Interneta infrastruktūras attīstība Latvijā ir pamats valsts konkurētspējai un izaugsmei

Tehnoloģiju attīstība un interneta tīklu izmantošanas apjoma pieaugums ir digitālās izaugsmes neatņemama sastāvdaļa. Šobrīd jau 91,4% Latvijas iedzīvotāju internetu ikdienā lieto regulāri, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Salīdzinoši pirms 10 gadiem internetu vismaz reizi nedēļā izmantoja tikai 71,2% mājsaimniecību. Interneta patērēto datu apjoms strauji aug, tāpēc tā infrastruktūras paplašināšana un uzlabošana ir viens no pamatelementiem Latvijas savienojamības un konkurētspējas uzlabošanai.

Kā skaidro Tet tehnoloģiju direktors Dmitrijs Ņikitins: “Ātrs internets veicina jaunu tehnoloģiju un pakalpojumu attīstību, no kā labumu gūst gan patērētāji, gan arī uzņēmēji dažādās nozarēs. Jaudīgāks internets sniedz jaunas, daudz plašākas iespējas efektīvākai datu analīzei, mākslīgajam intelektam, viedo tehnoloģiju izmantošanai un daudzām citām inovācijām šodien, kas jau drīz būs mūsu ikdiena.”

Informācijas pieejamība

Primāri interneta pārklājums ir kritiski būtisks, lai nodrošinātu informācijas apriti, tāpēc augstas kvalitātes interneta savienojumam būtu jābūt pieejamam visā Latvijā. Satiksmes ministrija (SM) ir apņēmusies veicināt mobilās un fiksētās platjoslas infrastruktūras attīstību, paredzot, ka 2026. gadā veiktspējas tīklu pārklājumam būtu jābūt pieejamam 96% no mājsaimniecībām Latvijā. Kā norāda Dmitrijs Ņikitins, Tet pie infrastruktūras uzlabošanas strādā regulāri un par to tiek domāts ilgtermiņā. Pēdējo gadu laikā uzņēmums ir ieviesis būtiskus uzlabojumus interneta pakalpojumu kvalitātē un ātruma uzlabošanā. Paplašinot optiskā interneta tīklu galvaspilsētā un reģionos, 2023. gadā ir izbūvēti jauni pieslēgumi vairāk nekā 7000 adresēs, šobrīd kopumā nodrošinot internetu jau vairāk nekā 553 000 adresēs Latvijā. Apjomīgi Tet tīkla attīstības plāni turpināsies arī turpmāk, palielinot pakalpojumu pieejamību dažādos reģionos.

Drošība

Interneta infrastruktūras uzlabošanā tiek ņemti vērā arī drošības un ilgtspējas aspekti, lai laikus pamanītu, novērstu kiberuzbrukumus un pasargātu lietotāju datus. “Pērn un šogad būtisku uzmanību esam vērsuši uz ilgtspējas un drošības jautājumiem, kas, tāpat kā interneta datu apjoms, ar katru gadu pieaug. Interneta tīkla modernizācijā izmantojam tikai jaunākās paaudzes iekārtas un programmatūru, nodrošinot stabilu un drošu pakalpojumu kvalitāti vismaz nākamajiem desmit gadiem. Aizsardzībai pret kiberuzbrukumiem pagājušajā gadā investēts teju miljons eiro, būtiski uzlabojot aizsardzību pret DDoS jeb piekļuves atteices uzbrukumiem,” skaidro D. Ņikitins.

Attālinātais darbs un mācības

Pēdējo piecu gadu laikā datu plūsma interneta tīklā ir palielinājusies par aptuveni 50%, liecina Tet statistikas dati. Īpaši izteikti tas bija novērojams Covid-19 pandēmijas laikā, kad interneta izmantošanas datu apjoms būtiski pieauga tieši darba dienu laikā. Ja iepriekš dienas laikā tika novērota mērena datu plūsma, kas ir 50% no vakara plūsmas, tad pandēmijas laikā arī darba dienās slodze bija 70-90% no maksimālās vakara noslodzes. Tet tīklā tas problēmas neradīja, jo optiskā interneta tīkls ir būvēts ar pietiekamu jaudas rezervi, lai pilnībā apkalpotu jebkuru vakara noslodzi.

Ikdienas ātrums un efektivitāte

Ātrāka un drošāka datu pārraide kļūst arvien būtiskāka ikdienas efektivitātei un elastībai. Liela daļa uzņēmumu un izglītības iestāžu izmanto digitālos risinājumus, piemēram, video konferences un tiešsaistes nodarbības. Latvijas ģimenēs nereti internetam vienlaikus ir pieslēgtas četras un pat vairāk ierīces – ātrs internets ir tas, ko sabiedrība sagaida un pieprasa. “Mūsu kā uzņēmuma mērķis ir nodrošināt pēc iespējas vairāk cilvēkiem Latvijā maksimāli lielāko interneta datu pārraides ātrumu ar teicamu pieslēguma kvalitāti un sakaru nepārtrauktību. Jaudīgs internets ir priekšrocība arī to profesiju pārstāvjiem, kuriem ir nepieciešama liela apjoma informācijas pārsūtīšana, piemēram, cilvēkiem, kas darbojas izklaides, kino un datorspēļu industrijās. Ātrā lejupielāde un augšupielāde, un minimālā signāla aizture ir lieliski piemērota arī datorspēļu entuziastiem,” uzsver D. Ņikitins.

Nākotnes inovācijas

Optiskais interneta tīkls visā pasaulē ir un vēl daudzus gadus būs spēcīgākā tehnoloģija, kas kalpos kā pamats inovatīviem risinājumiem, tostarp veicinās valsts iedzīvotāju digitālo progresu, inovāciju izaugsmi, 5G tīkla izvēršanu un kopējo Latvijas ekonomikas attīstību. Turklāt interneta ātruma pieaugums veicina digitālo inovāciju dažādās nozarēs. No viedo iekārtu un autonomā transporta līdz veselības aprūpes un uzņēmējdarbības risinājumiem, augsts ātrums nodrošina vidi, kurā jaunas idejas un tehnoloģijas var pilnībā izpausties. Tas veicina konkurenci un uzņēmējdarbības izaugsmi, atvieglojot jaunu produktu un pakalpojumu ieviešanu tirgū.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar