Veicot līdzīgas vērtības darbu, sievietes turpina saņemt mazāk; atšķirība – 7,4%

Pērn, veicot līdzīgas vērtības darbu, sievietes turpināja saņemt zemāku atalgojumu. Atšķirība gada kopējā atalgojumā ir 7,4% par labu vīriešiem. Tas ietver gan pamatalgu, gan piemaksas, prēmijas u.c. bonusus, liecina atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmuma “Figure Baltic Advisory” dati. Līdzīgas vērtības darbu raksturo līdzīga sarežģītība darba saturā, līdzīgs nepieciešamās pieredzes un izglītības līmenis, līdzīga atbildība par resursiem un lēmumiem. Analizējot līdzīgas vērtības darbu, iespējams salīdzināt dažādu profesiju pārstāvjus. 2022. gadā atšķirība bija 8,8%, bet 2021. gadā – 5,2%.

Kompānija analizējusi arī atšķirības atalgojumā, ko sievietes un vīrieši saņem par vienādu darbu. Pērn, veicot vienādu darbu, vīrieši saņēma par 5,4% augstāku gada kopējo atalgojumu nekā sievietes. Aprēķinot atalgojuma atšķirību par vienāda darba veikšanu, tiek salīdzināti vienas profesijas amati, kas veic darbu ar vienādu sarežģītību. 2022. gadā atšķirība bija 8,7%, bet 2021. gadā – 7,4%.

Dažādās publikācijās, kurās tiek runāts par sieviešu un vīriešu atalgojumu atšķirībām, nereti tiek lietots vispārējais rādītājs, piemēram, Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2022. gadā vīrieši atalgojums bija par 17,1% augstāks kā sieviešu atalgojums. Šādu atalgojuma atšķirību iegūst, salīdzinot stundas vidējo atalgojumu strādājošajām sievietēm ar stundas vidējo atalgojumu strādājošajiem vīriešiem, vienkāršojot – tiek pretnostatīts visu darba tirgū esošo sieviešu vidējais atalgojums pret visu darba tirgū esošo vīriešus vidējo atalgojumu,” atšķirīgos rādītājus skaidro “Figure Baltic Advisory” vecākā konsultante Kristiāna Boša.

Eksperti norāda, ka Latvijas darba tirgū sievietes un vīrieši visās nozarēs nav pārstāvēti vienādi un tas ietekmē arī mērījumus. Lielākais sieviešu īpatsvars ir salīdzinoši zemi apmaksātās nozarēs. Lai pēc iespējas objektīvāk noteiktu atalgojuma atšķirību, atalgojums būtu jāsalīdzina starp vienāda vai līdzīgas vērtības darba darītājiem – tas nozīmē noteikt atalgojuma atšķirību, piemēram, starp grāmatvedi sievieti un grāmatvedi vīrieti, kuri veic līdzīgas sarežģītības jeb līdzīgas vērtības darbu.

Pērnā gada pavasarī tika apstiprināta Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva (EU Pay Transparency Directive), kas paredz stiprināt juridisko regulējumu attiecībā uz taisnīgu atalgojumu ES, un, kas nosaka, ka līdzīgas vērtības darba atalgojuma atšķirībai starp vīriešiem un sievietēm jābūt zemākai par 5%. Ja atšķirība būs lielāka, darba devējam būs jāspēj pamatot ar dzimumneitrāliem apstākļiem, kāpēc veidojusies tāda situācija vai arī, ja šādai atšķirībai nav pamatojums, atšķirība atalgojumā jānovērš 6 mēnešu laikā.

Lai abiem dzimumiem būtu līdzvērtīgas iespējas darba tirgū, būtiska loma ir arī izglītībai. Latvijā sievietēm un vīriešiem ir līdzvērtīgas iespējas iegūt izglītību, turklāt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījums “Better Life Index” atspoguļo, ka sievietes Latvijā biežāk iegūst vidējo un augstāko izglītību, kā arī demonstrē labākus rezultātus (saskaņā ar Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas “PISA” rādītājiem). Savukārt, Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2023. gadā Latvijā bija 25,7% vīrieši vecumā no 15 līdz 74 gadiem, kuriem ir augstākā izglītība, un 39,7% – sievietes. Neraugoties uz to, ka sievietēm biežāk ir augstāks izglītības līmenis, atšķirība atalgojumā joprojām ir aktuāla problēma.

Figure Baltic Advisory” ir darba tirgus izpētes un konsultāciju aģentūra Baltijā. Kopš 2007. gada uzņēmums veic algu izpēti un ar to saistītos jautājumos konsultē savus klientus visā Baltijā. Agrāk “Figure Baltic Advisory” Igaunijā un Latvijā bija pazīstams kā “Fontes”, bet Lietuvā aptaujas tika veiktas ar nosaukumu “Baltijas algu apsekojums”.

Attēls: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
Veronica Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Veronica
Viesis
Veronica

Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ( davidsonalbertloan@gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.