. Tas ļaus ārstu vidējo darba samaksu (tarifā) ārstiem palielināt par 221 eiro, aprūpes personālam – par 85 eiro, atbalsta personālam – par 60 eiro. Pārējiem ārstniecības iestāžu darbiniekiem plānots darba samaksas palielinājums 40 eiro apmērā. Atbilstoši valsts budžeta apstiprināšanas plānam likumprojekts “Par valsts budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam”, kas noteiktu nozares darbinieku atalgojuma palielinājumu, 1.novembrī jāapstiprina Ministru kabinetā un pēc tam Saeimā.

“Šobrīd ārstniecības personu atalgojumu nevaram palielināt tādā apmērā, kas pilnībā apmierinātu nozari, tomēr, pārrunājot šo jautājumu ar Latvijas Māsu asociāciju un Latvijas Jauno ārstu asociāciju, esam vienisprātis, ka tas ir nozīmīgs pieaugums un dod ārstniecības personālam stabilitāti. Jāuzsver, ka papildu finansējums kritiski nepieciešams arī citām jomām – veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai, tarifu pārskatīšanai un kompensējamo medikamentu apmaksai, tādēļ visas vajadzības ir jāsalāgo. Esmu gandarīts par konstruktīvo dialogu ar nozares organizācijām, ” norādīja veselības ministrs Hosams Abu Meri.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris atzina, ka Veselības ministrijas piedāvājums nozares darbinieku atalgojuma palielināšanai ir pieņemams kompromiss. Arī kopējais nozares budžeta palielinājums novērsīs situācijas pasliktināšanos veselības aprūpes pieejamībā, dodot iespēju perspektīvā domāt par nozares attīstību, nevis tikai izdzīvošanu.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar