Akcijā “Izgaismo Latviju” ikviens aicināts noiet savu “sirdskilometru” gar Latvijas robežu

Jau otro gadu pēc kārtas, 21. jūnijā visas dienas garumā Imanta Ziedoņa muzejs kopā ar banku BlueOrange aicina visus Latvijas iedzīvotājus piedalīties akcijā Izgaismo Latviju” un noiet savu sirdskilometru vienu kilometru Latvijas pierobežā, kur saulgriežu dienā izgaismosies mūsu valsts robeža. Šajā dienā pierobežas pašvaldības tiek aicinātas iedegt ugunskurus un izgaismot, izdziedāt spēka dziesmas Latvijai. Ar šo tradīciju Latvija jau otro gadu pēc kārtas kļūst par pirmo valsti pasaulē, kuras iedzīvotāji apgājuši ap savu valsti un izgaismojuši to ar ugunskuriem.

“Mēs aicinām šajā skaistajā un simboliskajā akcijā iesaistīties ikvienu Latvijas iedzīvotāju un izvēlēties jebkuru vietu Latvijas pierobežā – tepat Jūrmalā vai citur Baltijas jūras piekrastē vai attālākajos Latvijas nostūros. Tā ir iespēja savai valstij par godu paveikt kaut ko vēl pasaulē nebijušu,” saka Maija Jaunzeme, Imanta Ziedoņa muzeja projektu vadītāja. Pieteikties gājienam var ikviens reģistrējoties mājas lapā: http://www.izgaismolatviju.lv/

„Imants Ziedonis pats bija liels gājējs, kurš uzskatīja, ka šāds ceļošanas veids ļauj patiesi izzināt savu valsti un tās cilvēkus. Latvijas pierobežu Ziedonis aprakstījis arī savā grāmatā „Leišmalīte”, kuras ievadā starp citu rakstīts, ka reiz apkārt Latvijai ies tūrisma ceļš, un tā ir jābūt!,” stāsta Ziedoņa muzeja valdes locekle Žanete Grende.

Sekojot Imanta Ziedoņa rakstītajam, 2015. gadā uzsākts Latvijas simtgades projekts, kura mērķis bija kopā ar pašvaldībām, tūrisma informācijas centriem, vietējiem iedzīvotājiem un citiem interesentiem izveidot tūrisma ceļu apkārt Latvijas sauszemes robežai, ko var mērot gājēji, velosipēdisti, motociklisti un autobraucēji. Šī gājiena rezultātā tika izveidota ceļojošā izstāde un filma “Izgaismot Latviju”, kas 2019. gada sākumā uzsākusi viesošanos Latvijas pašvaldībās. Imanta Ziedoņa muzejs šajā ceļā uzņēmies attīstīt tūrisma maršrutu Latvijas-Lietuvas pierobežā – Leišmalītē. Patlaban darbu pie kartē iezīmēta tūrisma maršruta izstrādes jau uzsākušas Sēlijas pašvaldības.

Akciju “Izgaismo Latviju” jau otro gadu pēc kārtas ir iespējams īstenot, pateicoties visiem brīvprātīgajiem, kuri mīl savu zemi un vēlas noiet vienu “sirdskilometru” no 1836 km garā Latvijas robežas ceļa.

 

Foto & video: publicitātes

TOP Komentāri

avatar