Rīgas ūdens resursu ilgtspēja ir katra iedzīvotāja atbildība

Rīgā joprojām ir apkaimes, kurās privātmājas neizmanto pilsētas kanalizāciju. Pieslēgšanās pilsētas kanalizācijai, kur tā ir pieejama, tās ir gan papildu izmaksas namu īpašniekiem, gan būvniecības neērtības, taču tam ir Rīgas pašvaldības finanšu atbalsts un ilgtermiņā tas vienmēr atmaksājas. Lai skaidrotu šos un citus ieguvumus Rīgas iedzīvotājiem, 15. decembrī notika SIA “Rīgas ūdens” rīkotā diskusija “Rīgas ūdens resursu ilgtspēja”.

Mārtiņš Staķis, Rīgas domes priekšsēdētājs, diskusijā skaidroja: “98% Rīgas iedzīvotājiem ir pieejams tīrs dzeramais ūdens un pilsētas kanalizācija, tomēr savas dzīvojamās mājas pilsētas ūdensapgādei pieslēguši 97,3%, bet kanalizācijai 96% rīdzinieku. Tiem dažiem procentiem, kas joprojām nav pieslēgušies, tā joprojām ir būtiska problēma, jo arī radītais piesārņojums ir ievērojams. Uz Rīgas 650 tūkstošiem iedzīvotāju šie daži trūkstošie procenti ir nozīmīgs daudzums. Mūsu mērķis ir panākt, lai skaitlis būtu 100%, bet ir vairāki izaicinājumi. Piemēram, nodrošināt ūdens un kanalizācijas pieslēgumu iespējas arī tur, kur tas ir grūti izdarāms, un motivēt cilvēkus to darīt.”

Krišjānis Krūmiņš, SIA “Rīgas ūdens” valdes priekšsēdētājs, piebilst: “Pašlaik 14 000 Rīgas iedzīvotāju vēl gaida rindā, lai būtu iespēja pieslēgties pilsētas tīkliem, bet apmēram 11 000  iedzīvotāju, kuriem ir izbūvēti tīkli, lai pieslēgtos, mūsu uzņēmums ES Kohēzijas fonda projekta kārtu ietvaros cenšas pārliecināt un pierunāt pieslēgties pilsētas tīkliem. Saprotot, ka ir daudzas citas prioritātes un ir neskaidrība par nākotni, “Rīgas ūdens” ir pretimnākošs un pieslēgšanās izdevumus iespējams nokārtot arī kā ikmēneša maksājumu pat 10 gadu garumā. Mēs esam gatavi nodrošināt būvniecību, Rīgas dome dod līdzfinansējumu, atliek tikai pieņemt lēmumu. Darām tagad, jo šiem atbalsta mehānismiem ir noteikti termiņi. Pēc tam vairs tādu iespēju šajās apkaimēs nebūs.

Pilsētas sistēma – tās ir arī ērtības, mazākas regulārās apkalpošanas izmaksas. Ja vismaz reizi gadā ir jāmaksā par asenizācijas pakalpojumiem, tad tomēr atmaksājas ieguldīt vairāk līdzekļu mājas būvniecībā vai remontā, lai sakārtotu savu pieslēgumu pilsētas kanalizācijas sistēmai.

Berģu apkaime ir viena no tām, kas mērķtiecīgi rīkojas, lai izmantotu pašvaldības līdzfinansējumu kanalizācijas un ūdensvada individuālo pieslēgumu ierīkošanai. “Mūsu izvēlei par labu būtisks faktors bija zaļā domāšana un rūpes par vidi, kurā vēlamies dzīvot. Notekūdeņi ietekmēja gruntsūdeņus, kas ietecēja upēs un Juglas ezerā, ūdenstilpnēm pakāpeniski aizaugot. Sev un bērniem vēlamies saglabāt Juglas ezera pieejamību, drošu peldēšanos,” komentē Inese Neļķe, biedrības “Berģinieki” valdes locekle.

Diskusijas dalībnieki piekrita tam, ka vides saglabāšanas jautājumos nozīmīga ir katra cilvēka individuālā iesaistīšanās. Tie, kuri grib kaut ko sasniegt, mērķtiecīgi virzās uz priekšu, praktiski vienmēr arī panākot risinājumu. Turklāt jāatceras, ka mūsu individuālā brīvība un izvēle kaut ko darīt vai nedarīt, ietekmē arī apkārtējos un viņu dzīves kvalitātes līmeni.

Krišjānis Krūmiņš noslēdz: “Zaļie un dabai draudzīgie risinājumi nav kādas augstākas varas noteikti. Mums katram ir tiesības pieprasīt no otra, no sava kaimiņa dzīvi tīrā vidē un to, lai kāds to nepiesārņo. Sabiedrībai jāskaidro, ka tas nav tikai pienākums pret planētu vai Eiropas Savienību, bet arī pareizais ceļš ilgtspējīgai resursu izmantošanai un tīrai videi savā apkaimē. Tāpēc to labāk izdarīt šobrīd, kamēr pieejams Eiropas Savienības Kohēzijas fonda un Rīgas domes līdzfinansējums, “Rīgas ūdens” atbalsts norēķiniem vairāku gadu garumā. Bezdarbībai tagad nav attaisnojuma, tas ir darīšanas un lēmumu pieņemšanas jautājums.”

Diskusijas rīkotāji un dalībnieki aicina atcerēties, ka nedzīvojam tikai šodienai – ikviens ir atbildīgs par vidi, kurā dzīvos nākamās paaudzes. Ar informatīvajām akcijām sabiedrība iemācījusies mežos neatstāt lietotas riepas un ledusskapjus, šķirot atkritumus un atbildīgi iepirkties. Arī ieguldījums kanalizācijas pievada izbūvē savai privātmājai, lai pieslēgtos  pilsētas sistēmai ir investīcija nākotnē.

Diskusijā piedalījās:

  • Mārtiņš Staķis – Rīgas domes priekšsēdētājs;
  • Krišjānis Krūmiņš – SIA “Rīgas ūdens” valdes priekšsēdētājs;
  • Inese Neļķe – biedrības “Berģinieki” valdes locekle.

Diskusijas vadītāja: radio un TV moderatore Māra Sleja.

Sabiedrības informēšanas kampaņas “MISIJA: Mans ūdens” mērķis ir veicināt sabiedrības  izpratni par ūdenssaimniecības nozari, skaidrojot faktus par ūdens resursu ilgtspējīgu izmantošanu, dzeramā ūdens kvalitāti un Rīgas ūdenstilpņu tīrību, kā arī uzsverot katra cilvēka iesaisti vides saudzēšanā un dabas resursu saglabāšanā.

Diskusijas ierakstu var skatīties SIA “Rīgas ūdens” Facebook lapā (saite) un https://www.tvnet.lv/7665403/tiesraides-diskusija-rigas-udens-resursu-ilgtspeja

Uzzini visu par pieejamo atbalstu!

Plašāka informācija par pašvaldības līdzfinansējumu: https://ej.uz/3ims  

Pašvaldības līdzfinansējums: https://ej.uz/nga6

100% līdzfinansējums: https://ej.uz/act4

Kā pieslēgties pilsētas kanalizācijai, neieguldot savas finanses uzreiz? https://ej.uz/xd47

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar