“Ātrajā randiņā ar ginekologu” tikās 50 Latvijas sievietes

Lai stāstītu par drošu un mūsdienīgu kontracepciju, Latvijas ginekologi 21. aprīlī aicināja sievietes uz “ātrajiem randiņiem”, mājīgā gaisotnē pie kafijas tases sniedzot 15 minūšu garas konsultācijas par kontracepcijas jautājumiem. Šo iespēju izmantoja 50 sievietes, turklāt ne tikai rīdzinieces – kāda apmeklētāja bija ieradusies pat no Cēsīm.

Lielākoties sievietes interesējušās par tādiem jautājumiem kā droša kontracepcija, dažādu kontracepcijas metožu atšķirības, priekšrocības un iespējamie trūkumi. Daudzas sievietes pēc pasākuma atzina, ka atradušas savus nākamos ginekologus un rekomendē šādu iespēju piedāvāt līdzīgos pasākumos arī turpmāk. Atzinīgi tika vērtēta arī iespēja sarunu ar ārstu vadīt nepiespiestā un mājīgā gaisotnē ārpus ierastā ārsta kabineta.

“Ātrais randiņš ar ginekologu bija iespēja sievietēm saņemt ārsta konsultācijas bez maksas un ne tikai iepazīties ar savu iespējamo nākamo ginekologu, bet arī saņemt noderīgus speciālistu padomus un atrisināt sasāpējušus jautājumus vai gūt ierosmi dažādu situāciju tālākai risināšanai jau ārsta kabinetā un ilgstošākā sadarbībā ar speciālistu. Patiešām prieks, ka jaunas sievietes izrāda iniciatīvu uzņemties atbildību par savu reproduktīvo veselību,” pēc pasākuma norādīja ginekoloģe Marta Slaidiņa. 

Pareizi izvēlēta kontracepcijas metode palīdz ne tikai izsargāties no nevēlamas grūtniecības, bet arī uzlabo sievietes dzīves kvalitāti, tomēr Latvijas sieviešu zināšanas par drošu kontracepciju ir nepietiekamas. 40% seksuāli aktīvo sieviešu izvēlas nedrošu izsargāšanās metodi – pārtraukto dzimumaktu, kas saskaņā ar sieviešu teikto nereti ir partnera izvēle. Tajā pašā laikā lielākā daļa bērnus pagaidām neplāno. Šādu ainu iezīmē līdzdalības un izglītošanas platformas Skrinings.lv 2022. gada janvārī veiktais pētījums. 

Skrinings.lv arvien pieejams kontracepcijas tests, kas palīdzēs sievietēm identificēt tos dzīvesstila un veselības stāvokļa aspektus, kuri jāņem vērā, izvēloties sev piemērotāko kontracepcijas metodi. Testa rezultāti kalpos kā ceļvedis sarunai ar ārstu par piemērotāko kontracepcijas metodi.

*Sabiedrības līdzdalības un izglītošanas platformā Skrinings.lv pieejams kontracepcijas modulis ar testu, ko janvārī jau bija izpildījušas 1586 sievietes ar vidējo vecumu 27 gadi. Sievietes tika aicinātas iesaistīties, izmantojot skrinings.lv lietotāju e-pastu datubāzi, Facebook, Twitter, Instagram un Latvijas Universitātes informācijas kanālus. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar