Pirmssvētku laikā pirotehnikas tirgotāji policijai zem lupas

Likumsargi uzraudzīs vai pirotehnikas tirgotāji ievēro visus drošības noteikumus un likumīgi pārdod licencētu preci. Tāpat policisti pievērsīs uzmanību vecuma ierobežojumiem pirotehnikas iegādei un izmantošanai.

Uz katra pirotehniskas izstrādājuma ir norādīta uguņošanas ierīces kategorijas, pēc kuras arī nosaka, no kāda vecuma persona drīkst to iegādāties un pielietot. Proti, F1 kategorijas uguņošanas ierīces var iegādāties un izmantot no 14 gadu vecuma, bet F2 un F3 kategoriju uguņošanas ierīces, kā arī T1 kategorijas skatuves pirotehniskos izstrādājumus var iegādāties no 18 gadu vecuma. Tāpat arī katram pirotehnikas izstrādājumam ir pievienota drošas lietošanas instrukcija, ar ko obligāti jāiepazīstas un tā jāievēro.

Tiem, kas vēlas svētku laikā izmantot pirotehnikas izstrādājumus, Valsts policija atgādina, nekādā gadījumā nepirkt pirotehniku no privātpersonām, kas tirgo nezināmas izcelsmes nesertificētus izstrādājumus. Ja pamanāt nelikumīgu pirotehnikas izstrādājumu tirdzniecību, nekavējoties ziņojiet par to policijai, zvanot pa tālruni 110.

Lai svētkus pavadītu krāšņi un droši, lietojot pirotehniskos izstrādājumus, jāievēro daži drošības pasākumi. Pirms izstrādājuma lietošanas jāpārliecinās, ka ir ievērots drošs attālums no skatītājiem, mājām, kokiem un elektrības vadiem. Jāparūpējas, lai pirotehnikas izmantošanas vietas tuvumā būtu ūdens vai ugunsdzēšamais aparāts, ko nepieciešamības gadījumā varētu pielietot.

Valsts policija atgādina, ka pirotehniskos izstrādājumus nedrīkst mest ugunskurā un nekādā gadījumā, tos nedrīkst vērst otra cilvēka virzienā. Pirotehniku aizliegts izmantot, ja tā apdraud cilvēka dzīvību, veselību, mantu vai var nodarīt kaitējumu videi. Tāpat pirotehniskos izstrādājumus aizliegts izmantot alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā.

TOP Komentāri

avatar