Pēc vērienīga remonta Kronvalda parkā atsākusi darboties Rīgas lielākā strūklaka

Pēc vērienīgiem remontdarbiem sestdien, 23. aprīlī, atsākusi darboties Rīgas lielākā strūklaka Kronvalda parkā pie Kongresu nama, un šajā vasaras sezonā tā atkal priecēs un veldzēs rīdziniekus un galvaspilsētas viesus.

“Strūklakas ir svarīgi pilsētvides elementi, īpaši karstajās vasarās, ko rada klimata krīze. Ļoti novērtēju Mājokļu un vides departamenta darbu, rūpīgāk sekojot līdzi darbu izpildei, kā rezultātā novērsti ilgstoši nepamanīti trūkumi Kronvalda parka strūklakas darbībā, kas ignorēti iepriekšējo gadu remontdarbos,” uzsvēra Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

“Pagājušajā sezonā Rīgas lielākā strūklaka tika slēgta un nestrādāja. Veicot tās rekonstrukcijas darbus, savu ietekmi atstāja arī pandēmijas laiks, kas kavēja materiālu piegādes procesu. Taču šodien ir patiess prieks, ka, pēc visiem sarežģījumiem un rūpīgā darba, šo skaisto strūklaku varam palaist tieši strūklaku sezonas pašā sākumā. Šogad Kongresu nama strūklaka būs mūsu galvaspilsētas rota pilnu sezonu – līdz pat oktobra vidum,” norādīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vadītājs Edijs Pelšs.

Remontu strūklakai bija nepieciešams veikt gadu gaitā radušos tehnisko problēmu un bojājumu dēļ. Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta organizētajā iepirkumā par uzvarētāju tika atzīts SIA “Būvtehnikas Pakalpojumi”, kas veica strūklakas granīta plākšņu demontēšanu un attīrīšanu, horizontālās un vertikālās hidroizolācijas atjaunošanu, pamatnes gruntēšanu un remontu, nepieciešamo jauno granīta plākšņu izgatavošanu, strūklakā esošo ūdensizturīgo gaismekļu revīziju un profilaktisko remontu. Kopējās remontdarbu izmaksas bija 87 571 eiro bez PVN.

Strūklakas remontdarbu laikā tika konstatēts, ka daļa flīžu nokritušas no pamatnes un bija nepieciešama to atjaunošana. No flīzēm nebija notīrīta iepriekšējā hidroizolācija, un uz tās no jauna bija klāta flīžu līme un hidroizolācija. Tas demontāžas laikā radīja lielāku flīžu zudumu, nekā sākotnēji bija paredzēts. Tāpēc būvniekam, lai pabeigtu flīzēšanas darbus, nācās piegādāt papildu plāksnes.

Strūklakas atjaunošanas darbu gaitā veikts arī zem strūklakas esošās apakšzemes autostāvvietas strūklakas šahtas remonts. Tā laikā mainīta tehniskās telpas lūka, mainīti ūdensnoteku un kanalizācijas cauruļvadi, uzstādīti gaisa sausinātāji un dozēšanas sūknis ar taimeri, sakārtota elektrosistēma – veikta vadu penāļu nomaiņa un uzstādīšana no nerūsējoša, korozijizturīga materiāla apakšzemes stāvvietā un strūklakas šahtā, veikta frekvenču pārveidotāja uzstādīšana un programmēšana, mainīta elektriskā kārba, kā arī veikta prožektoru komutāciju kārbu stiprināšana pie griestiem. Remontdarbus veica uzņēmums SIA “Teklat” un kopējās izmaksas sasniedza 8661 eiro bez PVN.

Strūklaka Kronvalda parkā pie Kongresa nama ir Rīgas lielākā strūklaka. Tajā izgaismotās ūdens strūklas spēj pacelties līdz pat piecu metru augstumam.

Rīgas pašvaldības pārraudzībā ir 13 strūklakas – desmit stacionārās un trīs peldošās. Pēc ilgāka pārtraukuma šogad rīdziniekus un pilsētas viesus atkal priecēs Kongresu nama strūklaka, kurai veikti vērienīgi remontdarbi. Drīzumā tiks sākts remonts Vērmanes dārza strūklakai.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar