Onkoloģijas pacienti: katra novilcināta diena, katrs atlikts lēmums maksā dzīvības

Ceturtdienas rītā Neatkarības laukumā pie Saeimas onkoloģijas pacienti īpašā akcijā atklāja simbolisku vides objektu – izgaismotu pulksteni #Laiks un vēzis negaida! Pulkstenis, ko papildina daudzi nokalpojuši laikarāži, 2024. gada valsts budžeta izskatīšanas laikā Saeimas deputātiem simboliski atgādinās par nepieciešamību ātrāk pieņemt lēmumus onkoloģijas jomas pilnveidei  un piešķirt lielāku finansējumu.

“Onkoloģijas pacientiem svarīgākais ir laiks un ātrums. Šodien tiekoties ar Saeimas deputātiem un stāstot par vēža pacientu smago situāciju, dzirdējām vārdus – jā, mēs zinām, mēs saprotam. Bet mums, pacientiem, ir svarīgi, lai tiek pieņemti konkrēti lēmumi un notiek ātri uzlabojumi. Lai tos pieņem šodien, rīt, nevis pēc nedēļas, mēneša vai gada, ko daļa onkoloģisko pacientu var nesagaidīt. Visi mēs dzīvojam šodien, visiem mums ir tuvi, mīļi cilvēki. Valsts svētku laikā īpaši atceramies, ka Latvijas lielākā vērtība ir mūsu cilvēki, ka valsts pamats ir vesels cilvēks. Gribētos, lai deputāti to saprot un apliecina ne tikai vārdos, bet arī darbos,” sacīja Edgars Āboliņš, Latvijas Onkoloģijas pacientu apvienības “Onkoalianse” valdes loceklis.

Ar vēža pacientiem uz tikšanos bija atnākuši 27 parlamenta deputāti un veselības ministrs Hosams Abu Meri. Pasākuma laikā “Onkoalianses” biedri iepazīstināja deputātus ar aktuālo situāciju, problēmām vēža ārstēšanā, ierobežoto jauno zāļu pieejamību un tās radītajām sekām, kā arī atgādināja par nepieciešamību 2024. gada valsts budžetā nodrošināt finansējumu pilnā apmērā atbilstoši Onkoloģijas plāna prioritātēm.

Piedalījos akcijā, lai pārstāvētu to onkoloģijas pacientu interses, kuriem Latvijā nav vienlīdzīgu iespēju  saņemt Eiropas Savienības vadlīnijām atbilstošu ārstēšanu. Manai diagnozei zāles ir kompensētas un terapija bija efektīva, bet daudziem zāļu nav. Cilvēkiem, kam nav līdzekļu, valsts atbalsts ir vienīgā iespēja uz palīdzību.  Neviens nezinām, kuram kritīs nelaimīgā loze saslimt. Mēs nedrīkstam ļaut pulkstenim lemt cilvēku likteņus. Laiks un vēzis negaida. Mums ir jārīkojas, jāprasa rīcība no  lēmumu pieņēmējiem. Katra novilcināta diena, katrs atlikts lēmums vai neiedots eiro onkoloģijai maksā mūsu cilvēku dzīvības, ko nedrīkst pieļaut,” sacīja Lāsma Nikolaisone.

Vides objekts – pulkstenis ar uzrakstu #Laiks un vēzis negaida, kas pārstājis skaitīt laiku, simbolizē ātras rīcības un neatliekamu lēmumu nepieciešamību vēža pacientu aprūpē un ārstēšanā. Lai solidarizētos ar vēža pacientiem, ikviens – pacienti, tuvinieki, draugi, līdzcilvēki – ir aicināti valsts budžeta izskatīšanas laikā, kas plānota līdz decembra vidum, lielo pulksteni papildināt ar kādu nokalpojušu laikarādi.

“Onkoalianse” atgādina, ka valdības apstiprinātajam Veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plānam onkoloģijas jomā 2022. – 2024. gadam finansējums joprojām ir paredzēts tikai daļēji. Saskaņā ar plānu 2024. gadā onkoloģijas nozarei nepieciešamais finansējums ir 113,3 miljoni eiro.

“Ir pēdējais laiks mūsu Saeimas deputātiem, Finanšu ministrijas un Veselības ministrijas darbiniekiem, no kuriem atkarīgs 2024. gada budžets, rīkoties. Latvijas cilvēku veselība ir arī viņu rokās. Latvijai ir laiks būt veselai,” sacīja Irīna Januma, krūts vēža pacientu atbalsta biedrības “Vita” vadītāja. 

“Kaut gan kopumā veselības aprūpei nākamgad naudas paredzēts vairāk, daudzi vēža pacientu sāpīgie jautājumi palikuši nerisināti. Joprojām ir rindas uz izmeklējumiem, arī uz ķīmijterapiju, Zaļais koridors nedarbojas, jo līdz diagnozes noteikšanai vidēji paiet 195 dienas iecerēto 65 vietā. Mums joprojām nav vēža reģistra, trūkst mūsdienīgu medikamentu un valsts kompensācijas sistēma neparedz vienlīdz taisnīgu zāļu nodrošinājumu visiem vēža pacientiem. Lai to mainītu, aicinām lēmumu pieņēmējus nebūt vienaldzīgiem un beidzot rīkoties, jo laiks un vēzis negaida,” saka Olga Valciņa, “Onkoalianses” dibinātāja.

Ar “Onkoalianses” prasībām un priekšlikumiem Saeimas deputātiem saistībā ar 2024. gada budžetu var iepazīties šeit:  “Onkoalianses” prasības saistībā ar 2024. gada valsts budžeta apspriešanu – Onkoalianse

“Onkoalianse” ir Latvijas onkoloģijas pacientu organizāciju apvienība, kas apvieno dažādu vēža veidu pacientu organizācijas uz pierādījumiem balstītas pacientu aizstāvības mērķtiecīgai īstenošanai.

Foto: publicitātes (LETA, Evija Trifanova).

TOP Komentāri

avatar