Pieaug saslimstība ar akūtām elpceļu infekcijas slimībām: Covid-19 un RSV

Pagājušās nedēļas (20.11. – 26.11.) gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti aizvien uzrāda stacionēto Covid-19 pacientu skaita pieaugumu un novērota arī respiratori sincitiālā vīrusa (RSV) izplatība. Saslimstība ar gripu aizvien saglabājās zemā līmenī, tāpēc vakcinācijai ir īpaši labvēlīgs brīdis.  

Covid-19 

Latvijā aizvien turpinās Covid-19 gadījumu skaita pieaugums, laboratoriski apstiprināti 270 Covid-19 gadījumi (nedēļu iepriekš 241 gadījumi, divas nedēļas iepriekš – 209.). Redzams, ka pieaugums ir vidēji 30 gadījumi nedēļā. Salīdzinājumā ar datiem pirms divām nedēļām, pagājušajā nedēļā, uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni laboratoriski testēti par 182 pacientiem vairāk. Tātad no 823 pacientiem (nedēļu iepriekš 641), 151 pacientam apstiprināta Covid-19 infekcija (nedēļu iepriekš 111). Pozitīvo testu īpatsvars jau trešo nedēļu saglabājas vidēji augstā līmenī, pārsniedzot 30%, kas liecina, ka SARS-CoV-2 vīruss joprojām ir galvenais akūtu augšējo elpceļu infekciju izraisītājs Latvijā. 

Pagājušajā nedēļā stacionēti par 46 pacientiem, kuri inficēti ar SARS-CoV-2 vīrusu, vairāk nekā iepriekš, proti, 272 slimnieki, saglabājot iepriekšējo nedēļu pieauguma augšupejošo tendenci (43. nedēļā stacionēti bija – 154 pacienti, 44. nedēļā – 213 pacienti, 45. nedēļā – 217 pacienti, 46. nedēļā – 226). Tomēr stacionāros esošais pacientu skaits ar pamata diagnozi Covid-19 nedaudz samazinājies: no 259 pacientiem 46. nedēļā līdz 235 pacientiem pagājušajā nedēļā.  

Iepriekšējā nedēļā smagā stāvoklī stacionāros esošo Covid-19 pacientu skaits saglabājies tāds pat, kā līdz šim, tātad 9 pacienti. Reģistrēti 18 Covid-19 pacientu nāves gadījumi (nedēļu iepriekš – 17). Ziņoto nāves gadījumu skaits bijis vecuma grupā “50 gadi un vairāk”. Vismaz piecos gadījumos pamata diagnozes bija Covid-19. Saslimšana ar Covid-19 bieži būtiski saasina jau esošas hroniskās slimības, kuru dēļ nepieciešama hospitalizācija un var iestāties nāve. 

Notekūdeņu monitoringa dati liecina, ka joprojām novērots SARS-CoV-2 vīrusa RNS koncentrācijas pieaugums. Lielā daļā pašvaldību un Latvijā vidēji vīrusa RNS koncentrācija jau šobrīd ir augstāka nekā pagājušās sezonas maksimums visā sezonas laikā.   

Gripa 

Turpinot AAEI monitoringu Latvijā pagājušā nedēļā vidējā gripas izplatības intensitāte saglabājas aizvien zema, tomēr vērojams neliels pieaugums kopš 40. nedēļas, kad tika uzsākts AAEI monitorings šajā gadā.  

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs reģistrēti 17 saslimšanas gadījumi, kad diagnoze “gripa” bija noteikta, baltoties uz tipisku klīnisko ainu (nedēļu iepriekš – 19, bet divas nedēļas atpakaļ – 17 klīniskie gripas gadījumi). Gadījumi reģistrēti Ventspilī, Daugavpilī, Jēkabpils novadā un Rīgā.  

Pagājušajā nedēļā gripas gadījumi reģistrēti visās vecuma grupās, tomēr augstākā saslimstība reģistrēta vecuma grupā 0 – 4 gadi (87,5 gadījumi uz 100 000 iedz.). 

Stacionāros uz gripu tika testēts 161 pacients, konstatēti 5 pozitīvi rezultāti, vienā gadījumā tika noteikta A tipa gripa un divos gadījumos B tipa gripa. Savukārt RAKUS Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija izmeklēja 163 klīniskos paraugus un apstiprināja A tipa gripas vīrusu divos paraugos. Līdz ar to pozitīvo paraugu īpatsvars, pārbaudot pacientus uz gripu, joprojām ir zems (vidēji 2,2%). 

Lielākajā daļā ES/EEZ valstīs gripas izplatība saglabājās līdzīgā līmenī, kāds tika novērots tajā pašā periodā pagājušajā gadā. ES/EEZ kopumā Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars 21% apmērā (nedēļu iepriekš 14%), salīdzinoši gripas pozitīvo testu īpatsvars saglabājās zem 3%.  

Respiratori sincitiālais vīruss (RSV) 

Jau otro nedēļu pēc kārtas tika novērots RSV pozitīvo testu  īpatsvara pieaugums. Ja 45. nedēļā tas ir bijis 2,1%, tad divas nedēļas atpakaļ 9,8% un pagājušā nedēļā 25,8%. Visticamāk, šie monitoringa rezultāti liecina par kārtējās RSV sezonālās epidēmiskās izplatības sākumu. Vairāk šeit: https://www.spkc.gov.lv/lv/jaunums/informacija-par-cilveka-respiratori-sincitialo-virusu-rsv  

Kopumā pagājušā nedēļa turpinājās palielināties pacientu īpatsvars (%) ar akūtu augšējo elpceļu infekciju simptomiem kopējā ambulatoro apmeklējumu struktūrā. Divu nedēļu laikā tas pieauga no 18% līdz 25%. Faktiski katrs ceturtais ambulatorais pacients iepriekšējā nedēļā vērsies pēc medicīniskās palīdzības akūtas augšējo elpceļu infekcijas dēļ. Monitoringa dati liecina arī, ka pirmsskolas izglītības iestāžu bērnu apmeklējums samazinājies par 5,2% un ir bijis 66,4% (nedēļu iepriekš 71,6%). Saslimstības pieaugums ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām galvenokārt saistīts gan ar Covid-19 infekcijas izplatības turpināšanos, gan ar RSV izplatības sākšanos. Gripas ietekme uz kopējo saslimstību pagaidām vēl nav nozīmīga.  

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar